Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η πολιτικο-θεσμική κρίση στην Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Στο τραπέζι μπαίνουν πλέον η συμμετοχή και ο ρόλος της Ιταλίας στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, αλλά και η εσωτερική της συνοχή. Η σύγκρουση της Ρώμης με τη γερμανική Ε.Ε. αναμένεται σφοδρή και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την έκβασή της. Κρίνοντας από τις θέσεις και τη συμπεριφορά του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας δεν ξέρει αν βρίσκονται π.χ. πιο κοντά στις θέσεις της Κομισιόν ή των Brexiteers.
Μαζί όμως με την ιταλική βόμβα μεγατόνων ετοιμάζεται να σκάσει μία ακόμη στην Ισπανία, όπου η καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για το σκάνδαλο Gurtel φέρνει σεισμικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Η σύνθεση του Τασούλα
Στη Μαδρίτη στήνεται ήδη σκηνικό πρόωρων εκλογών, που όλα δείχνουν ότι θα φέρουν στην εξουσία το κεντρώο (πλην όμως υπερσυντηρητικό στα θέματα περιφερειακής αυτονομίας) κόμμα των Ciudadanos, σε συνεργασία μάλλον με τους Σοσιαλιστές -που θα απαλλαγούν με αυτόν τον τρόπο από το στενό φλερτ των Podemos.
Σε συνέντευξη στην El Mundo o αρχηγός των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα ζήτησε χθες εκλογές το συντομότερο ώστε να φύγει «το κόμμα που οργάνωσε τη θεσμική διαφθορά» στη μεταπολιτευτική Ισπανία – δηλαδή οι Λαϊκοί του Ραχόι, τους οποίους στήριζε έως την προηγούμενη εβδομάδα. Χωρίς δυσκολία ο ενωτικός Καταλανός πολιτικός χαρακτήρισε το Λαϊκό Κόμμα περίπου «εγκληματική οργάνωση που έκλεβε συστηματικά το δημόσιο χρήμα»!
Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι Ciudadanos έχουν σκληρότερες θέσεις στο ζήτημα της Καταλονίας -όπου η κρίση του Οκτωβρίου έφερε στα πράγματα ακόμη πιο αδιάλλακτους εθνικιστές- ενώ βρίσκονται στα μαχαίρια και με τους Βάσκους! Ετσι, κατά τραγική ειρωνεία, η νίκη των «μετριοπαθών ευρωπαϊστών» Ciudadanos δεν αποκλείεται να βαθύνει την κοινωνική και εθνοτική πόλωση στην Ισπανία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]