Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Εάν χρειαστεί αντί να μειώσουμε συντάξεις μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Οταν σου λείπουν χρήματα μπορείς είτε να μειώσεις τη δαπάνη είτε να αυξήσεις τα έσοδα».
Δυστυχώς στην περίπτωση του ασφαλιστικού και οι εισφορές αυξήθηκαν αλλά και οι συντάξεις μειώθηκαν πρώτον μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου που επιβάρυνε ακόμη και συνταξιούχους των 650 ευρώ αλλά και των περικοπών στις επικουρικές που γίνονται σταδιακά.
Κάπως έτσι σκέπτονται στο οικονομικό επιτελείο και για αυτό δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη η χθεσινή αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για το σχέδιο επίσπευσης των αυξημένων φόρων στα καύσιμα.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι εάν χρειαστεί να ενεργοποιήσουν τον «κόφτη» δεν θα χτυπήσουν μόνο την εκλογική τους πελατεία στο Δημόσιο αλλά θα δώσουν το σήμα της αποτυχίας στην αγορά και στους δανειστές, όταν μάλιστα για φέτος ο πήχυς του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πολύ χαμηλός. Γιατί εάν δεν μπορείς να πετύχεις πλεόνασμα 0,5% φέτος είναι αδύνατο να προσεγγίσεις υπερτριπλάσιο στόχο (1,75%) το 2017 με εξουθενωμένη την οικονομία.
Για το σκοπό αυτό στην κυβέρνηση μελετούν να αυξήσουν τα καύσιμα κατά 8-12 λεπτά από τον Οκτώβριο αντί της 1ης Ιανουαρίου 2017 ώστε να εισπράξουν περίπου 300 εκατομμύρια εντός του έτους και να δημιουργήσουν «μαξιλάρι» ασφαλείας στον προϋπολογισμό.
Μία τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην πάει σε πρόωρες εκλογές αλλά να επιχειρήσει να κρατηθεί στην εξουσία πάση θυσία. Και επειδή το συντεχνιακό κράτος θεωρείται «ιερή αγελάδα» από τον ΣΥΡΙΖΑ το βάρος της προσαρμογής θα πέσει στο σκέλος των δημοσίων εσόδων, κατά τη λογική Κατρούγκαλου.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Το πρόβλημα είναι ότι οι αυξήσεις φόρων επιβαρύνουν την οικονομία και λειτουργούν σαν πυροτέχνημα με πρόσκαιρα οφέλη αλλά μόνιμη ζημία στην αγορά και στο διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εχουμε φτάσει πλέον στο σημείο οι αυξήσεις φόρων να μην οδηγούν και σε αύξηση στα δημόσια έσοδα.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΥ
Είναι πράγματι θλιβερό να βλέπεις βουλευτές να γελοιοποιούνται στην προσπάθειά τους να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους. Και είναι ακόμη πιο δυσάρεστο όταν αυτό γίνεται από βουλευτές όπως η Ελένη Αυλωνίτου που είχε τιμήσει το εθνόσημο στην ομάδα κολύμβησης. Αντιληπτή η δυσκολία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν για τα αντίθετα από αυτά που δεσμεύονταν πέρυσι. Ομως πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και η σιωπή θα ήταν φρονιμότερη επιλογή. Εκτός εάν και άλλοι στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν ότι όσοι ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα ήθελαν το grexit, όπως «αποκάλυψε» χθες στον Σκάι η κυρία Αυλωνίτου.
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Το ταμειακό έλλειμμα που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος επιδεινώθηκε στο επτάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Είναι και αυτό ένα ακόμη σημάδι ότι ο προϋπολογισμός έχει σοβαρά προβλήματα και η υλοποίησή του δεν είναι εύκολη. Τα ταμειακά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν στα 25,4 δισ. από 23,8 δισ. αλλά η εξέλιξη αυτή υπερκεράστηκε από τη διόγκωση των δαπανών στα 27,7 δισ. ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ελλειμματικό κατά 1,8 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έναντι 1,4 δισ. πέρυσι.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί