Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα και φέρουν το Μ. Μαξίμου να αναζητά «νέα πλειοψηφία» χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ., η οποία θα εξασφαλίσει την εξάντληση της τετραετίας. Ετσι, επί αμερικανικού εδάφους και σε ρόλο… υπουργού Εξωτερικών, άλλαξε μεμιάς την πολιτική της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών και τα Βαλκάνια. Σχεδόν την ίδια ώρα εδώ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. άφηνε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝ.ΕΛ. να υπερψηφίσουν ενδεχόμενη νέα πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., αν η συμφωνία των Πρεσπών πάει στη Βουλή για κύρωση. Το νέο στοιχείο που μπαίνει στο τραπέζι είναι η έμμεση αλλά σαφής απάντηση στη βεβαιότητα που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν υπάρχουν 151 βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση κι έτσι να πέσει.
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ λένε ότι τόσο το Μ. Μαξίμου όσο και -κυρίως- ο Ν. Κοτζιάς, όταν έμαθαν το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που παρουσίασε στις ΗΠΑ ο Π. Καμμένος, αντέδρασαν πολύ έντονα. Γίνεται λόγος για οξύτατη αντίδραση του… κανονικού ΥΠΕΞ της κυβέρνησης με αποδέκτη το Μ. Μαξίμου. Το οποίο επίσης φέρεται να ήταν πολύ εκνευρισμένο με την αυθαίρετη πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας ν’ αλλάξει επί αμερικανικού εδάφους την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Π. Καμμένος ενώπιον του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης «πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» τη συμφωνία των Πρεσπών και λάνσαρε τη θεωρία της υπογραφής αμυντικού συμφώνου μεταξύ Ελλάδος, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ (και της Σερβίας σε μεταγενέστερο χρόνο), με στόχο τη δημιουργία ενός φιλοατλαντικού «τόξου σταθερότητας» στα βόρεια σύνορα της χώρας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της δυσαρέσκειας αλλά και της αμηχανίας που προκάλεσε ο Π. Καμμένος στην Αθήνα ήταν το αργοπορημένο και χλιαρό «άδειασμα» του ΥΕΘΑ, με μια διαρροή κυβερνητικών κύκλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών». Είναι φανερό ότι το Μ. Μαξίμου δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά που σκοπίμως άναψε ο Π. Καμμένος. Καθώς δεν είναι καθόλου εύκολη και προφανής η «εναλλακτική χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ.». Ταυτοχρόνως οι επιτελείς του πρωθυπουργού διαπίστωναν ότι η επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ και η δήλωση του Θ. Τοσουνίδη επισκίαζαν την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη-Σίσι στην Ελούντα. Μια συνάντηση στην οποία ο πρωθυπουργός είχε επενδύσει για την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του.
ΣΤΗΝ… αυτοσυγκράτηση του Μ. Μαξίμου, όπως φαίνεται, όμως, έπαιξαν ρόλο και άλλοι δύο παράγοντες: 1. Η ύστατη και πολύ δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει αυτές τις μέρες ο Ζ. Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη για την αλλαγή του Συντάγματος πλειοψηφία των 81 βουλευτών. 2. Οτι στις 18 και 19 Οκτωβρίου ξεκινούν οι συζητήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η «εκεχειρία Τσίπρα-Καμμένου» αποδεικνύεται πολύ εύθραυστη. Είτε γιατί ο Π. Καμμένος νιώθει ότι είναι πολύ αβέβαιη η συνέχιση της πολιτικής του καριέρας «μέσω του ΣΥΡΙΖΑ» είτε γιατί ο Α. Τσίπρας πιέζεται όλο και περισσότερο από το εσωτερικό του κόμματός του «να τον ξεφορτωθεί μια ώρα αρχύτερα»…
ΤΟ ΜΟΝΟ βέβαιο είναι πως είναι άλλο πράγμα η πολιτική ανομοιογένεια που έχει αυτή η κυβέρνηση εκ γενετής κι άλλο η πολιτική… διπολικότητα που εμφανίστηκε χθες. Και η οποία εκθέτει το κύρος της χώρας, εμφανίζοντάς την να έχει μια κυβέρνηση με… δύο εξωτερικές πολιτικές. Και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.
Επιλεκτική ευαισθησία
Εμβρόντητος ο νομικός κόσμος της χώρας πληροφορήθηκε την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών στον Τύπο, ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα. Η έκπληξη γι’ αυτήν την επιλεκτική ευαισθησία οφείλεται βασικά σε δύο λόγους: 1. Στο ότι την έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά την προκάλεσε σχετική αναφορά-διαμαρτυρία της Ρ. Δούρου, η οποία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα για ανωμοτί κατάθεση. Η κ. Δημητρίου ανταποκρίθηκε άμεσα, όταν σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπως π.χ. τότε που η δικογραφία της Novartis είχε γίνει φέιγ βολάν σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, δεν είχε διαταχθεί καμία αντίστοιχη έρευνα.
Το φλουρί να πέσει στην κοινωνία!
Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες μέρες, που ενέργειες της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκαλούν αντιδράσεις. Επειδή δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει προσπάθεια είτε κωλυσιεργίας της έρευνας είτε «προστασίας» των εγκαλουμένων για τις δύο μεγάλες τραγωδίες (Μάνδρα-Μάτι), οι οποίες έχουν γίνει επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Τώρα είναι η υπόθεση της Μάνδρας.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η κ. Δημητρίου είχε ζητήσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα για το Μάτι να συσχετίσει τη δικογραφία με την πειθαρχική έρευνα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου. Μια ενέργεια που εύλογα θεωρήθηκε ότι θα καθυστερούσε την εισαγγελική έρευνα. Η παραγγελία στη συνέχεια διασκεδάστηκε διά της έμμεσης «αποσύρσεώς» της, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Πόσο «τυφλή» είναι τελικά η Δικαιοσύνη και κατά πόσο δικαιούται να έχει επιλεκτικές ευαισθησίες;
«Δεν πληρώνω» και για το μπλακάουτ της Ύδρας
Στις 26 και στις 27 Αυγούστου, στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν, η Υδρα χτυπήθηκε από ένα 35ωρο μπλακάουτ. Με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το νησί αρκετοί τουρίστες και πολλοί επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να πάθουν σημαντική ζημιά. Τότε, πάνω στον επικοινωνιακό πανικό της κυβέρνησης, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έταζαν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Πέρασε ο καιρός κι όλα αυτά αποδεικνύονται «καπνός» και «φούμαρα». Ο Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είπε ορθά-κοφτά ότι δεν θα δοθούν αποζημιώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ γιατί «δεν αποζημιώνονται τυχαία συμβάντα, τυχαίες βλάβες υλικών του δικτύου ή λόγω ανωτέρας βίας». Ο Δ. Καρύδης, πρώην βουλευτής Πειραιά και μέλος της Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ., με δήλωσή του εκθέτει τον υπουργό, επισημαίνοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ότι το μπλακάουτ συνέβη γιατί το δίκτυο ήταν ασυντήρητο και ότι η καθυστέρηση για την αποκατάστασή του ήταν μεγάλη». Κι αυτά, όπως και να τα δει κανείς, μόνο «τυχαία» δεν είναι…
Απορίες
1. Οταν ο Μητσοτάκης είπε στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι «η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», ποιον είχε στο μυαλό του;
2. Σάββατα και Κυριακές γιατί είναι κλειστά τα γραφεία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]