Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το πρώτο είναι η ανικανότητά της. Ο αρμόδιος υπουργός απέτυχε να διαχειρισθεί στοιχειωδώς ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αφορά αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, αλλά δεν θα λέγαμε ότι είναι και πρώτης προτεραιότητας για τους πολίτες. Μέσα σε 48 ώρες κατάφερε να ξεσηκώσει τους κτηνιάτρους, τους οικολόγους και όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ οι οικογένειες που διατηρούν ως συντροφιά σκύλους και γάτες αντιλήφθηκαν ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται ο υπουργός είναι το πώς θα τους χαρατσώσει για τα κατοικίδιά τους. Πώς το είπε άλλωστε και ο «οικολόγος» υπουργός; «Εδώ πληρώνουν για τα αυτοκίνητά τους οι ιδιοκτήτες, δεν πρέπει να δίνουν κάποια ποσά για τα ζώα τους;». Ευτυχώς δηλαδή που εκτός από το χαράτσι μη στείρωσης, ο Τσιρώνης δεν προέβλεπε στο σκαρίφημά του να περνούν και από ΚΤΕΟ τα σκυλιά.
Το δεύτερο που αποκαλύφθηκε μετά το ξήλωμα-εξπρές του νομοσχεδίου είναι η αδυναμία της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αντέχει πλέον το παραμικρό πολιτικό κόστος. Οταν διαπίστωσε χθες ότι οι αντιδράσεις για τα κατοικίδια είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, έδωσε εντολή στον Τσιρώνη να μαζέψει τα χαρτιά του και να υποχωρήσει ατάκτως.
Το ίδιο είχε πράξει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Αχτσιόγλου πήγε να περάσει στη ζούλα τροπολογία με την οποία άλλαζε το καθεστώς προκήρυξης της απεργίας από τα σωματεία. Οταν ξεσηκώθηκαν οι εργατοπατέρες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, η υπουργός τα μάζεψε και τελικώς την επανέφερε πακέτο στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, ώστε να ψηφισθεί χωρίς διαρροές.
Τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα. Το Μαξίμου υποχώρησε για ένα νομοσχέδιο «ρουτίνας» που, αντί να συμβάλει στην προστασία των αδέσποτων ζώων, μετατράπηκε σε ένα μηχανισμό φορολόγησης των πολιτών που έχουν κατοικίδια με τη γνωστή «σοβιετικού τύπου» καθιέρωση χαρατσιών.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ανοίξει κανένα νέο μέτωπο. Ενώ έχει αποφασίσει να μείνει στην καρέκλα του όσο περισσότερο μπορέσει, με απώτατο όριο τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, επιλέγει το «πολιτικό κατενάτσιο» προκειμένου να μην έχει πρόσθετες δημοσκοπικές απώλειες.
Μόνο που με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα μπει σε μία φάση παρατεταμένης αδράνειας στο εσωτερικό πεδίο και συνεχών υποχωρήσεων στις σχέσεις της με τους δανειστές όταν πρέπει να διαπραγματευθεί σοβαρά ζητήματα όπως το χρέος και την επόμενη μέρα του «προγράμματος». Ο,τι χειρότερο, δηλαδή, για μία ομάδα που χάνει 3-0 και, αντί να τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να μειώσει το σκορ, «ταμπουρώνεται» στην άμυνα για να μη φάει και τέταρτο γκολ. Ακόμη και από «αδέσποτες» μπαλιές…
Η κοινή πορεία Ελλάδα – Μαλαισίας στα Fake news
Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που ξεκινά εκστρατεία κατά των fake news, ελπίζοντας ότι θα ξεχάσουμε τόσο γρήγορα το πλήρως κοστολογημένο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Οπως διαβάζουμε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η κυβέρνηση της Μαλαισίας, που έχει μπει στο στόχαστρο ερευνών του τοπικού Τύπου για εκτεταμένα κρούσματα διαφθοράς, καταθέτει νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσει τα «fake news», το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 10 έτη για όσους διακινούν ψευδείς ειδήσεις. Σημειώνεται ότι στην ασιατική χώρα έχει ξεσπάσει μεγάλο χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο με επίκεντρο υπόθεση ξεπλύματος χρήματος από ένα κρατικό ταμείο. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Μαλαισία θεωρούν ότι το κυβερνητικό νομοθέτημα θέλει απλώς να «κλείσει στόματα» εν όψει των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, οι ομοιότητες είναι ανατριχιαστικές όταν οι κυβερνήσεις νοιάζονται για την «καθαρότητα» των ειδήσεων, θέλοντας να έχουν ρόλο ελεγκτή και όχι ελεγχόμενου από τα μέσα ενημέρωσης.
Να ανακοινωθούν οι νέες ρήτρες για το υπερταμείο
Χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ του ESM και της Ελλάδας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη σύμβαση ο ESM «θα προσθέσει την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP) ως συμβαλλόμενο μέρος της μόλις υπογραφεί η τροποποίηση». Επισημαίνεται ότι η τροποποίηση αυτή «περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το Υπερταμείο, το οποίο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «διαθέτει και διαχειρίζεται βασικά περιουσιακά στοιχεία για να αυξήσει την αξία τους και τα οικονομικά του αποτελέσματα θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους και στις επενδύσεις στην Ελλάδα». Θεωρούμε αυτονόητο να ανακοινωθούν οι αλλαγές στη δανειακή σύμβαση, όπως και οι ρήτρες του Υπερταμείου, στο οποίο έχει περάσει η κρατική περιουσία για 99 χρόνια, όπως επιθυμούσαν διακαώς οι δανειστές.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]