Η συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε στο «Divani Apollon Palace» στη Βουλιαγμένη, με κεντρικό θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα – Οι παγκόσμιες προκλήσεις για τους ηγέτες», με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρατηρεί πως πρόκειται για μια «πολύ ωραία σύμπτωση», δεδομένου ότι «αυτό το event λαμβάνει χώρα μια μέρα μετά την αλλαγή στις ΗΠΑ (…)».
«Η εκλογή Τραμπ αποτελεί το τελευταίο έναυσμα για την Ευρώπη, ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, όχι σε πνεύμα αντίθεσης με τις ΗΠΑ, καθώς έχουμε πολύ στενές σχέσεις και αυτές θα διατηρηθούν, αλλά για να αναζητήσουμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το πως βλέπει τη νέα διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας τονίζοντας ότι «ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη θωράκιση της Ηπείρου μας». Ερωτηθείς για τις Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν μία εξαιρετική σχέση, η οποία δεν ήταν ποτέ καλύτερη στο παρελθόν. Έχουμε μία 5ετή αμυντική συνεργασία, αλλά η σχέση μας εκτείνεται πολύ πέραν της άμυνας, στις τεχνολογίες αιχμής, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Έχουμε μία πολύ ισχυρή σχέση και δυνατούς δεσμούς και στα δύο κόμματα στην Ουάσιγκτον. Δεν αναμένω αλλαγές στη διμερή μας σχέση, ωστόσο αντιμετωπίζουμε αυτή τη σχέση, όχι μέσω της διμερούς διάστασης, αλλά οφείλουμε να βρούμε ενιαία προσέγγιση ως Ευρωπαίοι έναντι της νέας αμερικανικής κυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά στο μερίδιο των Ευρωπαίων ως προς τις δαπάνες στην ‘Αμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχει δίκιο ο Τραμπ όταν παρότρυνε τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες ως προς τις δαπάνες στην άμυνα. Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε σε περισσότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν ξέρω πόσο θα είναι, αλλά θεωρώ πως δεν θα είναι στο 5%. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις επενδύσεις στην άμυνα, αλλά επίσης χρειαζόμαστε περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα για την άμυνα. Το κατορθώσαμε εν μέσω πανδημίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε σε κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει συντεταγμένα στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Σε ερώτηση για τις θέσεις Τραμπ σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε πρόβλημα ως προς την ακραία woke ατζέντα, που επικράτησε προσφάτως στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η σταθερότητα, όπως αυτή που απαντάται στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μία ισχυρή κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι ένα σημαντικό ζητούμενο και απέκλεισε εκ νέου τη συνεργασία με κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «έχει έλθει η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά.
Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος όσον αφορά στην απειλή της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ και στις εισαγωγές από την Ευρώπη. “Είναι σημαντικό να αφήσουμε τη σκόνη να κατακάτσει. Να διακρίνουμε ανάμεσα στις επαναλήψεις των δηλώσεων μίας προεκλογικής καμπάνιας και στο τι θα είναι τελικά η πολιτική των ΗΠΑ”, υποστήριξε. Σχολίασε μάλιστα ότι: “Και το 2016 παρόμοιες δηλώσεις έκανε ο Τραμπ. Αλλά τα χειρότερα, δηλαδή ένας εμπορικός πόλεμος ΕΕ- ΗΠΑ, αποφεύχθηκαν. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει και τώρα”.
Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει
Παίρνοντας τον λόγο, ο Ενρίκο Λέτα υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει» και να αντιμετωπίσει τον Τραμπ ως «κινητήρια δύναμη» για να γίνει ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική. «Δεν μπορούμε να μείνουμε όπως είμαστε. Πρέπει να κινηθούμε. Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι αρκετή. Μπορούμε περισσότερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει, επιτέλους, πράξη», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε, επίσης, πως «αυτή η πίεση που έρχεται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού μπορεί να αξιοποιηθεί για να βγει πιο ισχυρή η Ευρώπη».