Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές κάλπες του Μαΐου διαβλέποντας ότι δεν θα μπορέσει να αποτρέψει μία βαριά ήττα στις ευρωεκλογές που θα του επέτρεπε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας.
«Αποκαθιστούμε αδικίες γιατί η οικονομία υπεραποδίδει. Καταφέραμε σε 4 χρόνια να βάλουμε τη χώρα σε ανάπτυξη, σταματήσαμε τη φοροαποφυγή, πετύχαμε ένα μικρό θαύμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας την κατάθεση διαδοχικών νομοσχεδίων με ελαφρύνσεις και παροχές. Φανταστείτε λοιπόν τι θα έλεγε ο Τσίπρας εάν δεν είχε ρίξει την οικονομία στην ύφεση τη διετία 2015-2016 και δεν σημείωνε τη χειρότερη αναπτυξιακή επίδοση της ευρωζώνης το 2017. Θα ζητούσε να του έφερναν στο σπίτι το Νόμπελ οικονομίας.
Μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο με το Δημόσιο να βρίσκεται εκτός αγορών. Η κατάσταση θυμίζει αυτό που είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βαρουφάκης θέλοντας να αποδώσει το τι είχε γίνει το καλοκαίρι του 2015 όταν ο πρωθυπουργός «διαπραγματευόταν» επί 18 ώρες με τους δανειστές. «Είναι ένα μεγάλο ψάρι, ένας ξιφίας, που έχει δαγκώσει το αγκίστρι αλλά είναι πολύ δυνατό για να το τραβήξει ο ψαράς έξω. Το τραβάνε το σχοινί, την πετονιά, τον αφήνουν, τον τραβάνε, τον αφήνουν μέχρι να κουραστεί αρκετά και κάποια στιγμή να τον τραβήξουν».
Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε και τώρα. Ο πρωθυπουργός καμώνεται ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια έχοντας υπογράψει την παράταση της λιτότητας μέχρι το 2060. Οι δανειστές, που παίζουν τον δικό τους περίεργο ρόλο, κλείνουν τα μάτια στην παροχολογία, σαν τον ψαρά που αφήνει την πετονιά για να κουράσει το μεγάλο ψάρι. Εχουν δέσει τα χρήματά τους με το υπερταμείο και τα θηριώδη πλεονάσματα, γνωρίζουν ότι ο πιο σκληρός κριτής της οικονομίας είναι οι αγορές, που σήμερα ακούν Ελλάδα και απομακρύνονται.
Η σύνθεση του Τασούλα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλέπει το τέλος να έρχεται και προσπαθεί να περιορίσει την εκλογική της ήττα εξαγγέλλοντας παροχές με λεφτά που δεν υπάρχουν. Το υποτιθέμενο υπερπλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση και την υστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Μείωση της ανεργίας μέσω της μετανάστευσης
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή αναφέρθηκε και στο «επίτευγμα» της μείωσης της ανεργίας λέγοντας ότι επί των ημερών του μειώθηκε από το 27% στο 19%. Η αλήθεια είναι ότι παρέλαβε την ανεργία στο 25,4% με καθοδική τάση ενώ μία ενδιαφέρουσα πτυχή για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας αναδεικνύει σε μελέτη του ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα τελευταία χρόνια συνολικά φαίνεται να μετανάστευσαν στο εξωτερικό περίπου 374 χιλιάδες άτομα (με όλες τις μεθοδολογικές επιφυλάξεις). Το εργατικό δυναμικό μειώθηκε στους άνδρες κατά 259 χιλιάδες άτομα και αυξήθηκε στις γυναίκες κατά 6 χιλιάδες άτομα μεταξύ 2009 και 2017.
Αυτή η μείωση του εργατικού δυναμικού συντελεί κατά έναν βαθμό και στη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Ο δεύτερος παράγοντας που συνετέλεσε στη μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι τα μέτρα που ελήφθησαν στην αγορά εργασίας και τα οποία δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, μετά την κορύφωση της ανεργίας κοντά στο 28% το 2013, η απασχόληση άρχισε να αυξάνει υπό συνθήκες μηδενικής ανάπτυξης, υποβοηθούμενη κυρίως από την ευελιξία στις εργασιακές ρυθμίσεις.
Οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ έχτισαν πολιτικές καριέρες καταγγέλλοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη γενιά εργαζομένων των 700 ευρώ και τώρα η μερική απασχόληση καλύπτει το 60% των συμβάσεων εργασίας με αποδοχές 350 ευρώ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]