Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτική αγυρτεία…

Κοτζιάς: Χρειάζεται ψυχραιμία, αν ήμουν Ερντογάν θα χαιρόμουν αν έβλεπα ότι δεν είμαστε νηφάλιοι

Ο εκβιασμός είναι ποινικό αδίκημα. Ο κοινός εκβιαστής χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό και την απειλή για να αναγκάσει τον άλλον να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του. Τα κίνητρα διαφέρουν: από οικονομικά ως και τον εξαναγκασμό του θύματος να σιωπήσει.

Γράφει η Aννα Παναγιωταρέα

Πρώτη φορά που γίναμε μάρτυρες δημόσιου εκβιασμού από τηλεοράσεως. Ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, ανακοίνωσε ότι κατέχει διαβαθμισμένα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών για το χειρισμό του Μακεδονικού από τους «προηγούμενους».
Ο καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο ΠΑΠΕΙ, Νίκος Κοτζιάς αγνοεί τη βασική αρχή που διέπει τις διπλωματικές υπηρεσίες: Απαγορεύεται απόρρητα έγγραφα να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς εκβιασμούς!

Δήλωσε ότι καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να μην προκαλεί για το Μακεδονικό γιατί θα στείλει στη Βουλή τα έγγραφα. Ως καθηγητής υποθέτω πως γνωρίζει ότι η απειλή για αποκάλυψη εγγράφων -εν τω μέσω διαπραγμάτευσης εθνικού θέματος- συνιστά υπουργική αγυρτεία…

Οι απειλές του υπουργού Εξωτερικών και καθηγητού, ω! του θαύματος, την επόμενη μέρα πήραν -από μόνες τους, φυσικά- σάρκα και οστά και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Μαξίμου.

Έχω τρεις απορίες:

Πρώτη: Από πότε διαβαθμισμένα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών γίνονται φέιγ βολάν από την πολιτική ηγεσία του; Έχει ακούσει ο Κοτζιάς ότι η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων συνιστά ποινικό αδίκημα;

Δεύτερη: Από πότε υπουργός απειλεί με δημοσίευση απόρρητου υλικού την αντιπολίτευση προκειμένου να υποχωρήσει και να συνταχθεί με τις θέσεις του;

Τρίτη: Όταν υπουργός μετέρχεται αποδεδειγμένα απειλές και εκφοβισμούς, δημόσια, πού είναι ο εισαγγελέας να παρέμβει; Αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο αλλά για τον εξής ένα: Απενοχοποιεί τον εκβιασμό και «απαλλάσσει» τον εκβιαστή από τις ποινικές του ευθύνες. Από δω και πέρα ο καθένας μας μπορεί να τον χρησιμοποιεί ως παράδειγμα: Εκβίασα τον τάδε για να τον κάνω να το βουλώσει, κύριε εισαγγελεύ…
Βέβαια, ο Κοτζιάς έχει παρελθόν: Είναι ο αυτός που κάρφωσε τον πρέσβη μας στο Ριάντ για απόρρητο έγγραφο που του είχε στείλει σχετικά με τα βλήματα Καμμένου. Έστειλε στο δικαστήριο το λογοτεχνικό περιοδικό book reviews, ξεχνώντας ότι έγραψε τον ύμνο του Γιαρουζέλσκι. Οι δικαστές που καταδίκασαν το περιοδικό δικάζονται για κακοδικία! Αλλά τι πειράζει; Προήχθησαν.

Υπουργέ μου, μη δειλιάζεις! Προχώρα. Τώρα! Στείλε τα έγγραφα στη Βουλή, μαζί και τα δικά σου! Και άκου: Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και του προκατόχου σου Αντώνη Σαμαρά για τη διετία: Απρίλης 1990-1992. Σου λέω ότι θα κάνει πάρτι!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αποφάσεις λογικών μέτρων…

Kon

Επειδή δεν συνεμορφώθησαν…

Μιχάλης Μάρδας

Η μηχανή του κιμά…

Kon

Πλάκα που έχουν…

Kon

Γουρουνάκια ροζ…

Kon

Ουκ αφέωνται…

Kon

2020: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Kon

Σαν λευκό χαρτί…

Kon

Δεν έχει ελπίδα πια καμιά..

Μιχάλης Μάρδας