Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος
Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας επιδιώκει να λύσει το εκκλησιαστικό ζήτημα στη χώρα με βάση την αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Η ουκρανική κυβέρνηση καλλιεργεί τον εθνικισμό και τον αντιρωσικό φανατισμό, με παράλληλο αναπροσανατολισμό της συνείδησης του λαού προς τη Δύση, κατά το πρότυπο των όμαιμων σλαβικών λαών της Πολωνίας και της Κροατίας. Το καλλιεργούμενο στην Ουκρανία μίσος εναντίον της Ρωσίας εξυπηρετεί τη γεωπολιτική της Δύσης, η οποία επιδιώκει τον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό της επιρροής της μεγαλύτερης σλαβικής και ορθόδοξης χριστιανικής χώρας.
Στην επιδίωξη αυτή της Δύσης επιστρατεύθηκε το Φανάρι. Υπάρχει σαφής ανάμιξη της πολιτικής στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Μετά το αίτημα της κυβέρνησης της Ουκρανίας να δώσει αυτοκεφαλία στους Ορθοδόξους (και τους Ουνίτες;) της χώρας, το Φανάρι υλοποιεί την προς αυτήν υπόσχεσή του. Αντιπροσωπία του, υπό το μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, επισκέπτεται τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και επιχειρηματολογεί υπέρ της άποψης της ουκρανικής κυβέρνησης.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Από την άλλη πλευρά, ο «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου της Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επίσης επισκέπτεται τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Εξηγεί τις απόψεις της Ρωσικής Εκκλησίας επί του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και επισημαίνει τους κινδύνους διάσπασης της Ορθοδοξίας. Επίσης ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος επικοινωνεί για το θέμα με πολιτικούς ηγέτες διαφόρων κρατών, μεταξύ των οποίων πρόσφατα με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και με τον κ. Νικ. Κοτζιά.
Το εκκλησιαστικό θέμα της Ουκρανίας είναι σοβαρότατο από κάθε άποψη. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Εσθονίας. Και όχι μόνο λόγω διαφοράς μεγέθους των δύο χωρών και των ορθοδόξων στην καθεμία. Είναι θέμα συνέχειας της παράδοσης των Ρώσων ορθοδόξων, αφού γενέσια πόλη της πίστης τους έχουν το Κίεβο.
Ο μητροπολίτης Περγάμου προτείνει το Φανάρι, κατά τα όσα έπραξε στην Εσθονία, να προχωρήσει στην αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Εκτιμά ότι, όπως στην Εσθονία, θα υπάρξει με το Πατριαρχείο της Μόσχας για δυο – τρία χρόνια κάποια αναταραχή, αλλά στο τέλος θα καθιερωθεί η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία και θα επανέλθει η ηρεμία στην Ορθοδοξία.
Η εκτίμησή του είναι ανεύθυνη και επιπόλαιη. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μόνιμης διάσπασης της Ορθοδοξίας με βάση τον εθνοφυλετισμό, από τη μία οι ελληνικές Εκκλησίες και από την άλλη οι σλαβικές. Είναι τραγικό το Φανάρι από τη μία να ισχυρίζεται ότι, με την αναγνώριση των σχισματικών Ουκρανών, επιδιώκει την ενότητα της Ορθοδοξίας και από την άλλη να την υπονομεύει, προκαλώντας διακοπή της κοινωνίας με τους κανονικούς ορθοδόξους χριστιανούς!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]