Υλικά – πατάτες ογκρατέν
- 1 κιλό πατάτες
- 400 γραμμ. κρέμα γάλακτος
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 50 γραμμ. βούτυρο
- 200 γραμμ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
- 200 γραμμ. mix τυριών
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Αρχικά καθαρίζετε και πλένετε τις πατάτες. Μεταφέρετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτετε με αρκετό νερό. Βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
Αφού είναι έτοιμες σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν για λίγο. Κόβετε σε φέτες και στρώνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο πολτοποιημένο, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά. Περιχύνετε και ρίχνετε στην επιφάνεια τα τυριά τριμμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι τυριά έχετε στο ψυγείο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε. Είναι υπέροχο όταν είναι ζεστό.
Είναι ένα υπέροχο πιάτο, ακόμη και για το κυριακάτικο τραπέζι προκειμένου να συνοδέψετε το κυρίως. Τα παιδιά λατρεύουν το εν λόγω φαγητό… Έτσι, μπορείτε να το βάλετε ακόμη και στο ταπεράκι τους για το σχολείο.