Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τι ήταν να πει στο News 24/7 ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης ότι «για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων», αμέσως το εξασφάλισε το πρωτοσέλιδό του για την απόλυση 80.000 ανθρώπων και το σκληρό πρόσωπο της Ν.Δ. Η εφαρμογή του Συντάγματος βαπτίσθηκε νεοφιλελεύθερη επιλογή!
Χθες ανέλαβε να απαντήσει στον κ. Χατζηδάκη, από το ίδιο ραδιόφωνο, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος καταρχάς προσγείωσε τον αριθμό των συμβασιούχων σε 47.179 (και όχι 80.000), ενώ σημείωσε ως σημαντική εξέλιξη τη μείωσή τους από 49.500 που ήταν το 2016. Παρεμπιπτόντως οι 2.500 λιγότεροι συμβασιούχοι προφανώς σημαίνει ότι οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων έληξαν και απολύθηκαν αλλά με αριστερό πρόσημο και όχι νεοφιλελεύθερο.
Ο κ. Χαρίτσης δεν υποσχέθηκε μονιμοποίηση των συμβασιούχων αλλά και ο ίδιος κινήθηκε στη γραμμή Χατζηδάκη λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πράξει βάσει των διατάξεων του Συντάγματος. Εκεί που διαφοροποιήθηκε ο υπουργός από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ήταν στην πολιτική των προσλήψεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί διαπραγματευτική της επιτυχίας την επαναφορά του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση» ενώ η Ν.Δ. επιμένει στη διατήρηση της αναλογίας «ένα προς πέντε».
Και εδώ έχει σημασία η πολιτική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στο πελατειακό κράτος, άλλωστε διακεκριμένοι εκπρόσωποί του εδώ και χρόνια έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ συντασσόμενοι με την Κουμουνδούρου, ενώ στο δρόμο προς τις εκλογές η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις προσλήψεις για ευνόητους λόγους.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Χωρίς καμία αξιολόγηση του υφιστάμενου προσωπικού, χωρίς καμία διαδικασία εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και όχι να φουσκώνουν οι δημόσιες δαπάνες με προσλήψεις, οι οποίες κατά κανόνα γίνονται στα τυφλά. Κάποιοι προσλαμβάνονται ως οδοκαθαριστές και σε χρόνο ρεκόρ βρίσκονται σε γραφεία. Αλλοι διορίζονται μετακλητοί και μένουν εκτός εργασίας οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κανείς δεν ασχολείται. Η κυβέρνηση υπόσχεται μείωση φόρων και ταυτόχρονα αύξηση των προσλήψεων και των κρατικών δαπανών. Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς τη χρεοκοπία, τα έχουμε ζήσει. Προσλήψεις στο Δημόσιο πρέπει να γίνονται αλλά με φειδώ και προγραμματισμό. Γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί να πληρώνει φόρους και ταυτόχρονα το επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνει σε βασικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία να επιδεινώνεται. Και κυρίως γιατί ο κίνδυνος υποτροπής της κρίσης δεν έχει εκλείψει.
Ποιος Συνολάκης; Μόνο Τζανακόπουλος!
Πώς το είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε εκείνη τη θλιβερή συνέντευξη Τύπου των υπουργών λίγα 24ωρα μετά την καταστροφή στο Μάτι; «Ενας τέτοιος οικισμός με τέτοιο πληθυσμό θέλει 5-6 ώρες για να εκκενωθεί, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να ολοκληρωθεί, αφού στην πραγματικότητα, με δεδομένες τις ακραίες συνθήκες ούτε να αρχίσει δεν μπορούσε».
Αυτά είχε πει ο κ. Τζανακόπουλος και έρχεται τώρα ο ακαδημαϊκός και ειδικός σε τέτοια θέματα καθηγητής Κ. Συνολάκης και αναφέρει ότι το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί το αργότερο σε 83 λεπτά, πριν δηλαδή φτάσει η φωτιά στον οικισμό, εφόσον βέβαια υπήρχε σύστημα προειδοποίησης. Το μόνο που μένει είναι το Μαξίμου να εκδώσει οργισμένη ανακοίνωση κατά του ακαδημαϊκού και να τον καταγγείλει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γιατί δεν συντάχθηκε με τη γραμμή Τζανακόπουλου.
Όλες οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα τους ακολουθούν για πάντα και αυτό δεν πρόκειται να το αποφύγουν όσο κι αν το προσπαθούν. Και ελπίζουμε ότι και η Δικαιοσύνη θα ζητήσει από τον καθηγητή Συνολάκη το πόρισμά του, στο πλαίσιο της διερεύνησης των ευθυνών για την τραγωδία.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]