Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΔΕΝ είναι ακόμα στιγμή, καθώς δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία, για να βγουν «αθωωτικές» ή «καταδικαστικές»… αποφάσεις. Υπάρχουν, όμως, αναπάντητα ερωτήματα.
ΚΑΙ είναι πάρα πολλά: αν όλος ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ιδανικά και θρηνούμε ήδη περισσότερους από 80 νεκρούς, τι θα είχε συμβεί αν δεν λειτουργούσε σωστά; Υπήρξε σωστός συντονισμός των υπηρεσιών; Υποτιμήθηκαν η ορμή και η κατεύθυνση της πυρκαγιάς; Γιατί δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής; Υπήρχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μέσα στο «λαβύρινθο» στο Μάτι την ώρα που οι φλόγες έκαιγαν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους, κι αν υπήρχαν, πώς κατάφεραν να διαφύγουν;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμα άπειρα «γιατί». Αλλά, ίσως, το σημαντικότερο ερώτημα να αφορά στην επόμενη ημέρα της χώρας. Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να προστατέψει τους πολίτες; Γιατί, ο πολίτης χρειάζεται το κράτος την ώρα της έκτακτης ανάγκης, όταν κινδυνεύει. Κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης ισχυρίζονται πως υπάρχει όλος ο απαραίτητος σχεδιασμός. Κάποιοι λένε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες χάνονται στη μετάφραση των αρμοδιοτήτων. Κάποιοι, σαν το δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, μας είπαν ότι δεν είχε κανένα νόημα η εκκένωση της περιοχής γιατί η φυσική καταστροφή ήταν τεράστια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΤΕΛΙΚΑ, τι θα πρέπει να κάνουμε όλοι οι πολίτες αν ποτέ έχουμε την ατυχία να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια καταστροφή; Θα προλάβει ο κρατικός μηχανισμός να μας ενημερώσει και να μας κατευθύνει στο τι πρέπει να κάνουμε και θα υπάρχουν δίπλα μας οι απαραίτητες δυνάμεις σωμάτων ασφαλείας για να μας προστατεύσουν; Ή θα πρέπει να κάνουμε ό,τι κατεβάσει το μυαλό μας μέσα στον πανικό που θα βιώνουμε; Ή μήπως απλά να κάνουμε το σταυρό μας για να σωθούμε;
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν υπάρχουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Και δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί κάθε φορά που συμβαίνει μια εθνική τραγωδία προκαλούνται τα ίδια ερωτήματα. Πιθανότατα και στην επόμενη μεγάλη φυσική καταστροφή, γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση να αλλάξει η νοοτροπία ούτε των πολιτικών ούτε των πολιτών.
ΟΠΟΤΕ έχουμε φτάσει στο σημείο απλά να ευχόμαστε… να μην βρεθούμε ποτέ στο λάθος σημείο,τη λάθος ώρα!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]