Αυτός έπρεπε να είναι και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, όμως στην πράξη βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένα διπλό «έγκλημα» σε βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή. Κάθε χρόνο μέσω του προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει στα ύψη τον πήχυ των επενδύσεων για να περάσει στο τέλος από κάτω. Με εξαίρεση το 2017, όταν καταγράφηκε αύξηση των επενδύσεων λόγω της ολοκλήρωσης της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στη Hochtief (η οποία εκκρεμούσε από τις αρχές του 2015) στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα η αποεπένδυση κλιμακώθηκε.
Το έργο στο Ελληνικό, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 5 δισ., παραμένει βραχυκυκλωμένο από την κρατική γραφειοκρατία, το τραπεζικό σύστημα υπολειτουργεί αδυνατώντας να προσφέρει χρηματοδότηση ακόμη και σε βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ τα ξένα κεφάλαια παρακολουθούν από μακριά τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων.
Φέτος ο προϋπολογισμός προέβλεπε εκτίναξη των επενδύσεων κατά 11% σε σχέση με το 2017. Στο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 5% και η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για κλείσιμο της χρονιάς με μηδενική μεταβολή και εφόσον στο δεύτερο εξάμηνο σημειωθεί αύξηση των ροών.
Κανένα πρόβλημα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Δεν το πετύχαμε φέτος, θα το καταφέρουμε του χρόνου», είναι η λογική που επικρατεί στο υπουργείο και η οποία αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Εκεί προβλέπεται νέα αύξηση επενδύσεων κατά 10% χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο να έρθουν κεφάλαια όταν η φορολογική πολιτική είναι η ίδια και κανείς υπουργός δεν ασχολείται σοβαρά με το πώς θα ξεμπλοκάρει τα σχέδια που σήμερα αραχνιάζουν στα γραφεία τους.
Το δεύτερο ανεξήγητο στοιχείο είναι η εμμονή του Μαξίμου να κόβει τις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να εμφανίζει υπερπλεονάσματα, τα οποία φεύγουν από την οικονομία για την αποπληρωμή δανείων στο εξωτερικό. Για παράδειγμα χθες ανακοινώθηκε ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 4,8 δισ. έναντι στόχου για 2,5 δισ. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό αλλά σε βάρος της οικονομίας. Τα φορολογικά έσοδα παραμένουν στα επίπεδα του 2017 ενώ έχουν κοπεί οι δημόσιες δαπάνες και ιδίως οι πιο παραγωγικές. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πόρους υποεκτελείται. Οι δαπάνες δεν ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. όταν ο στόχος ήταν 2,9 δισ.! Εργα υποδομής ύψους 1,3 δισ. δεν πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να εισπράττουν οι δανειστές το πλεόνασμα. Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τα «ματωμένα» πλεονάσματα των «Σαμαροβενιζέλων» όταν αυτά δεν ξεπερνούσαν το 1%. Τώρα ανακοινώνονται υπερπλεονάσματα κοντά στο 4% σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης, μόνο που είναι «ματωμένα» και από το τσεκούρωμα των επενδύσεων.
ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ «ΠΕΛΑΤΕΣ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποδυθεί σε ένα μπαράζ προσλήψεων στο Δημόσιο, όμως οι διορισμοί γίνονται με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας και όχι την κάλυψη εξειδικευμένων στελεχών για την κάλυψη των αναγκών του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε άρθρο του στην Καθημερινή ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου, το 2018 σε σύνολο 13.659 θέσεων στο Δημόσιο οι προσλαμβανόμενοι ειδικοί επιστήμονες ήταν μόλις 138 (1,01%) και οι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μόλις 1.339 (9,86%). Δηλαδή από τις 100 προσλήψεις στο Δημόσιο μόνο οι 10 αφορούν αποφοίτους ΑΕΙ ενώ οι υπόλοιπες 90 απαιτούν χαμηλότερα εκπαιδευτικά προσόντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βολέψει κόσμο και όχι να βρει επιστημονικό προσωπικό που θα ενισχύσει στην πράξη το Δημόσιο.
Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ
Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σχετικά με τον χρόνο των εκλογών έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο κ. Βούτσης ανήκει στον σκληρό πυρήνα των συνομιλητών του πρωθυπουργού και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στελέχη της αποκαλούμενης κάποτε «ανανεωτικής αριστεράς». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος 104,6» τόνισε ότι είναι ανοιχτό να γίνουν εθνικές εκλογές τον Μάιο, αφού τότε «είτε έτσι είτε αλλιώς εξάλλου θα γίνουν τριπλές εκλογές».
Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών «φαίνεται να έρχεται στη Βουλή προς Φεβρουάριο-Μάρτιο». Η εκτίμηση του κ. Βούτση συμπίπτει χρονικά με το σενάριο για εθνικές εκλογές τον Μάιο. Τον Μάρτιο η συμφωνία των Πρεσπών, 19 Μαΐου οι κάλπες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]