Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Ολα θα κριθούν, σύμφωνα με όσα διαρρέουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τον Φεβρουάριο. Τότε, λένε, θα βάλουν κάτω τις δημοσκοπήσεις και θα λάβουν τις αποφάσεις και το ανάλογο ρίσκο.
ΠΟΙΑ είναι τα κορυφαία πολιτικά ζητήματα της επόμενης χρονιάς; Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η… υποσχεσιολογία για καλύτερες ημέρες.
ΑΝ έστω για μια φορά ο Πάνος Καμμένος έλεγε την αλήθεια, τότε η κυβέρνηση θα έχανε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αφορμή το Σκοπιανό. Αλλά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που θα αποχωρούσε από την πολιτική αντί να υπογράψει μνημόνια, δεν δείχνει διατεθειμένος να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες και αναπόφευκτα να… αποχωρήσει έστω και προσωρινά από την πολιτική, καθώς δεν πρόκειται να επανεκλεγεί, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ο Πάνος Καμμένος για πολλοστή φορά έκανε κωλοτούμπα και τώρα δηλώνει ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από τις υπουργικές καρέκλες, αλλά δεν θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Ας περιμένουμε, γιατί στο τέλος μπορεί να παραμείνουν και στα υπουργεία! Αλλά αυτό, πλέον, μικρή σημασία έχει.
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, έχει μπροστά του τρεις επιλογές: εκλογές σε 100, 200 ή 300 ημέρες; Κι όμως, το πιθανότερο σενάριο πλέον φαντάζει εκείνο του φθινοπώρου του 2019. Εδώ δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές όταν ψήφιζε με το τσουβάλι τα επώδυνα μέτρα των αξιολογήσεων, τώρα θα φύγει νωρίτερα; Γιατί να αποχωρήσει από το Μαξίμου, στο οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπεί στο μέλλον; Πέντε, έξι μήνες παραμονής στην εξουσία σημαίνουν πολλά. Θα έχει χρόνο να μοιράσει… σανό με γενναιοδωρία, ενώ προφανώς και υπάρχουν και αρκετές… μπίζνες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
ΔΥΟ ανασταλτικοί παράγοντες υπάρχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτό σενάριο. Αν υποστεί μεγάλη ήττα σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές κάλπες τότε θα οδηγηθεί σε συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου και, βέβαια, δεν θα μπορεί να βάλει προσκόμματα στην εκλογή Προέδρου ύστερα από μόλις τρεις μήνες. Αντέχει, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας τρεις εκλογικές ήττες σε μια χρονιά; Πιθανότατα ναι, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν διαφοροποιούνται οι «53», ο Τσακαλώτος και ο Φίλης.
ΟΛΑ τα παραπάνω αποτελούν την καφενειακή διάσταση των πολιτικών εξελίξεων. Καθώς η χώρα ούτε θα σωθεί ούτε θα καταστραφεί με το αν θα γίνουν οι εκλογές 100 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα, όμως, το κορυφαίο ζήτημα του 2019 είναι και πάλι η οικονομία. Τα έχουμε ξαναπεί. Η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να πιέζεται αφόρητα και το διεθνές σκηνικό είναι ήδη νεφελώδες. Αν ξεκινήσει «καταιγίδα», τότε θα παρακαλάμε και πάλι για… μνημόνια!
ΓΙ’ αυτό τον λόγο ίσως θα πρέπει και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην ασχολείται καθημερινά με την… ημερομηνιολογία των εκλογών. Αλλά με το πώς θα επιχειρήσει να μεταρρυθμίσει τη χώρα μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση. Και όχι στη θεωρία, αλλά με νομοσχέδια και αποφάσεις.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]