Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο για να κλείσουν την τελευταία αξιολόγηση οι δανειστές αξίωσαν από τον Τσακαλώτο να βρει ισοδύναμα μέτρα κόστους 35 εκατομμυρίων λόγω της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ για ακόμη έξι μήνες στα 5 νησιά που σηκώνουν όλο το βάρος του προσφυγικού προβλήματος. Ο Τσακαλώτος έκοψε αμυντικές δαπάνες και η έγκριση δόθηκε με «τηλεδιάσκεψη» προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση.
Εάν για 35 εκατομμύρια έκαναν «καψώνι» στον Τσακαλώτο, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν γερά ανταλλάγματα. Πατάνε στις «υπογραφές» του Τσίπρα, απαιτούν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουμε ακριβά την αλλαγή που αναζητεί εναγωνίως ο Τσίπρας προκειμένου να αποφύγει την πολιτική «αυτοκτονία» λίγο πριν από τις κάλπες.
Το οικονομικό site euro2day.gr έχει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με τις ζυμώσεις που γίνονται σε Κομισιόν και Eurogroup προκειμένου οι δανειστές να δεχθούν τη μετάθεση των μειώσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που τους απασχολεί δεν είναι τόσο η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά να πετύχουν τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς σε θέματα που ενδιαφέρουν πολιτικά και επιχειρηματικά τον πλούσιο Βορρά.
Πέντε είναι τα βασικά ανταλλάγματα που θα ζητήσουν από την Αθήνα οι Ευρωπαίοι.
1) Να «πυκνώσουν» οι ιδιωτικοποιήσεις.
2) Να γίνει επιθετική διαχείριση των «κόκκινων δανείων», που σημαίνει μαζικοί πλειστηριασμοί και πώληση αρκετών επιχειρηματικών μονάδων.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
3) Να συμμετέχουν στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και οι ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αυτό ανατρέπει το σημερινό καθεστώς και ένα μέρος των κοινοτικών προγραμμάτων που προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας θα κατευθύνεται σε άλλες επιχειρήσεις.
4) Τα περισσότερα αντίμετρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.
5) Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν τη δημιουργία και νέων στρατοπέδων ή οικισμών για το προσφυγικό ώστε να συνεχιστεί η επιστροφή μεταναστών από τον Βορρά στον Νότο. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το euro2day.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συναινέσει σε αυτό ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τις προσλήψεις χιλιάδων συνοροφυλάκων και λιμενικών.
Είναι σαφές ότι στο Βερολίνο, που κινεί τα νήματα του Eurogroup, γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται στην τελική φάση και προκειμένου να μεταθέσουν χρονικά τη μείωση των συντάξεων θα φορτώσουν το μεταναστευτικό στην Ελλάδα με μαζικές επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία. Αυτό βολεύει και τον Τσίπρα και τη Μέρκελ, που επίσης δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της στην Καγκελαρία και θα ήθελε να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για το νέο μνημόνιο
Ο γερμανικός Τύπος επανέρχεται στο θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» θεωρεί ότι δύσκολα θα αποφύγουμε νέο Μνημόνιο.
«Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει χειρότερο αξιόχρεο και δεν πρέπει να καταβάλει τόσο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα όπως η Ελλάδα. Λόγω της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών, αλλά και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η Αθήνα δυσκολεύεται να επιστρέψει στις αγορές. Ομως η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα. Για το ύψος του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. τρίζει», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα. Το κλίμα θυμίζει τέλη 2014, όταν ο διεθνής Τύπος προεξοφλούσε τις πολιτικές εξελίξεις…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]