Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι λωτοφάγοι και ο Τσίπρας

«Ημασταν έτοιμοι να βγούμε στην ακτή. Μας πήραν και μας πέταξαν ξανά στη μέση της θάλασσας. Παραλίγο να πνιγούμε, παλέψαμε με κύματα σφοδρότερα, τελικά καταφέραμε να φτάσουμε ξανά στην ακτή και αυτοί με τις γραβάτες τους περιμένουν να τους συγχαρούμε γιατί μας έσωσαν».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ενα μήνυμα στο twitter περιγράφει πλήρως την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αποδομεί τη φιέστα που έστησε στην Ιθάκη το Μαξίμου για τον πρωθυπουργό.

«Παραμ-Ιθάκη» το διάγγελμα, παραληρούν τα κοινωνικά δίκτυα μετά και τον χθεσινό ευρηματικό τίτλο της εφημερίδας μας.

Μόνο που ο κ. Τσίπρας χθες δεν είπε μόνο ψέματα για το χθες και το σήμερα, αλλά έσπειρε ξανά μίσος. Δεν μίλησε για το μέλλον, αλλά έστειλε διχαστικά μηνύματα. Μόνο που πλέον δεν τον ακούει κανείς και δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Το σύνθημα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», που είχε δώσει τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, τώρα γυρίζει μπούμερανγκ. «Τελειώνουν» απομονωμένοι από την κοινωνία και βυθισμένοι στο μίσος αλλά έχοντας προλάβει να κάνουν τη δουλειά για τους δανειστές. Υποθήκευσαν την κρατική περιουσία για 99 έτη, υπέγραψαν την εφαρμογή νέων μέτρων που θα ενταθούν τη διετία 2019-2020, κλότσησαν επενδυτικές ευκαιρίες, παλινόρθωσαν το κομματικό κράτος, καθιέρωσαν την αναξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, χάιδεψαν τους μπαχαλάκηδες, ξεχαρβάλωσαν το κράτος όπως φάνηκε με τον δραματικότερο τρόπο στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής.

Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το πείραμα Τσίπρα (τι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε, έλεγαν αφελείς τον Ιανουάριο του 2015), στην Ιθάκη θα είχαμε φτάσει 3,5 χρόνια νωρίτερα και χωρίς τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που μας φόρτωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ανεύθυνος ως κυβερνήτης, ο κ. Τσίπρας αντί να διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων τα υιοθέτησε όλα. Πήρε το πηδάλιο της χώρας λίγο πριν το καράβι φτάσει στο απάνεμο λιμάνι και το οδήγησε πίσω στη μεγάλη φουρτούνα αδιαφορώντας για τις θυσίες του πληρώματος.

Η Ελλάδα στο τέλος του 2014 ηγείτο της ανάκαμψης στην ευρωζώνη και κατάντησε να είναι η μοναδική χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου που σημείωσε ύφεση στη διετία 2015-2016 όταν η ευρωζώνη κάλπαζε.

Τον Μάιο του 2010 μπήκαμε στα Μνημόνια γιατί χάσαμε την πρόσβαση στις αγορές. Χθες ο κ. Τσίπρας πανηγύρισε για το τέλος των Μνημονίων με τη χώρα να παραμένει εκτός αγορών και έχοντας υπογράψει νέα δυσβάστακτα μέτρα, για τα οποία δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει στο διάγγελμά του. Μίλησε για αντίσταση όταν υπέγραψε ό,τι του έφεραν οι δανειστές. Ακόμη και το υπερταμείο, που απέρριπταν οι «Σαμαροβενιζέλοι». Είπε ότι έβγαλε τη χώρα από τη στενωπό των Μνημονίων και την αέναη λιτότητα όταν δεσμεύθηκε για μέτρα 5,1 δισεκατομμυρίων έως το 2020 και για υψηλά πλεονάσματα έως το 2060! Από το διάγγελμα του πρωθυπουργού ένα σημείο συγκρατούμε. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι.

ΥΓ.: Ούτε λέξη από τον κ. Τσίπρα για τους νέους, την Παιδεία, την Ελλάδα τού αύριο. Το μίσος τον έχει τυφλώσει.

Τα έβαλε με Παπαδήμο και Στουρνάρα

Από την εμπάθεια του Τσίπρα δεν γλίτωσαν οι κ.κ. Λουκάς Παπαδήμος και Γιάννης Στουρνάρας. «Η δημοκρατία ευτελίσθηκε, τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», ήταν η σχετική αναφορά στο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Βέβαια ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν είχε βρει χρόνο να επισκεφθεί τον κ. Παπαδήμο κατά την πολυήμερη νοσηλεία του μετά την τρομοκρατική επίθεση που είχε δεχθεί πέρυσι, περιλαμβάνει στους Προϋπολογισμούς του τους μειωμένους τόκους του Δημοσίου λόγω του EMS ενώ ξεχνά το ρόλο του Στουρνάρα το καλοκαίρι του 2015 όταν η χώρα βρισκόταν στον γκρεμό του Grexit. Αλλά ξεχάσαμε, φίλοι του κ. Τσίπρα είναι πια η Μέρκελ και ο Γιούνκερ. «Αντίσταση» κάνει για το πόπολο με Παπαδήμο και Στουρνάρα…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οι «τσαμπουκάδες» της Άγκυρας πληρώνονται

Kon

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν

Kon

Ο Ερντογάν απειλεί, αλλά χάνει θέσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα

Kon

Κάποιος να ενημερώσει τον Ερντογάν ότι «κέρδισε» με τη συμφωνία στο Κάιρο

Tinad

Το διπλό κραχ του Ερντογάν

Tinad

Μία εξεταστική για τις τράπεζες

Tinad

Ο Τσίπρας διορθώνει τον «συνάδελφο» νομπελίστα

Tinad

Κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon