Εν μέσω της μεγάλης κόντρας Δύσης-Ρωσίας και κυρίως της διπλωματικής ρήξης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βρετανία, η Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις αφορμές για όξυνση των διμερών σχέσεων. Φτάνει που η Βρετανία θα «μποϊκοτάρει» μερικώς τη ρωσική διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε επίπεδο υψηλών αντιπροσωπιών.
Αν και μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας το κλίμα είναι εντελώς ψυχροπολεμικό -καθώς το Λονδίνο θεωρεί πως ξεχείλισε το ποτήρι με τη ρωσική διείσδυση ολιγαρχών και κατασκόπων ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του- πάνω από 10.000 Βρετανοί θα ταξιδέψουν για το Μουντιάλ. Η βρετανική αστυνομία είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές, θέλοντας να αποφύγει βίαια επεισόδια, σαν εκείνα που ξέσπασαν στη Μασσαλία μεταξύ Ρώσων και Βρετανών οπαδών στο Euro του 2016.
Όσον αφορά, δε, στην παρουσία άλλων Ευρωπαίων πολιτικών στο Μουντιάλ, στη Γερμανία έχει ήδη προκληθεί μείζον ζήτημα. Αν και οι γερμανορωσικές σχέσεις είναι σαφώς καλύτερες από αυτές που έχει η Μόσχα με τη Βρετανία, η δυτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Πούτιν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της στήριξης του Κρεμλίνου στο καθεστώς Άσαντ της Συρίας διχάζει τους Γερμανούς πολιτικούς.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν θα μεταβεί στη Ρωσία για το ματς της Εθνικής Γερμανίας, η καγκελάριος Μέρκελ, όμως, δεν έχει πει την τελευταία λέξη (παρακολουθεί πάντα την εθνική ομάδα της χώρας της). Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν προτείνει πλήρες μποϊκοτάζ στη Ρωσία, ενώ πολλοί αριστεροί διαφωνούν.
Για όσους πάντως πιστεύουν πως το Μουντιάλ είναι μόνο η γιορτή του βασιλιά των σπορ, θυμίζουμε πως το 1982 ο αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Βρετανίας-Αργεντινής έγινε με φόντο τα Φόκλαντς…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]