Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αλλάζουν τα ονόματα και ξεμπέρδεψαν.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το όνομα εάν ταυτόχρονα απαιτηθεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, στη γλώσσα και την ταυτότητα». Μάλιστα σημείωσε ότι η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη της ομάδας των σλαβικών γλωσσών και ότι το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Και όλα αυτά παρουσία του Νίμιτς, που επιχειρεί το συμβιβασμό!
Η ελληνική κυβέρνηση πιάνεται για άλλη μία φορά στον ύπνο.
Αντί να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων και την κατάργηση όλων των αλυτρωτικών αναφορών, ασχολείται με την ονομασία του κράτους, ζήτημα που πρέπει να αποτελεί το σημείο τερματισμού των συζητήσεων και όχι αφετηρία του.
Ο κ. Τσίπρας στο Νταβός δεν πήρε δημοσίως θέση για το Σύνταγμα, ενώ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η ανταλλαγή ονομασιών έχει γίνει το κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Οταν υπάρχουν τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις από τον κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος ουσιαστικά υποστηρίζει ότι οι Βορειοελλαδίτες είναι υποσύνολο των «Μακεδόνων» και αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, γίνεται σε όλους αντιληπτή η λανθασμένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι ανακινώντας το Σκοπιανό θα διχοτομούσαν τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν ενωτική γραμμή, που δεν μπορεί να διαταραχθεί από τα κυβερνητικά παιχνίδια.
Ο κ. Τσίπρας αγνόησε το θυμικό των πολιτών. Το ζήτημα της Μακεδονίας «χτύπησε» ένα ευαίσθητο νεύρο της κοινωνίας, που μπορεί να έχει χάσει σχεδόν τα πάντα στην οικονομία, αλλά δεν ανέχεται «εκπτώσεις» στα εθνικά θέματα.
Οι Ελληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τα Μνημόνια, αλλά και βλέποντας διεθνείς παράγοντες, όπως τον κ. Ντάισελμπλουμ, να εξηγεί πώς χειραγώγησε τις κινήσεις του πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου υποτίμησαν την ευαισθησία του κόσμου για το όνομα της Μακεδονίας και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το ποτάμι της λαϊκής δυσαρέσκειας.
ΟΤΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑ ΕΒΑΖΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΜΠΟΥΚΗ
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη Χρήστος Ροζάκης και ο υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου Χάρης Παμπούκης ανήκουν στην Επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών που ετοιμάζει το σχέδιο προτάσεων στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Οι δύο νομικοί χαίρουν της εμπιστοσύνης της ηγεσίας του ΥΠΕΞ, όμως η πολιτική τους δράση είχε προκαλέσει στο παρελθόν πολλές αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2010 «καταχέριαζε» τον κ. Παμπούκη για τον Προϋπολογισμό του 2011 αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Την ίδια στιγμή ο κύριος Παμπούκης ζητά εθνική συνεννόηση, προφανώς για να πραγματοποιήσει αυτά που δήλωσε στο περιοδικό “Επίκαιρα”, να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους ή να προωθήσει επενδύσεις σαν του Αστακού ή σαν αυτές μίας αγγλικής offshore εταιρίας-φάντασμα στη Μονή Τοπλού». Αυτά έλεγε τότε για τον κ. Παμπούκη ο κ. Τσίπρας, αλλά μάλλον τώρα το έχει μετανιώσει.
ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ
Οι παρακρατικού τύπου απειλές δεν τρομάζουν τον κόσμο που θα συρρεύσει την Κυριακή στο συλλαλητήριο. Η κυβέρνηση βλέπει για πρώτη φορά επί των ημερών της να φουσκώνει ένα κύμα δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης για τους χειρισμούς της σε ένα μείζον ζήτημα, όπως το Σκοπιανό. Στο Μαξίμου φοβούνται το λαϊκό ξέσπασμα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το υποβαθμίσουν διαρρέοντας με τα γνωστά παπαγαλάκια ότι πρόκειται για συγκέντρωση γραφικών ή ακροδεξιών στοιχείων. Ας διαβάσουν τι έγραφε η «Αυγή» το 1992 και τι δήλωνε ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος μετά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης για να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να υποτιμούν τις εθνικές ευαισθησίες των πολιτών.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]