Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δεν θα τα καταφέρουν γιατί ευτυχώς η ηγεσία της ΝΔ δεν «τσίμπησε» στις προκλήσεις από κυβερνητικούς κύκλους και όχι μόνο δίνοντας τις σωστές διαστάσεις του θέματος.
Οσοι μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους αντιλαμβάνονται ότι αυτοί που «φουσκώνουν» τη δικαστική υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής αφενός θέλουν να αθωώσουν την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και αφετέρου να δημιουργήσουν προβλήματα στη ΝΔ.
Εάν το πρόβλημα του φουσκωμένου ελλείμματος του 2009 προήλθε αποκλειστικά από τους χειρισμούς του Γεωργίου, όπως ορισμένοι «πρόθυμοι» ακόμη και της από ‘δω πλευράς επιθυμούν να εμφανίσουν, τότε οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου εκείνης της περιόδου μπαίνουν στο περιθώριο ή ακόμη χειρότερα θα «παραγραφούν».
Ο Γεωργίου ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι του 2010 όταν ήδη ο Γιώργος είχε ανακοινώσει από το Καστελλόριζο την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό της τρόικας και του ΔΝΤ.
Εχει ενδιαφέρον όμως τι είπε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο ίδιος ο κ. Ανδρέας Γεωργίου αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους αναθεώρησε το έλλειμμα του 2009 από 13,6% σε 15,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο βασικός λόγος της αναθεώρησης ήταν η ένταξη 17 ζημιογόνων ΔΕΚΟ στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, τους οποίους υπολογίζει η Κομισιόν για τη μέτρηση του ελλείμματος.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Μέχρι το 2010 τα ελλείμματα ΔΕΚΟ όπως του ΟΣΕ, των ΗΛΠΑΠ ή των Αμυντικών Συστημάτων δεν υπολογίζονταν στο έλλειμμα και αυτό δεν συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες της ευρωζώνης ακολούθησαν την ίδια τακτική.
Εάν δηλαδή κάποιος θέλει να εγκαλέσει τον κ. Γεωργίου είναι για τη σπουδή που επέδειξε να εντάξει τις ΔΕΚΟ στους λογαριασμούς επιδεινώνοντας τα δημοσιονομικά μεγέθη που λαμβάνουν υπόψη οι Βρυξέλλες.
Το πολιτικό «έγκλημα» όμως έγινε νωρίτερα όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου προκειμένου να «εξοντώσει» τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή ακύρωσε τα εισπρακτικά μέτρα του 2009, έδωσε αυξήσεις στις συντάξεις και διόγκωσε τις δαπάνες της χρονιάς για να κάνει ευκολότερη την προσαρμογή του 2010.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου ξόδεψε συνειδητά πάνω από 10 δισ. ευρώ πληρώνοντας αμυντικές δαπάνες, χρέη νοσοκομείων και εκτινάσσοντας στα ύψη τις επιστροφές φόρων με αποτέλεσμα το έλλειμμα να ξεπεράσει το 12,7%.
Μόνο που με αυτό τον τρόπο προσέλκυσε τους «λύκους της αγοράς» και εκτίναξε στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού με τα γνωστά αποτελέσματα.
Οι υπερβολές στην υπόθεση Γεωργίου δεν ωφελούν και όσοι ενσυνείδητα τις χρησιμοποιούν αλήθεια τι θα πουν εάν ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αθωωθεί δικαστικώς; Οτι κανείς δεν φταίει για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο;
Ομως εκτός από τους πολιτικάντηδες υπάρχει και η ουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δώσει διαστάσεις στο θέμα ενώ οι βουλευτές του πριν από λίγες εβδομάδες καταψήφισαν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της περιόδου Βαρουφάκη.
Οσοι έχουν απορίες μπορούν να διαβάσουν το βιβλιαράκι του τελευταίου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή Γιάννη Παπαθανασίου όπου και θα καταλάβουν ότι οι ευθύνες είναι πολιτικές και όχι τεχνοκρατικού τύπου όπως βολεύονται εσχάτως πολλοί.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί