Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Το φετινό τριήμερο της Γιορτής των Θυσιών (Ιντ αλ Αντχά), 12-15 Σεπτεμβρίου, βύθισε σε κατάθλιψη μια καλομαθημένη κοινωνία, που διαπίστωσε ότι έχει ξεμείνει από λεφτά για ακριβά ψώνια και ταξίδια στο εξωτερικό. «Αλλοτε πήγαινα τρεις φορές το χρόνο στο Ντουμπάι και στην Ευρώπη. Φέτος δεν πήγα πουθενά κι ούτε θα κάνω τίποτα στην αργία», δήλωσε στο Reuters ο 27χρονος μικρομεσαίος επιχειρηματίας Σουλτάν αλ Ντοσαρί, που δουλεύει με δημόσιες προμήθειες. Το τελευταίο εξάμηνο το εισόδημά του μειώθηκε 65% κι αναγκάστηκε να πουλήσει ένα από τα τρία Ι.Χ. του.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Καθίζηση υπέστησαν τα εισοδήματα σχεδόν όλων των συμπατριωτών του, με αποτέλεσμα να πέσουν 24% οι εισαγωγές, να μειωθεί ο τζίρος του λιανεμπορίου και να μπει η οικονομία σε σπιράλ ύφεσης. Μπορεί να μη συναντάς ακόμη λουκέτα στο Ριάντ και στην Τζέντα, αλλά εστιατόρια κι εμπορικά έχουν γεμίσει επιγραφές του τύπου «Εκπτώσεις 70%», «Ολα κάτω του κόστους», «Εκποίηση λόγω διάλυσης».
Οι δύο στους τρεις Σαουδάραβες που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπέστησαν ήδη μειώσεις 30% από κατάργηση μπόνους κι επιδομάτων, ενώ πληρώνουν ακριβότερα τη βενζίνη και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Σύντομα θα μειώσουν κι άλλο την κατανάλωση λόγω επιβολής ΦΠΑ.
Μέχρι στιγμής η κοινωνική δυσαρέσκεια περιορίζεται σε γκρίνιες στο Τwitter («Με τέτοιους μισθούς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας»), ενώ τα κύρια θύματα των επερχόμενων απολύσεων θα είναι οι 10 εκατομμύρια ξένοι εργαζόμενοι. Ωστόσο, με την επίσημη ανεργία στο 11,5% και την ύφεση να βαθαίνει, εωσότου υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο της «μετα-πετρελαϊκής» οικονομίας, κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει στους Ιερούς Τόπους του Ισλάμ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου