Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Για πρώτη φορά τούς μιμήθηκαν φέτος οι Γάλλοι συνάδελφοί τους, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσουν τους εκατομμύρια καθολικούς της χώρας, μετά τις απανωτές επιθέσεις ισλαμιστών το τελευταίο δεκάμηνο, με αποκορύφωμα την ανατριχιαστική σφαγή του 86χρονου ιερέα στη Ρουέν.
Ποτέ στο παρελθόν η χριστιανική Γαλλία δεν ένιωσε τέτοιο δέος και τέτοιο σφίξιμο όπως το φετινό καλοκαίρι, συγκατοικώντας άβολα με τους 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους της χώρας. Ελάχιστοι βέβαια είναι επικίνδυνοι, αλλά αρκούν για να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνική ψυχολογία. Γι’ αυτό η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς έθεσε στόχο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το Ισλάμ.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Ανάμεσα στις κωδωνοκρουσίες του Δεκαπενταύγουστου στη Γαλλία «για τη σωτηρία της χώρας από τους κινδύνους που την απειλούν», ξεχώρισαν οι παρουσίες και τα μηνύματα των πρωτοκλασάτων δελφίνων της γαλλικής Δεξιάς, που δίνουν ψήφο ψήφο τη μάχη για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών, τον ερχόμενο Απρίλιο.
Ακόμη κι ο θρησκευτικά αδιάφορος, πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ πήγε για προσκύνημα στην ξακουστή Παναγία της Λούρδης, υπενθυμίζοντας στο Τwitter ότι «είναι κι αυτός ένας καθολικός, που ανησυχεί για τα τεκταινόμενα στη Γαλλία και τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή».
Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του Καπ Νεγκρ, όπου παραθερίζει με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι. Στο Τwitter όμως έγραψε ότι η «σκέψη του βρίσκεται με τους καθολικούς της Γαλλίας, που προσεύχονται για τις δοκιμασίες της χώρας μας τους τελευταίους μήνες».
Σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν ο πρώην πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Μπρουνό λε Μερ και οι λοιποί δελφίνοι. Στοίχημα ότι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεγάλης καθολικής διαδήλωσης, στις 16 Οκτωβρίου στο Παρίσι.