Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης
Την ίδια ώρα ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε η διαπραγμάτευση προκάλεσε αλγεινή αντίδραση στους πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή δεν επεδίωξε εθνική συνεννόηση, ενώ δεν τον απασχόλησε ούτε το γεγονός πως και ο ίδιος του ο κυβερνητικός εταίρος, ο Πάνος Καμμένος, ήταν αντίθετος με την συμφωνία. Αλλά δεν είναι ο πρωθυπουργός το θέμα. Αυτός έχει αποδείξει πολλάκις ποιος είναι.
Αυτός ο οποίος αποτελεί το κλειδί της υπόθεσης είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος είχε την μοναδική ευκαιρία να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας αλλά προτίμησε να διατηρήσει -όσο προλαβαίνει- την καρέκλα του. Πρέπει να ήταν μία δύσκολη απόφαση, καθώς η υπερψήφιση της πρότασης μομφής θα έριχνε την κυβέρνηση και τότε εάν λάβουμε υπόψιν όλες, μα όλες τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Καμμένος θα έμπαινε στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας της χώρας, αφού δεν θα κατάφερνε ούτε να πλησιάσει το όριο του 3%.
Ειλικρινά αποτελεί απορίας άξιον πώς τα στελέχη των ΑΝΕΛ μπορούν και υπερασπίζονται την θέση «όχι στην συμφωνία, εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση». Δεν μπορούν να το κάνουν και κάτω από την πίεση, τα γιουχαΐσματα και τους προπηλακισμούς που κάποτε αποτέλεσαν μοχλό συγκέντρωσης ψήφων, βγαίνουν πλέον και λένε πως όταν η συμφωνία έρθει στην ελληνική βουλή τότε δεν θα την ψηφίσουν.
Τότε θα είναι αργά για αρκετούς λόγους. Πρώτον, εάν έχουν μεσολαβήσει εκλογές, κανείς δεν θα ασχολείται με τους ΑΝΕΛ αφού θα αποτελούν κόμμα του εξωκοινοβουλευτικού πατριωτικού κέντρου [sic]. Δεύτερον η συμφωνία μπορεί να περάσει και με ψήφους άλλων κομμάτων όπως του προθύμου Ποταμιού. Τρίτον, εάν και εφόσον έρθει η συμφωνία στην Βουλή αυτό θα σημαίνει πως τα Σκόπια θα έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα προαπαιτούμενά της και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν την επικυρώσει τότε θα γίνει όχι, διεθνώς, αλλά διαπλανητικά ρεζίλι.
Αλλά τι να λέμε τώρα… Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ μας έδωσε μία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς αντιμετώπισαν το ζήτημα του Σκοπιανού. Αποκάλυψε, επιβεβαιώνοντας τον Δημήτρη Καμμένο, πως έστω και ανεπισήμως, οι βουλευτές του κόμματος συζήτησαν πως εάν στηρίξουν την κυβέρνηση και προχωρήσει η συμφωνία, η Ελλάδα θα είχε οικονομικά ανταλλάγματα όπως ελάφρυνση χρέους.
Πάμε πάλι από την αρχή. Πώς λέγεται όταν συζητάς ένα εθνικό ζήτημα βάζοντας στο τραπέζι οικονομικά ανταλλάγματα; Ξεπούλημα.
Οι ΑΝΕΛ βυθίζονται στον βούρκο που οι ίδιοι συντήρησαν. Λαϊκισμός, αποδοκιμασίες και ψευδεπίγραφος πατριωτισμός.
Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]