Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Αβοήθητη στη μέση του ωκεανού των αγορών και το πέλαγος του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη και ανήμπορη να διαχειριστεί την κατάσταση, την οποία σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε μόνη της. Οι αγορές σηκώνουν όλο και ψηλότερο τείχος (το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 4,6%) και το Χρηματιστήριο έκανε νέα σημαντική βουτιά με θύματα και πάλι τις τράπεζες. «Ετυχε» να είναι η Ιταλία που σήκωσε το μεγάλο κύμα και συμπαρασύρει και τη «βαρκούλα» της Ελλάδας. Θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη χώρα ή κάποιο άλλο γεγονός. Το σημαντικό είναι ότι η «βαρκούλα» με καπεταναίους μαθητευόμενους μάγους -οι οποίοι αρνούνται να μάθουν, παρά το πάθημα του 2015-βρέθηκε μεσοπέλαγα, απλώς και μόνο για να υπηρετήσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου».
ΧΩΡΙΣ βοήθεια, χωρίς προστασία, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας σε ενδεχόμενη κακοκαιρία. Ξέσπασε το μπουρίνι της Ιταλίας και τι έκαναν οι καπεταναίοι του καναπέ και της θολοκουλτούρας; Συσκέφθηκαν μεταξύ τους. Ούτε καν τον Γ. Στουρνάρα κάλεσαν. Ο οποίος γνωρίζει για τις τράπεζες δέκα περισσότερα απ’ όσα γνωρίζουν όλοι οι συσκεφθέντες μαζί και είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Και τι αποφάσισαν; Να καταγγείλουν την… αντιπολίτευση για… σορτάρισμα και την αγορά για «κερδοσκοπικά παιχνίδια» γενικώς και αορίστως. Για μια ακόμα φορά προπαγάνδα και επικοινωνία, αντί συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικής. Ακριβώς όπως το 2015. Φανφάρες και πολιτικοί παλικαρισμοί, αντί συνειδητοποίησης της πραγματικότητας και έγκαιρης και αποτελεσματικής αντίδρασης.
Ο κ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος, όπως φαίνεται, η μεγαλύτερη σχέση που έχει με τις τράπεζες είναι τα… ΑΤΜ, βρήκε την ευκαιρία για ευφυολογήματα και υποδείξεις στον Γ. Στουρνάρα πότε να μιλάει και πότε να μη μιλάει. Μόνο το τι να πει, όταν του επιτραπεί να μιλήσει, δεν είπε. Και, το χειρότερο, επέμεινε σε κάτι, το οποίο το Μ. Μαξίμου γνωρίζει ότι δεν είναι αληθές: Οτι το περίφημο «μαξιλαράκι» φτάνει ώστε η χώρα να μη δανειστεί από τις αγορές για δύο χρόνια! Σαν άσκηση επί χάρτου μπορεί να έβγαινε αυτό πριν από μερικούς μήνες. Τώρα μετά τις αναταράξεις στις αγορές, είναι βέβαιο ότι δεν φτάνει. Πόσω μάλλον που, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή, η κυβέρνηση σκέπτεται και πιέζεται να «βάλει χέρι» στο «μαξιλαράκι», προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σχήμα ώστε να χρηματοδοτηθεί η στήριξη των τραπεζών.
ΤΟ ΙΔΙΟ ακριβώς είπε χθες και ο οίκος Fitch -πριν αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών-, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν «πειραχτεί» το «μαξιλαράκι», αναγκαστικά θα αλλάξουν επί το δυσμενέστερον τα δημοσιονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργώντας έτσι ένα νέο ντόμινο δημοσιονομικών υποχρεώσεων. Ομως το προπαγανδιστικό αφήγημα της κυβέρνησης έχει ανάγκη μόνο από «παραμύθια» και «εχθρούς». Στερείται παντελώς ουσίας, μέτρων και μέσων. Στερείται πραγματικής πολιτικής εντέλει.
ΑΚΟΜΑ και το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στις αγορές τούτες τις δύσκολες ώρες είναι κι αυτό λάθος. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, προσκαλώντας Ασιάτες επενδυτές, δεν τους κάλεσε να «εμπιστευτούν» την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να … «στοιχηματίσουν» σε αυτήν! Και, ως γνωστόν, ασφαλές στοίχημα δεν υπάρχει, γιατί, αν υπήρχε, θα ήμασταν όλοι πλούσιοι. Λάθος το μήνυμα, γιατί ουσιαστικά είναι αποτρεπτικό: Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που προσφέρεται για ασφαλείς επενδύσεις, αλλά είναι μια χώρα στοιχηματισμού με πιθανές μεγάλες αποδόσεις…
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΤΕΛΙΚΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι «μια κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα» ή μια κυβέρνηση «με πρόγραμμα»; Αν όντως -όπως πολλοί φοβούνται- έχει πρόγραμμα, αυτό το πρόγραμμα δεν είναι για να αποτρέψει την πρόσκρουση στα βράχια, τα οποία πλέον δεν είναι μακριά. Είναι ένα «πρόγραμμα πανικού», ώστε να ναρκοθετηθεί το έδαφος της επόμενης κυβέρνησης. Και να μην μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην ομαλότητα και την κανονικότητα. Ετσι ώστε να δημιουργηθούν και πάλι οι συνθήκες για την επιστροφή στην εξουσία.
«Περίεργα» πράγματα
Ολοι και ορθώς έσπευσαν να καταδικάσουν τον ξυλοδαρμό του Π. Κωνσταντινέα. Αυτή η θέση αρχής δεν αλλάζει ποτέ και με τίποτα. Ωστόσο, άρχισαν τα «περίεργα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το νοσοκομείο την επομένη, συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή, αλλά χωρίς κανένα εμφανές σημάδι κακοποίησης. Φορούσε μάλιστα ένα κολάρο στο λαιμό, το οποίο μπορεί να λέει πάρα πολλά ή και απολύτως τίποτα. Λίγο πριν έχει ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Καλαμάτας, η οποία όπως αποδείχθηκε ήταν περσινή. Στο μεταξύ, σε χρόνο- μηδέν οργανώνεται έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα, στην οποία πηγαίνουν αστραπιαία 3-4 υπουργοί και όλοι οι βουλευτές του νομού. Η συνήθως αδρανής Αστυνομία συλλαμβάνει 8 υπόπτους, οι οποίοι προσάγονται σε δίκη. Ο Π. Κωνσταντινέας αρχικά τους αναγνωρίζει, μέχρι που ένας εξ αυτών τον μηνύει, γιατί την ημέρα του επεισοδίου ήταν αποδεδειγμένα στην… Αγγλία. Κατόπιν τούτου, ο βουλευτής ανασκευάζει και ισχυρίζεται ότι μπερδεύτηκε και όντως ο κατηγορούμενος δεν ήταν μεταξύ εκείνων που τον χτύπησαν. Ολα αυτά είναι «περίεργα». Και θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρά ή πολύ γελοία. Θα φανεί. Ομως όλως τυχαίως υπηρετούν ένα αφήγημα: Πας μη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ/ΕΛ/, ακροδεξιός…
Η ΔΕΗ αγόρασε…εταιρία-χρέος!
Η σκοπιανή εταιρία διανομής ενέργειας EDS, την οποία αγόρασε η ΔΕΗ, λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ έναντι περίπου 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι μια «εταιρία… χρέος». Τα πάγιά της είναι μόλις 600.000 ευρώ, έχει στην ΠΓΔΜ το 40% των ζημιών του κλάδου, ενώ έχει μόλις 11% του τζίρου. Απασχολεί μόλις 36 άτομα και το 2017 η θέση της ήταν αρνητική, εμφανίζοντας ζημιές. Το ερώτημα «μεγαλώνει» τι ακριβώς αγόρασε η ΔΕΗ έναντι ενός τόσο υψηλού τιμήματος; Αγόρασε μόνο χρέος ή και κάτι άλλο μαζί; Τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, όσο και συναρμόδιοι υπουργοί οφείλουν πειστικές εξηγήσεις.
Χρίσμα Μητσοτάκη σε 5 περιφερειάρχες
Η χθεσινή περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη στην Αρτα και την Πρέβεζα αποδείχθηκε και αφορμή ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να ανανεώσει το «χρίσμα» στους 5 εν ενεργεία «γαλάζιους» περιφερειάρχες. Πρόκειται για τον Απ. Τζιτζικώστα (Κ. Μακεδονία), Αλ. Καρχιμάνη (Ηπειρο), Γ. Χατζημάρκο (Ν. Αιγαίο), Κ. Αγοραστό (Θεσσαλία) και Χρ. Καλογήρου (Β. Αιγαίο). Αυτοί είναι οι 5 από τους 13. Η έκτη θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Ρόδη Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κι εκκρεμούν άλλοι 7 που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Απορίες
1. Δηλαδή αν δεν ήταν Panda κι ήταν Porsche, θα ανέβαινε και στο Προεδρείο και θα προήδρευε;
2. Όταν ο κ. Σγουρίδης λέει για «μυστικές δημοσκοπήσεις» που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, εννοεί μόνο στην Ελλάδα ή σε όλη την Ευρώπη;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]