Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΣΧΕΔΟΝ κάθε ελληνική οικογένεια έχει μέλη της που έφυγαν για να βρουν μια καλύτερη τύχη σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία και πολλές άλλες χώρες το 1910, το 1950 και 1960, αλλά και μετά το 2010. Είναι, όμως, λάθος η σύγκριση μιας μετανάστευσης με τυπικούς και κανονικούς όρους με το προσφυγικό ρεύμα που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οχι, μόνο για τους λόγους που έφυγαν οι Ελληνες από εδώ, αλλά και κυρίως γιατί πάντα είχαν ως προορισμό οργανωμένα κράτη και όχι το δικό μας μπαχαλοποιημένο αλά «εδώ είναι Βαλκάνια».
ΤΟ ζήτημα είναι άλλο. Εμείς θέλουμε να δηλώνουμε «καθαροί» Ελληνες τόσο εδώ όσο και ο μετανάστης τρίτης ή τέταρτης γενιάς στο Αμέρικα ή όπου αλλού. Γουστάρουμε που γίνεται εορτασμός στον Λευκό Οίκο και παρέλαση στους δρόμους της Νέας Υόρκης για την 25η Μαρτίου. Και καλά κάνουμε. Αν και οι ομογενείς -επίσης, καλά κάνουν- έχουν ενταχθεί όπως είναι φυσιολογικό στη ζωή των νέων πατρίδων τους. Και έτσι πέρα από τα… χαρτιά, αισθάνονται και Αμερικανοί, Αυστραλοί και οτιδήποτε άλλο. Αυτά, λοιπόν, είναι τα νορμάλ.
ΕΔΩ κάποιοι αποκαλούν ακόμα τον Θανάση Αντετοκούνμπο… πίθηκο! Και έχει απόλυτο δίκιο ο αδελφός του, Γιάννης, που διαφημίζει την Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη όταν λέει πως «αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν την αγάπη μας για τη χώρα στην οποία μεγαλώσαμε».
Ο Γιάννης που είναι σταρ του ΝΒΑ και βγάζει εκατομμύρια δεν ξεχνάει. Μπορεί όταν ήταν παιδί να πούλαγε cd στους δρόμους της Αθήνας για να βοηθήσει την οικογένειά του αλλά δεν ξεχνάει. Αγαπάει τον τόπο που έζησε και μεγάλωσε.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ κάποιον Ελληνα ομογενή που να… μισεί τη χώρα που μετανάστευσε ή γεννήθηκε; Προφανώς και όχι. Γιατί όποιος βρήκε μια πατρίδα για να ζήσει, την αγάπησε. Σαν τη δική. Ή και ακόμα περισσότερο.
ΝΑΙ, η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και οι μετανάστες που φτάνουν καθημερινά πάρα πολλοί. Κάποιοι από αυτούς μπορεί και να δημιουργούν προβλήματα. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εμείς οι γηγενείς έχουμε φτιάξει τη χώρα με τέτοιο τρόπο που έχει σοβαρές παθογένειες. Και το εύκολο είναι να ρίχνουμε πάντοτε το φταίξιμο στους άλλους. Στην Ευρώπη, στην τρόικα, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στους μετανάστες. Αυτή είναι και η εύκολη λύση για να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας.
ΑΝ κοιταχτούμε στον καθρέφτη θα απογοητευθούμε. Και σίγουρα πολύ θα θέλαμε να έχουμε τη δίψα, την ενέργεια, την πίστη για να καταφέρουμε άπιαστα πράγματα όπως έκαναν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο.
ΥΓ.: Καλό το μήνυμα του πρωθυπουργού με τη φανέλα Αντετοκούνμπο. Αλλά όταν η κυβέρνησή του έχει δημιουργήσει το κολαστήριο της Μόριας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στο προσφυγικό, γιατί πολιτικά είναι εκτεθειμένος.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]