Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις με συνέντευξή του στο euro2day.gr τόνισε ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει όχι μόνο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στο οικονομικό, ενώ υποστήριξε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις υλοποιήσεις των στόχων, λόγω των εθνικών εκλογών.
Δούλεμα κανονικό δηλαδή. Και καλά, ο κ. Ντομπρόβσκις διαπίστωσε ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει δημοσιονομικά αφού αποδίδει στους δανειστές θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, την υπεραπόδοση στην οικονομία πού την είδε; Η χώρα μας επί Τσίπρα έχασε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους αλλά η Κομισιόν σφυρίζει αδιάφορα. Η οικονομία μπήκε σε ύφεση τη διετία 2015-2016, είχε τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2017 ενώ φέτος η πρόβλεψη υποβαθμίσθηκε στο 2% από αρχική εκτίμηση για 2,8%. Αλλά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συγχαίρει την κυβέρνηση για την υπεραπόδοση ενώ εκτιμά ότι δεν θα έχουμε καθυστερήσεις λόγω εκλογών όταν η παροχολογία του Μαξίμου κλιμακώνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Παράδειγμα δεύτερο. Το καλοκαίρι του 2013 οι δανειστές ζητούσαν τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο για να εγκρίνουν τα χρήματα της δόσης. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε απολύσεις των μελών της Δημοτικής Αστυνομίας και να κλείσει την ΕΡΤ με αποτέλεσμα την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και την αρχή του τέλους της. Πριν από δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός έκλεισε συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο για την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των 10.000 κληρικών (με επιχορήγηση και όχι μέσω της Αρχής Μισθοδοσίας του Δημοσίου). Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε «χώρος» για άλλες 10.000 προσλήψεις λες και τους κληρικούς δεν θα εξακολουθεί να τους πληρώνει το κράτος.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ουδείς ενοχλήθηκε στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο. Αλλωστε δεν ανησυχούν για την Ελλάδα, δεν νοιάζονται για το εάν η ανάπτυξη θα είναι 1% ή 3% ή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διορίσει 10.000 ή 20.000 όπως λένε οι νεότερες πληροφορίες.
Το πλεόνασμα να κατευθύνεται προς τα θησαυροφυλάκιά τους ενδιαφέρονται και για το μέλλον της Ελλάδας δεν ασχολούνται. Για αυτό ψηφίζουν Τσίπρα. Γιατί ξέρουν ότι εάν πάει κάτι στραβά και τελειώσουν τα θηριώδη πλεονάσματα, έχουν ασφαλίσει τα λεφτά τους. Με το υπερταμείο, που ως γνωστόν ψήφισε, ποιος άλλος, παρά ο εκλεκτός τους. Ο δικός τους άνθρωπος.
Οι συμφωνίες που διχάζουν
Η ηγεσία της Εκκλησίας έπρεπε να είχε λάβει τα μέτρα της μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να κλείνει συμφωνίες που διχάζουν αντί να ενώνουν. Στο ζήτημα των Σκοπίων δεν έκανε καμία διαβούλευση με τα κόμματα πριν ή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ακόμη και το κλείσιμο της συμφωνίας το είχε ανακοινώσει πρώτα στον Αρχιεπίσκοπο και μετά στις πολιτικές δυνάμεις. Για αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει πιο συλλογικές διαδικασίες πριν ανακοινώσει από κοινού με τον κ. Τσίπρα τη συμφωνία ώστε να προλάβει τις αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν χθες στην Ιεραρχία. Ο πρωθυπουργός νοιάζεται μόνο για το πολιτικό του μέλλον και όχι για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Αυτό είναι γνωστό σε όλους…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]