Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σε μια ευνομούμενη χώρα, εάν ο υπουργός που είχε αναλάβει την εξυγίανση του ποδοσφαίρου έβλεπε τα γεγονότα της Τούμπας με το προεδρικό κουμπούρι σε δημόσια θέα, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να θέσει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και να πάει ήσυχος σπίτι του μήπως και ταρακουνηθεί το σύστημα.
Ο ίδιος άλλωστε συμμετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που από το 2015 υποστήριζε ότι θα φέρει την κάθαρση στο ποδόσφαιρο ώστε τα πρωταθλήματα να μην κρίνονται στα δικαστήρια και απέτυχε, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα.
Το «καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών» διεκόπη και θα κριθεί μεταξύ δικαστηρίων, αστυνομικών τμημάτων και αποδυτηρίων.
Οχι, λύση δεν είναι το Grexit ούτε στο ποδόσφαιρο σήμερα ούτε στην οικονομία αύριο. Τέτοιες δηλώσεις φανερώνουν ανευθυνότητα και πηγάζουν από την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τα λάθη της και τις διαπλεκόμενες σχέσεις της.
Είπε όμως και άλλα ωραία ο κ. Βασιλειάδης: «Η ΕΠΟ, η Λίγκα και οι τακτικοί δικαστές να κάνουν άμεσα αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο δεν είναι επαρκές». Δηλαδή χρειάζεται νέο κανονιστικό πλαίσιο από τη Λίγκα για να μη σουλατσάρει ένας πρόεδρος με το πιστόλι στη μέση; Πρέπει να βγάλει η ΕΠΟ νέο σύστημα για να μην μπουκάρουν παράγοντες απειλώντας live τους διαιτητές ότι «τελείωσαν»; Ποιος τους τα έχει πει αυτά; Δεν γνωρίζουν ότι όλα αυτά συνιστούν ποινικά αδικήματα; Πρέπει να τα αξιολογεί η ΕΠΟ;
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου επικρατούν συνθήκες σύγχυσης και αισθήματα συνενοχής. Χρησιμοποίησαν τον Ιβάν Σαββίδη για τα «κόλπα» τους στα μέσα ενημέρωσης και στα πολιτικά τους παιχνίδια και τώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη θέα του «κουμπουριού».
Για το λόγο αυτό χαλάνε την παρτίδα αδιαφορώντας για την καταστροφή των υπόλοιπων ομάδων και το διασυρμό της χώρας. Διακόπτουν το πρωτάθλημα λες και φταίνε όλες οι ομάδες, δεν νοιάζονται καν για το Grexit γιατί γνωρίζουν ότι, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνει ακόμη πιο αδυσώπητος για τους ισχυρούς, χωρίς τους «ενοχλητικούς» της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ.
Το δυσάρεστο δεν είναι ότι με αυτό τον τρόπο θέλουν να ξεμπλέξουν με το ποδόσφαιρο αλλά ότι τα ίδια ακριβώς σκέπτονται και στην οικονομία. Δεν τους απασχολούν το Grexit και οι επιπτώσεις του, μόνο η εξουσία και τα νταραβέρια της.
Τo ΔΝΤ διαλύει τις αυταπάτες
Οσο πλησιάζουμε προς την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τόσο πιο ευκρινής είναι η θέση του ΔΝΤ, που παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς από την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται και η απόδοση των ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Το ΔΝΤ εμφανίζεται επιφυλακτικό και ζητάει ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019 και όχι από το 2020.
Στην ουσία πιέζει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι για το οποίο Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα χωρίς καμία σοβαρή πρόοδο στην εθνική μας οικονομία. Η ανάπτυξη παραμένει καχεκτική, το ζήτημα του χρέους δεν έχει επιλυθεί και η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει επώδυνα μέτρα, που παραπέμπουν σε Μνημόνιο. Η αυταπάτη του Μαξίμου περί καθαρής εξόδου και τέλους των προγραμμάτων προσκρούει στην πραγματικότητα αλλά και στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να απαλλαγούν από τον «ελληνικό μπελά» χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη και το ΔΝΤ βλέπει τις δυσκολίες στην ανάπτυξη, οι οποίες επιδεινώνουν τους όρους του χρέους, καθώς ο παρονομαστής του ΑΕΠ δεν αυξάνεται σημαντικά.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]