Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Οι διαφωνούντες χρεώνουν στην «κλειστή ομάδα Novartis» -που χειρίστηκε το θέμα- ότι παρέσυρε τον Αλ. Τσίπρα και τον οδήγησε σε μια παγίδα από την οποία είναι δύσκολο να βγει. Κι όπως έλεγε χαρακτηριστικά σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, «ο Παπαγγελόπουλος έβαλε μια θηλιά στο λαιμό του Τσίπρα». Αλλωστε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατονομάζεται, στις εσωτερικές συζητήσεις -οι οποίες δεν είναι πάντα σε ήρεμους τόνους-, ως ο βασικός υπεύθυνος ώστε μια προνομιακή υπόθεση, όπως η Novartis, λόγω της προχειρότητας και του ασυγκράτητου μένους με το οποίο ανακοινώθηκε, ενίσχυσε την αίσθηση της σκευωρίας, έγινε μπούμερανγκ και οδήγησε στο «Βατερλώ της Βουλής».
ΣΤΗΝ «ΚΛΕΙΣΤΗ ομάδα Novartis», σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν -υπό τη διαρκή εποπτεία του ίδιου του Αλ. Τσίπρα- εκτός του Δ. Παπαγγελόπουλου, η Β. Θάνου, ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Π. Πολάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θ. Καρτερός και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου. Από απόσταση και μ’ επιφυλάξεις παρακολουθούσαν την εξέλιξη της υπόθεσης ακόμα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι Αλ. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης. Ενώ ο πρώτος που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του -κάτι που έγινε αντιληπτό από προσεκτικούς παρατηρητές και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή- ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.
ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, όχι μόνο από τη μεθόδευση αλλά και από τους πολιτικούς χειρισμούς που ακολούθησαν, όταν αναγγέλθηκε πομπωδώς ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως του ελληνικού κράτους», πήγε σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από το αρχικό «πανηγύρι» της Novartis έλαμψαν διά της απουσίας τους ο Ευκ. Τσακαλώτος, ο Γ. Δραγασάκης και ο Γ. Σταθάκης. Και δεν έλειψαν τυχαία: Κάποιοι είχαν πάρει εγκαίρως τα μηνύματα από την Ε.Ε. και τις αγορές ότι η πολιτική αστάθεια και η εσωτερική ένταση που δημιουργείται επιβαρύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα για τη χώρα. Και κάποιοι άλλοι είχαν πάρει αντίστοιχα μηνύματα από ανώτατους τραπεζικούς παράγοντες. Το νόημα ήταν το ίδιο: Καταστρέφετε όσα λέτε περί επιστροφής στην κανονικότητα και ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα.
ΟΜΩΣ, Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ, δείχνοντας περίπου τυφλή εμπιστοσύνη στο τρίδυμο Παπαγγελόπουλος-Θάνου-Τζανακόπουλος, επέλεξε -και λόγω ιδιοσυγκρασίας- τη μετωπική σύγκρουση. Είδε μαζί με την ευκαιρία «να τους τελειώσουμε» και τη χρυσή ευκαιρία ν’ αλλάξει την ατζέντα. Να φύγει ο δημόσιος διάλογος από το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και κυρίως την επιδείνωση της καθημερινότητας διευρυνόμενων κοινωνικών ομάδων. Οταν συνειδητοποίησε πόσο ερασιτεχνικό και διάτρητο ήταν το «εργόχειρο» των συνταξιούχων δικαστικών, ήταν ήδη αργά. Οπως αργά ήταν και για να αποτραπούν οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου. Με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μετατρέψει… ως διά μαγείας, το ποινικό σε πολιτικό και να εκλιπαρεί ουσιαστικά τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για μια περίοδο που δεν ήταν καν βουλευτής!
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τετάρτης κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, που εξελισσόταν ήδη σε σφυροκόπημα μιας αμήχανης και αμυντικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, συνέβησαν και τα εξής: Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής ο Ν. Φίλης έλεγε σε συνομιλητές του ότι «αν το βράδυ ο Τσίπρας δεν βγάλει λαγό από το καπέλο, όλη η ιστορία θα γυρίσει εναντίον μας». «Λαγός» ως γνωστόν, δεν βγήκε… Ενώ ο τυπικά καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής -που όμως είχε κρατηθεί μακριά από την «κλειστή ομάδα Novartis»- δεν είχε κανένα δισταγμό να αποστασιοποιείται από το χειρισμό της υπόθεσης, λέγοντας «εγώ δεν έχω ευθύνη» και… δείχνοντας τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Αλλωστε ο κ. Κοντονής ξέρει, εδώ και καιρό, ότι αν και όταν γίνει ανασχηματισμός, η θέση του γράφει ήδη «Δ. Τζανακόπουλος».
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ βρίσκεται κυριολεκτικά σε «σταυρικό σημείο». Κι όπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «ή θα αδειάσει τον Παπαγγελόπουλο και την ομάδα του και θα ρίξει το θέμα ή θα πάει πιο γρήγορα σε εκλογές, όσο λειτουργεί ακόμα η γενική αίσθηση περί σκανδάλου»…
ΑΙΧΜΗ
Δημιούργησαν ΤΕΡΑΤΑ
Η σκηνή είναι θλιβερή και τραγική ταυτοχρόνως: Ενας κτηνοτρόφος στη Μυτιλήνη πυροβολεί όταν βλέπει μετανάστες να προσπαθούν να του κλέψουν πρόβατα. Συλλαμβάνεται, όπως και οι παράνομοι μετανάστες-επίδοξοι ζωοκλέφτες. Οταν την επομένη προσάγεται στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, απέξω έχει συγκεντρωθεί σχεδόν όλη η Μόρια και του συμπαραστέκεται.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το να υπερασπιστεί καθένας το βιος του είναι ιερό. Οχι πιο ιερό, όμως, από τη ζωή ενός ανθρώπου. Ο άνθρωπος προφανώς βρέθηκε σε απελπιστική θέση κι απ’ ό,τι λέγεται, δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεσε θύμα κλοπής. Οι μετανάστες που προσπάθησαν να κλέψουν, πιθανότατα δεν γεννήθηκαν κλέφτες. Πεινασμένοι είναι.
Δικαιολογείται η κλοπή; Οι «Αθλιοι» του Β. Ουγκώ δίνουν μια απάντηση. Αλλά δεν είναι ίσως αυτό το πρωτεύον στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το μείζον είναι πώς και γιατί δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε ένας άνθρωπος να πυροβολεί ανθρώπους για να σώσει τα ζώα του και κάποιοι άλλοι να πρέπει να κλέψουν για να φάνε.
ΚΙ ΕΔΩ αποκαλύπτεται το μέγεθος του τερατουργήματος που προκάλεσε η απάνθρωπη τελικά και σίγουρα επιπόλαιη κι επικίνδυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του. Την εποχή δηλαδή που η «κυρία άει στο διάολο», με μισοσηκωμένο το φρύδι, έλεγε για τους μετανάστες το περίφημο «λιάζονται κι εξαφανίζονται». Την εποχή που οι «αγωνιστές» κατήγγελλαν την Αμυγδαλέζα, χωρίς να περνάει από το νου τους ότι η Αμυγδαλέζα θα έμοιαζε με «πεντάστερο» μπροστά στο κολαστήριο που θα έφτιαχναν αργότερα με τα ίδια τους τα χέρια στη Μόρια. Την εποχή που στο Διαδίκτυο, και όχι μόνο, νεοπροσληφθέντες «προπαγανδιστές του 0,60 ευρώ» αποκαλούσαν εθνικιστές και φασίστες όσους απλώς έλεγαν ότι «κάτι δεν πάει καλά».
ΤΟ… ΤΕΡΑΣ που δημιουργήθηκε και προσβάλλει τη χώρα και το φιλότιμο των Ελλήνων έχει υπογραφή: Την υπογραφή των «λαθρεπιβατών του ανθρωπισμού» και «διακινητών-εμπόρων λαθραίου πολιτισμού». Αλλοι από κτηνώδη άγνοια, εμμονικότητα και ανοησία. Κι άλλοι με το αζημίωτο…
«Κόκκινο πανί» για τους δικαστές η Θάνου (1)
Την εντονότατη αντίδραση δικαστών και εισαγγελέων έχει προκαλέσει η Β. Θάνου με τις απροκάλυπτες κι εντελώς εξωθεσμικές παρεμβάσεις της. Οι πληροφορίες λένε ότι οι δικαστές του Εφετείου έχουν δώσει διορία ολίγων ημερών στην προϊσταμένη αρχή, προκειμένου να συγκαλέσει με δική της πρωτοβουλία την Ολομέλεια Εφετών, η οποία θα αποφασίσει αν η υπόθεση Novartis θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή. Η σπουδαιότητα της υπόθεσης προεξοφλεί την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη. Αν η προϊσταμένη αρχή κωλυσιεργήσει, τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρούνται δεδομένες οι 20 ψήφοι που απαιτούνται ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών. Δικαστικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι αν συγκληθεί η Ολομέλεια, η υπόθεση θα ανατεθεί σε εφέτη, λόγω της προφανούς σπουδαιότητάς της…
«Κόκκινο πανί» για τους δικαστές η Θάνου (2)
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κ. Θάνου έσπευσε να… προλάβει, με την πρωτοφανή ενέργειά της να θεωρήσει ως «μη νόμιμη», την ενδεχόμενη αφαίρεση της υπόθεσης από την κ. Τουλουπάκη. Η παρέμβαση αυτή εξόργισε την πλειοψηφία των δικαστών. Το αποτέλεσμα ήταν η οξύτατη ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Αλλά δεν έμειναν εκεί. Ο γ.γ. της Ενωσης Ν. Σαλάτας με δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι η κ. Θάνου υπερέβη τα εσκαμμένα, επιχειρώντας να απειλήσει και να τρομοκρατήσει τους δικαστές. Η κ. Θάνου τελικά φαίνεται ότι κατάφερε το εντελώς αντίθετο απ’ αυτό που επεδίωξε: Συσπείρωσε τους δικαστές που σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ουσιαστικά… αφαίρεσε την υπόθεση από την κ. Τουλουπάκη…
Δύο στα δύο για τα τζιμάνια του Μ. Μαξίμου
Η μόνη «στρατηγική» που έχει τελικά το Μ. Μαξίμου είναι σχέδια επί χάρτου για τη διάσπαση κυρίως της Ν.Δ., αλλά και της ΔΗ.ΣΥ. Δύο φορές το προσπάθησαν, αλλά και τις δύο το μόνο που κατάφεραν ήταν ή να τα σπάσουν με τον κυβερνητικό τους εταίρο ή να… διασπαστούν μεταξύ τους. Την πρώτη φορά με το Σκοπιανό, τη δεύτερη με τη Novartis.
H επικοινωνιακή Dream Team του Μ. Μαξίμου πάει από αποθέωση σε αποθέωση και από νίκες σε θριάμβους…
Ενόχληση Μητσοτάκη με Μέρκελ
Η επιλογή της Αν. Μέρκελ να υποδεχθεί τον Ζ. Ζάεφ ως τον «Μακεδόνα πρωθυπουργό» και να μην κρύψει την επιθυμία της για την άρον άρον ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, έχει προκαλέσει τη δυσφορία του προέδρου της Ν.Δ.
Στην Πειραιώς αντιλαμβάνονται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποσπάσει δεσμεύσεις από τον πρόθυμο Αλ. Τσίπρα, ωστόσο επισημαίνουν ότι έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Θεωρώντας ότι η σαλαμοποίηση της λύσης του Σκοπιανού ουσιαστικά δεν βοηθά ούτε τη λύση του προβλήματος ούτε την αξιοποίηση της διαφαινόμενης διαλλακτικότητας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
«Μαντάρα» στα εθνικά θέματα
Συνθήκες «νέας τουρκικής κατοχής» στην Κύπρο δημιουργούν οι απροκάλυπτα πολεμικές ενέργειες της Αγκυρας. Η κατοχή αυτή τη φορά δεν αφορά σε κυπριακά εδάφη αλλά στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν προχωρά στην πιο προκλητική και πολεμική κίνηση, παρεμποδίζοντας με την απειλή ή την άσκηση πολεμικής βίας το γεωτρύπανο να αρχίσει εργασίες στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Διπλωματικές πηγές της Αγκυρας -όπως αποκάλυψε το Πρακτορείο Ντογάν- λένε απροκάλυπτα ότι «η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας είναι ένα μεγάλο κέρδος» γιατί «οι Ελληνοκύπριοι έμειναν μόνοι τους» και «κατάλαβαν όλοι ότι χωρίς την Τουρκία αυτή η δουλειά δεν γίνεται» (σ.σ.: η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου).
Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιθυμεί να διαπραγματευτεί ως «συνδικαιούχος» των κοιτασμάτων που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως προφανές είναι ότι η αμήχανη και αλλοπρόσαλλη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης διευκολύνει τον τραμπουκισμό του Ερντογάν…
Εξαλλη η Κρήτη με τον Πολάκη για τη Μελίνα
Πρώτο θέμα σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης -και με καθόλου κολακευτικό τρόπο για τον Π. Πολάκη- είναι τα τελευταία 24ωρα ο χαμένος φάκελος με την έρευνα για τα αίτια και τις ευθύνες του θανάτου της 4χρονης Μελίνας. Οι ευθύνες της αναισθησιολόγου -και ξαδέλφης του υπουργού- Νεκταρίας Πολάκη για το θάνατο της μικρής Μελίνας (το πόρισμα της καταλογίζει «βαριά αμέλεια»), η αποκάλυψη του φακέλου από τον Αδ. Γεωργιάδη και ο σπαραγμός του πατέρα που έχασε το παιδί του έχουν ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία. Πόσω μάλλον που η κριτική που ασκείται στην Κρήτη είναι ότι ο Π. Πολάκης είναι εκ των πρωταγωνιστών στη συγκάλυψη του θέματος και της διάσωσης της ξαδέλφης του. Η οποία έχει καταδικαστεί και για κλοπή ναρκωτικών ουσιών από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου εργάζεται για ίδια χρήση…
ΕΙΠΑΝ
Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΣ Υπεύθυνος Γρ. Τύπου του πρωθυπουργού, σε εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα
«Ου γαρ οίδασι τι… πηδούσι».
Ενδεχομένως, αλλά το πρόβλημα για τους «πηδούσι» θα είναι όταν έρθουν αυτοί που θα ξέρουν τι… ποιούσι.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ Υπουργός Εξωτερικών προς την αντιπολίτευση
«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ασκείται με υπευθυνότητα».
Καλό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
«Η τοξικότητα των κραυγών και των αλαλαγμών θα μείνει στο περιθώριο».
Ορθόν, αν και η πρόσφατη ιστορία διδάσκει ότι γίνεται και κυβέρνηση, έστω και χωρίς την εξουσία…
ΑΠΟΡΙΕΣ
1.
Η έρευνα του FBI λέει ότι οι «πρακτικές Novartis» συνεχίστηκαν και το 2016-17. Να μπορεί άραγε ο Πολάκης ν’ αποδείξει ότι δεν τα πήρε;
2.
Πόσο πολύ και πώς μπορεί να τον «κρατάει» ο Παυλάρας, ώστε να μην τον διώχνει ούτε και τώρα με το θάνατο ενός 4χρονου;
3.
Γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup συνδέει ευθέως τις εκλογές με την έξοδο από το Μνημόνιο;
4.
Πώς γίνεται και σε κάθε θεσμική στρέβλωση ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. να βρίσκονται πάντα στην ίδια όχθη;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής