Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Χαρακτήριζε μάλιστα ως υγιή και ελπιδοφόρα την άνοδο των Πέντε Αστέρων και εστίαζε στις ομοιότητες και όχι στις διαφορές με το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτές (σ.σ.: οι ομοιότητες) είναι η συντριπτική καταδίκη της λιτότητας, η συντριπτική αποδοκιμασία του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και ότι οι κοινωνίες υγιώς αναζητούν το καινούργιο. Αναζητούν νέες πολιτικές δυνάμεις που θα εκφράσουν την αγανάκτηση με το παλιό και σάπιο πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην καταστροφή».
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Για να δούμε λοιπόν πού οδήγησε το «καινούργιο» την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε με τους δεξιότερα της Δεξιάς ΑΝ.ΕΛ., υποσχέθηκε τα πάντα, απείλησε με ρήξη την Ευρώπη, έκανε δημοψήφισμα, επέβαλε capital controls, στοίχισε μερικά δισ. στην ελληνική οικονομία και στο τέλος υπέγραψε νέο Μνημόνιο. Στην Ιταλία, το «ελπιδοφόρο και υγιές» Κίνημα των Πέντε Αστέρων συμμάχησε με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά που είναι πολιτικός σύμμαχος της Λεπέν. Ο αντιευρωπαϊστής Σαλβίνι προτάσσει το πρόγραμμά του που περιλαμβάνει μαζικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ ο λαϊκιστής Ντι Μάιο που ηγείται του κόμματος των Πέντε Αστέρων, συμμερίζεται το όραμα του ιδρυτή του Γκρίλο για δημοψήφισμα με ερώτημα την έξοδο από το ευρώ και φυσικά για τη διαγραφή χρέους.
Το δίδυμο των λαϊκιστών υπόσχεται ανατροπή του κατεστημένου, προκαλώντας ρίγη τρόμου στις Βρυξέλλες. Οι «Financial Times» σημειώνουν πως ο «εφιάλτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» ήταν παιχνιδάκι μπροστά στη λαίλαπα της Ιταλίας, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή το BBC διερωτάται μουδιασμένο πώς άλλαξε ξαφνικά η φιλοευρωπαϊκή Ιταλία και έγινε τόσο ευρωσκεπτικιστική. Στα καθ’ ημάς, ο κάποτε αντισυστημικός και νυν συστημικός ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε πως καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από το «υγιές και ελπιδοφόρο» που έπεσε στο κεφάλι των Ιταλών. «Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική ταύτιση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ιταλικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης της ελληνικής περίπτωσης με την ιταλική είναι άστοχη», έσπευσε όψιμα να δηλώσει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά δύσκολα πείθει. Αποτάσσεσαι; Απεταξάμην.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]