ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πληρώνοντας τον Τσίπρα

Τις προκλήσεις της Τουρκίας θα θέσει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Χάρης Γεωργιάδης, πρόβαλαν τα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας στο επενδυτικό κοινό της Ευρώπης. Είχε προηγηθεί η απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την Κύπρο και να την επαναφέρει σε υψηλή θέση στην επενδυτική κλίμακα.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ με την Ελλάδα είναι θλιβερή. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχειρηματολόγησε στο Λονδίνο, όπου υποτίθεται ότι θα μιλούσε για τις επενδύσεις, επιμένοντας στον ισχυρισμό του για εξυγίανση του ασφαλιστικού και τονίζοντας με κυνικό τρόπο ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι τα επόμενα χρόνια δεν θα βρίσκονται στη ζωή. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι τράπεζες δεν προσελκύουν σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΚΙ ΟΜΩΣ, όταν ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από την Κύπρο. Η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ανάπτυξη και προετοιμαζόταν να βγει από το Μνημόνιο, έχοντας εξασφαλίσει μια προληπτική γραμμή πίστωσης, ενώ η Μεγαλόνησος κατέγραφε ύφεση.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, καθώς η χώρα μας έχει υποχωρήσει σε όλα τα επίπεδα. Η καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη του πρώτου εξαμήνου του 2015 στοίχισε άνω των 100 δισ. ευρώ, η οικονομία φορτώθηκε ουσιαστικά με δύο νέα Μνημόνια, οι τράπεζες ξετινάχθηκαν με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η φορολογία αυξήθηκε υπέρμετρα και τα βάρη σε επιχειρήσεις και οικογένειες πολλαπλασιάστηκαν.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Κύπρος εισήλθε σε ραγδαία αναπτυξιακή τροχιά, μείωσε περαιτέρω τους φόρους, εξήλθε πραγματικά από το Μνημόνιο και όχι όπως τα παραμύθια του Μαξίμου και βγήκε ξανά στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 2,4%.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εμείς βρισκόμαστε ακόμα εκτός αγορών, με την πραγματική οικονομία να υποφέρει και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να ασχολείται με το πώς θα βολέψει τον κομματικό στρατό στο Δημόσιο και πώς θα αυξήσει κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες για να συντηρεί το πελατειακό κράτος.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ έχει αποφασίσει να μείνει στην καρέκλα του μέχρι τον Μάιο, στήνοντας και τις εθνικές κάλπες μαζί με τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις, γνωρίζοντας ότι μετά την αναμενόμενη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν θα μπορούσε να παραμείνει άλλο στην εξουσία.

ΩΣΤΟΣΟ, μέχρι τότε η ζημιά για τη χώρα θα μεγαλώνει, η απόσταση της οικονομίας από την Κύπρο και την Ευρώπη θα διευρύνεται και το κενό που θα κληθεί να καλύψει η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολύ μεγάλο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τι είπε ο Τσίπρας για τα τρία χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με αυτά που λέει, και πάλι τα γκάλοπ θα… καταγγέλλει

Kon

Το… κοράνι της Αριστεράς

Kon

Και τα… δέντρα!

Kon

Ο καλύτερος διαχειριστής παγκοσμίως για το 2015

Kon

ΝΔ: Aνάμεσα στα τόσα ψέματα στα οποία μας έχει συνηθίσει ο κ.Τσίπρας, του ξέφυγε και μια αλήθεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Δεν περιμένω πολλά από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ασ’ τους μωρέ…

Kon

Ο Τσίπρας πήγε για καυγά στη Βουλή αλλά δεν του … πέρασε – Τι έγινε με τον Τασούλα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom