Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει στις ξένες δυνάμεις ότι είναι πρόθυμος να «λύσει» το ζήτημα, καθώς το κόμμα του δεν είχε κανένα ιδεολογικό πρόβλημα ακόμη και με την ονομασία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση εκχώρησε το μονοπώλιο του όρου της «Μακεδονίας» στους γείτονες, μέσω της γλώσσας και της ταυτότητας. Και κυρίως αναζωπύρωσε φλόγες εθνικισμού στα Βαλκάνια.
Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι με τις Πρέσπες θα σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην πράξη μπαίνει η σπορά μεγάλων αποσταθεροποιητικών δυνάμεων και ο αποκαλούμενος «Μακεδονισμός» μπορεί να λειτουργήσει διαλυτικά δημιουργώντας εθνικούς κινδύνους.
Χθες το βοσνιακό μουσουλμανικό κόμμα «Δημοκρατική Δράση» ζήτησε την αλλαγή του ονόματος της Σερβικής Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι θα καταθέσει αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επειδή η σημερινή ονομασία, όπως επισήμαναν οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι, «δεν εκφράζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της δημοκρατίας και αποτελεί διάκριση κατά των άλλων δύο εθνικών κοινοτήτων, των Κροατοβόσνιων και των Σερβοβόσνιων».
Μετά την επιτυχία του Ζάεφ να κερδίσει γλώσσα και ταυτότητα, ανοίγει η όρεξη άλλων μειονοτικών ομάδων στα Βαλκάνια.
Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του ήταν απολύτως σαφής:
«Μας λένε κάποιοι ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Κι εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να αφήσουν τον αλυτρωτισμό τους απ’ έξω. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό τους! Υστερα, τόσα χρόνια που δεν τους είχαμε αναγνωρίσει, δεν είχαμε αστάθεια! Ούτε εμποδίστηκαν οι οικονομικές σχέσεις μαζί τους. Και η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη. Και ιδιαίτερα για τους παραδοσιακούς μας συμμάχους. Δεν “διείσδυσε” η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια. Το ΝΑΤΟ μάλιστα επεκτάθηκε στα Βαλκάνια, εντάσσοντας τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Κι ύστερα η είσοδος στο ΝΑΤΟ από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Δεν λύνει όλα τα προβλήματα σταθερότητας! Η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να έχει επεκτατικές και αναθεωρητικές βλέψεις σε βάρος μας!
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Σταθερότητα είχαμε ως τώρα! Είχαμε «παγώσει» το πρόβλημα της ονομασίας τους, είχαμε βρει τρόπο να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε παρά το πρόβλημα αυτό και η σταθερότητα δεν απειλούνταν. Τώρα κλονίζεται η σταθερότητα! Γιατί εμείς αναγνωρίζουμε τον αλυτρωτισμό τους σε βάρος μας! Ενώ την ίδια στιγμή αναζωπυρώνονται οι αλυτρωτισμοί δικών τους γειτόνων σε βάρος τους.
Δείτε τώρα τι συμβαίνει: Οι Αλβανοί των Σκοπίων θέλουν πλήρη και ισότιμη αναγνώριση ως “συστατική εθνότητα” – όχι ως απλή “μειονότητα”.
Λίγο βορειότερα, ουσιαστικά καταργούνται τα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου! Για σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι κάτι αντίστοιχο να επεκταθεί λίγο νοτιότερα, στα σύνορα Αλβανίας-Σκοπίων; Η εξέγερση των Αλβανών στα Σκόπια έχει ήδη γίνει μια φορά, το 2001. Δεν είναι “εικασία”. Είναι πρόσφατη ιστορία. Τώρα δεν θα χρειαστεί ούτε εξέγερση καν… Από την άλλη πλευρά οι σλαβόφωνοι δεν είναι “ένα” πράγμα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και οι λεγόμενοι “βουλγαρίζοντες”. Κι αυτοί κοιτάνε προς τη Βουλγαρία. Αλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι ζήτησε ήδη και έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο, μιλώντας δημόσια πια για λογαριασμό των Σκοπιανών που νιώθουν Βούλγαροι.
Αυτά όλα δεν προοιωνίζουν σταθερότητα. Κυοφορούν εκρήξεις».
Ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε με σθένος και επιχειρήματα τους κινδύνους που δημιουργεί για τη χώρα μας η συμφωνία των Πρεσπών διαλύοντας την κυβερνητική θριαμβολογία.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]