Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για αυτό το λόγο είχαμε και την παραληρηματικού ύφους ανακοίνωση της κυβέρνησης κατά του κ. Μητσοτάκη με τις αναφορές σε «εκδοροσφαγείς και αμνοερίφια». Η Νέα Δημοκρατία με τις θέσεις της έχει προσεγγίσει έναν χώρο που μέχρι το 2015 θεωρείτο προνομιακός για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ν.Δ. είχε θέσει ως βασικό στόχο να πείσει τους οικονομικά ασθενέστερους για την ορθότητα των προτάσεών του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες περιοδείες του προέδρου της Ν.Δ. γίνονται στις φτωχότερες περιοχές της Αττικής και συνολικά της χώρας, όπου οι κάτοικοι αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του 2015 με την υπόσχεση ότι θα ενισχυθούν οι φτωχότεροι με χρήματα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Στην πράξη έκανε τα αντίθετα. Επιβάρυνε τους ασθενέστερους αυξάνοντας υπέρμετρα την έμμεση φορολογία. Ο ΦΠΑ για τα περισσότερα τρόφιμα και «ταπεινά μακαρόνια», που θα έλεγε και ο Νίκος Φίλης, αυξήθηκε από 13% σε 24%, επιδεινώνοντας την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών.
Οι οικογενειάρχες επί Τσίπρα φορτώθηκαν με πρόσθετα βάρη ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν ελαφρύνσεις. Πρόσφατα είναι τα ευρήματα έρευνας σύμφωνα με τα οποία η μέση ελληνική οικογένεια δίνει το 40% των εισοδημάτων σε φόρους, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Τσίπρας και Τσακαλώτος υπέγραψαν διαδοχικές αποφάσεις μειώνοντας το αφορολόγητο όριο από τα 9.500 ευρώ, που το βρήκαν από τη Ν.Δ., στα 5.600 ευρώ από το 2019 ή το 2020, φορτώνοντας με φόρους και τους χαμηλόμισθους των 500 ευρώ.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο κ. Μητσοτάκης προχθές εξήγγειλε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον περιορισμό του κομματικού κράτους και να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μέσης οικογένειας.
Δικαίως το Μαξίμου έβγαλε… αφρούς από τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. Οι πολίτες, και δη οι φτωχότεροι, μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές με μειώσεις φόρων.
Ο Τσίπρας μείωσε τους φόρους για τους καζινάδες και τους καναλάρχες ενώ φόρτωσε το κράτος με στρατιές μετακλητών. Ο Μητσοτάκης προτάσσει τη μείωση των φόρων για τις οικογένειες και αυτό ενοχλεί την παρέα του Μαξίμου. Λογικό…
Πώς αλλάζουν οι καιροί…
Πριν από 4 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε σε ανοικτή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας για τις κάλπες των ευρωεκλογών, όταν είπε το γνωστό πλέον σε όλους «go back mrs Μέρκελ, go back κύριε Σόιμπλε και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης».
Τότε το πλήθος τον αποθέωνε για τις κορόνες του, χθες ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε κομματικό ακροατήριο στο νησί, υπό τη φρούρηση μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Οι πολίτες της Μυτιλήνης, που επευφημούσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χθες του γύρισαν την πλάτη λόγω των υψηλών φόρων και της όξυνσης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ηταν η σειρά τους να πουν «go back mr Tsipras».
Μας έφτασε η Τουρκία
Ενδιαφέροντα τα στοιχεία του οικονομικού δελτίου του ΣΕΒ για την πορεία των οικονομιών Ελλάδας και Τουρκίας τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΣΕΒ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας το 2000 αντιπροσώπευε το 54% εκείνου της Ελλάδας. Το 2017 είχε διαμορφωθεί στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της Ελλάδας.
Με τη διαφορά στους αναπτυξιακούς ρυθμούς των δύο χωρών να παραμένει υψηλή, τα επόμενα χρόνια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Τουρκία θα υπερβεί κατά πολύ εκείνο της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας ανήλθε το 2016 σε 23.469 δολάρια ΗΠΑ και το αντίστοιχο μέγεθος της Ελλάδας το 2017 ήταν 24.189 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή δίνει και μία εξήγηση για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Αγκυρας.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]