Γράφει ο Μιχάλης Ζορπίδης
Οι πρόνοιες της συμφωνίας σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν ότι η πλευρά των γειτόνων μας θα σταματήσει την παραχάραξη της ιστορίας, την διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων και την οικειοποίηση προσώπων. Δεν κάνουν καμία υποχώρηση, κανέναν συμβιβασμό, δεν μοιράζονται καν την ιστορία της Μακεδονίας! Αντίθετα, καθίστανται οι απόλυτοι ρυθμιστές για το τι μπορεί να ονομαστεί «Μακεδονικό» ακόμη και εντός της Ελλάδας, καθώς στη συμφωνία ορίζεται με σαφήνεια πως τους ορισμούς δίνει μία διμερής διεπιστημονική επιτροπή, εφόσον τα μέλη της συμφωνήσουν!
Και τι γίνεται όταν διαφωνήσουν; Και τι γίνεται εάν η μία πλευρά αρχίσει συρί- κορδόνι να αμφισβητεί τα πάντα; Θα τρέχει η χώρα μας στη Νέα Υόρκη για να δώσει ένα μακεδονικό όνομα σε ένα μουσείο, έναν δρόμο, ένα κτίριο; Μα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα μέσο πίεσης για τους γείτονες μας, καθώς τότε, θα έχουν πάρει αυτό που θέλουν από εμάς, δηλαδή το πράσινο φως για να μπουν σε ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκή Ένωση…
Η ίδια θολούρα και αναβλητικότητα υπάρχει και στο κομμάτι των εμπορικών σημάτων. Υπάρχουν φυσικά πολλά ευχολόγια για καλό πνεύμα και συνεργασία, αλλά κανένας όρος που θα πιέσει τις δύο πλευρές να δείχνουν διαρκώς εποικοδομητική στάση. Το ποιος φορέας, εταιρεία ή προϊόν έχει το δικαίωμα να πάρει το όνομα «Μακεδονικός-ή-ό» παραπέμπεται στις εργασίες μίας κοινής επιτροπής που θα συσταθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Με τέτοιες συνθήκες τα προβλήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν…
Οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής μας, της μίας και μοναδικής Μακεδονίας έχουμε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα: θέλουμε μία λύση αλλά όχι την οποιαδήποτε λύση. Η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει, ωστόσο με τρόπο που δεν θα αφήνει πίσω της θύματα. Τα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, με κοινή μας ανακοίνωση τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε τονίσει ότι:
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
1. Ως φορείς έκφρασης του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης αλλά και ως φορείς της κοινωνίας της αναγνωρίζουν πλήρως και σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις θέσεις του, ιδίως όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα.
2. Είναι εκ των ων ουκ άνευ να τονιστεί ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούμε να δούμε άλλο κράτος, που θα φέρει στην ονομασία του τον ελληνικό όρο «Μακεδονία».
3. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι ούτε οι φορείς αλλά ούτε και οι κοινωνίες διαπραγματεύονται ή διαχειρίζονται τα διεθνή θέματα. Αρμόδια είναι πάντα η ελληνική κυβέρνηση, που έχει την υποστήριξη όλων μας προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία, που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια του Ελληνισμού.
Δυστυχώς η διαπραγμάτευση αυτή οδήγησε σε μία θλιβερή συμφωνία, που γεμίζει με πικρία το Λαό μας και καταπατά την αξιοπρέπεια του αφού δεν σέβεται την ελληνική ιστορία και παράδοση. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να σεβαστεί την άποψη του Λαού μας και να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα έρχεται σε αντίθεση μ’ αυτήν. Και εάν αναρωτιέται ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Ο Μιχάλης Ζορπίδης είναι Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]