Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Εκτός εάν υπάρχουν επενδυτές που θεωρούν ότι μπορούν να βάλουν τα χρήματά τους σε μία χώρα, στην οποία ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει στον υπουργό Οικονομικών να οργανώσει ένα πολιτικό και οικονομικό πραξικόπημα με επίκεντρο το σχέδιο εξόδου από το ευρώ, όπως αποκαλύπτει ο Aμερικανός σύμβουλος του Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.
Ποιος όμως επενδυτής θα συμμετάσχει σε αποκρατικοποίηση προσφέροντας σημαντικά ποσά εάν γνωρίζει ότι οποιοσδήποτε υπουργός μπορεί να αλλοιώσει με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής τους όρους της συμφωνίας; Η έλλειψη εμπιστοσύνης τιμολογείται στην αγορά σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.
Ποιος τελικά θα δεχθεί να επενδύσει όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται ως ο χρήσιμος ηλίθιος για τη συντήρηση του κομματικού κράτους και οι φόροι διαρκώς αυξάνονται;
Στο Μέγαρο Μαξίμου νομίζουν ότι η ανάπτυξη έρχεται αυτόματα επειδή το θέλει ο Τσίπρας. Ομως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2016 η οικονομία θα παραμείνει στην ύφεση η οποία θα ξεπεράσει το 1% όταν η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι μόλις 0,3%. Οι εξαγωγές στο πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2010 κατά 11% ενώ στο μέτωπο του τουρισμού έχουν πέσει οι τόνοι της αισιοδοξίας καθώς από τις αφίξεις προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε καθόλου την πτώση της κίνησης σε Τουρκία και Βόρεια Αφρική.
Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας ξόδεψε πολύ γρήγορα το πολιτικό του κεφάλαιο προκηρύσσοντας εκλογές και δημοψηφίσματα και παράλληλα διέλυσε την προσωπική του αξιοπιστία όταν μετατράπηκε από «επαναστάτης» στον καλύτερο φίλο των δανειστών.
Για να έρθουν επενδυτές απαιτείται πολιτική σταθερότητα, κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά και προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί καμία από τις τρεις προϋποθέσεις όταν νομοθετεί την απλή αναλογική και ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει νέα δημοψηφίσματα και όταν οι φόροι διαλύουν τις παραγωγικές δυνάμεις και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Αντί να αδράξει την ευκαιρία της ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας του 2015 ο κ. Τσίπρας έπαιζε με τα δημοψηφίσματα και οργάνωνε με τον Βαρουφάκη το «σχέδιο Χ». Για το λόγο αυτό και οι επενδυτές έχουν βάλει ένα «χι» στην Ελλάδα.
ΤΟ BREXIT ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι Γάλλοι δεν έχασαν την ευκαιρία και ανακοίνωσαν σειρά φορολογικών προνομίων προκειμένου να προσελκύσουν εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου που σήμερα εδρεύουν στο Σίτι ώστε να μετατρέψουν το Παρίσι σε οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Θα μπορούσε και η Ελλάδα να απευθύνει προσκλητήριο στους εφοπλιστές του Λονδίνου να μεταφέρουν την έδρα τους στον Πειραιά με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Το Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και επιχειρήσεων αλλά όμως χάνονται όταν οι υπουργοί ασχολούνται με την προπαγάνδα και όχι με το χαρτοφυλάκιό τους.
Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
«Δύο είναι οι αποστολές του εκλογικού νόμου: κυβερνησιμότητα και αναλογικότητα. Δεν εξυπηρετείται καμία από τις δύο με το κατατεθέν νομοσχέδιο» επισήμανε η βουλευτής της Ν.Δ. κυρία Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha. «Αν σήμερα ίσχυε ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να συγκυβερνήσει με άλλα 3 κόμματα. Πού θα τα έβρισκε; Η απλή αναλογική θα επιφέρει ακυβερνησία, την οποία δεν αντέχει η χώρα» είπε η κ. Κεραμέως υπενθυμίζοντας ότι εκτός από την απλή αναλογική υπάρχει και η απλή λογική.
Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί