Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Επί ΣΥΡΙΖΑ οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν περαιτέρω, η μερική απασχόληση με αποδοχές των 320 ευρώ φούντωσε και ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε ακριβότερα σε σχέση με τον δημόσιο το πείραμα της πρώτης φοράς Αριστερά.
Και όμως, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία προ του 2015 διαδήλωνε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και υποσχόταν ότι θα «εξόριζε» την τρόικα και θα ανέβαζε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, αντί να δει την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας με την τετράωρη απασχόληση και τις αποδοχές «ψίχουλα» έχει κηρύξει πόλεμο στην Αυστρία για το 12ωρο.
Συνολικά, η κυβέρνηση Τσίπρα, αντί να ασχοληθεί με τον παρονομαστή της οικονομίας, δηλαδή το πώς θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, πιάστηκε σε κάτι ιδεοληψίες που τελικώς επιβάρυναν τη θέση των εργαζομένων.
Την «περήφανη» διαπραγμάτευση του 2015 την πλήρωσαν ακριβά οι φορολογούμενοι ενώ οι αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν με εξαίρεση τους καλοπληρωμένους μετακλητούς του Μαξίμου και των υπουργείων, που από την ανεργία βρέθηκαν με υπερωρίες και οδοιπορικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 12,4 ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Συγκεκριμένα, φέτος οι μέσες καθαρές αποδοχές περιορίστηκαν στα 780 ευρώ από 792 που ήταν πέρυσι.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης που δουλεύουν με αποδοχές μόλις 317 ευρώ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς κατάφερε από τον Ιανουάριο του 2015 να ανατρέψει τις ισορροπίες στην αγορά εργασίας και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) να κυριαρχήσουν έναντι της πλήρους.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η εξήγηση είναι απλή. Η οικονομία δεν μπορεί να παραγάγει ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές που διαμορφώνουν το μη μισθολογικό κόστος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη ενώ, εκτός από τον τουρισμό που έχει εποχικό χαρακτήρα, σε κανέναν άλλο κλάδο δεν υπήρξε ουσιαστική ανάκαμψη.
Τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού όταν πάνω από το 50% των νέων προσλήψεων αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης και οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα ακολουθούν καθοδική πορεία.
Η οικονομία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας μόνο όταν θα μειωθούν τα βάρη για τις επιχειρήσεις. Το 2014 η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προχωρήσει σε μειώσεις εισφορών και τα αποτελέσματα ήταν ορατά καθώς καταγράφηκε ανάπτυξη 0,7% και υπήρξε η πρώτη αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά τη μνημονιακή περίοδο.
Επιπλέον, τομείς όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις επιστημονικού δυναμικού παραμένουν κλειστοί λόγω των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.
Εάν στη δεκαετία του ‘90 σημειώθηκε κυριολεκτικώς έκρηξη ανάπτυξης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών λόγω της εισόδου των ομίλων κινητής τηλεφωνίας, κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να επαναληφθεί τώρα με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι μισθοί θα αυξηθούν με πολιτικές και όχι με συνθήματα. Εάν ήταν τόσο εύκολο, η Αχτσιόγλου από τον Ιανουάριο του 2015 τους είχε αυξήσει στα 781 ευρώ και καλούσε μάλιστα τους ανυποψίαστους, για το τι τους περίμενε, Θεσσαλονικείς να υπερψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ…
Η «επιστροφή» της Τουρκίας έχει πλήξει τον τουρισμό
Το δείγμα δεν είναι ικανό για συνολικά συμπεράσματα, όμως προβληματίζει. Η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Εύβοια, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω των σημαντικών ακυρώσεων που έχουν γίνει από τη σερβική αγορά.
Τουριστικοί προορισμοί όπως η Αιδηψός, το Πευκί, ο Νέος Πύργος τροφοδοτούνταν κατά 80% από Σέρβους επισκέπτες, οι οποίοι όμως φέτος προτίμησαν την Τουρκία, όπως μας ανέφεραν ξενοδοχειακά στελέχη. Η «επιστροφή» της Τουρκίας στην τουριστική αγορά ύστερα από το αιματηρό πραξικόπημα του 2016 και την καχυποψία του 2017 αλλάζει τις ισορροπίες σε βάρος της Ελλάδας και όχι μόνο στη Βόρεια Εύβοια, αλλά όπως πληροφορούμαστε στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.
Η αύξηση της κίνησης δεν είναι αυτόματη διαδικασία, όπως πίστευαν μέχρι τώρα στην κυβέρνηση λόγω της ευνοϊκής για τη χώρα μας συγκυρίας.
Ο ανταγωνισμός αυξάνεται ενώ το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει επιβαρυνθεί με τέλη διανυκτέρευσης, αυξημένο ΦΠΑ σε εκατοντάδες βασικά είδη και κατάργηση της χαμηλής φορολογίας στα νησιά.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]