Η φωτογραφία με το παιδάκι -που μάλλον έχει χωριστεί από τη μητέρα, η οποία πιθανόν θα απελαθεί- έχει κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, καθώς φουντώνει το μεταναστευτικό σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί με σκληρούς νόμους (τα διατάγματα Τραμπ) να λύσει το μεταναστευτικό. Αποτέλεσμα είναι οι διαχωρισμοί οικογενειών, που μόνο πόνο προκαλούν. Το BBC δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τις εγκαταστάσεις στο Τέξας όπου κρατούνται τα μικρά παιδιά των συλληφθέντων ή απελαθέντων μεταναστών: ακούγονται γοερά κλάματα των παιδιών.
«Μη λυγίσεις, πρόεδρε, έχουν βάλει παιδιά ηθοποιούς να κλαίνε», ανέφερε η συγγραφέας Αν Κούλτερ στο κανάλι Fox News. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η μαρτυρία του φωτογράφου Τζον Μουρ, που απαθανάτισε το παιδάκι από την Ονδούρα. «Ηταν πολύ δύσκολο για μένα», λέει στην Guardian ο Μουρ, βετεράνος φωτορεπόρτερ.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Εκείνο το απόγευμα, ο Μουρ ακολουθούσε την περίπολο των συνόρων του Τέξας, στην περιοχή της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, ένα από τα πιο γνωστά «περάσματα» μεταναστών. Ενα ανθρώπινο κύμα, οικογένειες με μικρά παιδιά κατευθύνονταν στα σύνορα. «Ηξερα τι θα συμβεί. Οι περισσότεροι μετανάστες χωρίς χαρτιά, δεν ξέρουν πόσο έχει αλλάξει η αμερικανική νομοθεσία», τονίζει ο φωτογράφος που παρακολουθούσε την ουρά των ανθρώπων να προχωρεί προς τους ένοπλους φρουρούς.
«Τελευταία στη σειρά ήταν η μητέρα με το κοριτσάκι. Της μίλησα. Ταξίδευαν ένα μήνα από την Ονδούρα για να φθάσουν στα αμερικανικά σύνορα… Ο φρουρός της φώναξε να αφήσει το παιδί και να προχωρήσει για έρευνα. Το κοριτσάκι άρχισε να κλαίει σπαρακτικά και δεν άφηνε τη μαμά του. Λύγισα, είμαι πατέρας τριών μικρών παιδιών. Πήρα πολλές ανάσες για να τραβήξω της φωτογραφία… Λόγω εμπειρίας, ήξερα ότι αυτή θα κάνει αίσθηση»! Και όχι μόνο. Εφερε το μεταναστευτικό στην επιφάνεια!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]