Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πέρυσι μαζί με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους υπουργούς του «Όχι» στο δημοψήφισμα υποστήριζε ότι διεσώθησαν ΕΚΑΣ και συντάξεις, επιτέθηκε σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ότι ψήφισαν και αυτοί την περικοπή του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Πρόκειται για μία ακόμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Καταρχάς εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε προκαλέσει τις πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και κυρίως δεν είχε παίξει το πολιτικό καπρίτσιο του δημοψηφίσματος, η ελληνική οικονομία αντί για ύφεση της τάξης του 0,7% στη διετία 2015-2016 θα είχε ανάπτυξη άνω του 6,5%. Δηλαδή λόγω ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία έχασε μόνο στο πεδίο της ανάπτυξης 7 ποσοστιαίες μονάδες, που ισοδυναμούν με εισοδήματα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε αυτό το ποσό τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει το Δημόσιο από φόρους και εισφορές με ένα μέσο συντελεστή 20% ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 10 φορές τα χρήματα που σκοπεύει να εξοικονομήσει από την περικοπή του ΕΚΑΣ.
Ο κ. Κατρούγκαλος λέει τη μισή αλήθεια. Τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού μετώπου είχαν υπερψηφίσει το περασμένο καλοκαίρι τη συμφωνία του Τσίπρα με τους δανειστές γιατί σε αντίθετη περίπτωση τώρα θα κάναμε παρέα με τη δραχμή και την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (που θα καταργούσε τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο) είχε φέρει το Μνημόνιο με 3 άρθρα ώστε να μην είναι δυνατή η καταψήφιση επιμέρους διατάξεων.
Όμως η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είχε συμπεριλάβει στο δικό της Μνημόνιο την πρόβλεψη για αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ξεπέρασε και τις προβλέψεις του Μνημονίου κόβοντας το ΕΚΑΣ από το 40% των δικαιούχων και όχι από το 20% ενώ δεν υπάρχει καμία συμπληρωματική ενίσχυση με το μηχανισμό του εγγυημένου εισοδήματος.
Οι υπουργοί με τα μισόλογα τους εξοργίζουν τους συνταξιούχους που έχουν ήδη δεχθεί την ψυχρολουσία των μειώσεων στα ΑΤΜ’s και έχουν αντιληφθεί ότι τελικά μπορούσαν να πάθουν και χειρότερα από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές…
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ;
Στο διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες εκδήλωσαν ενδιαφέρον 11 επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι παλαιοί «παίκτες» της αγοράς, κατασκευαστές δημοσίων έργων, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, μπαίνουν στο χορό για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού. Χτύπημα κατά της διαπλοκής δεν μπορεί να το πει κανείς όταν σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ δημόσιου χρήματος και μέσων ενημέρωσης. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επιμένει στη χορήγηση μόλις τεσσάρων αδειών, επικαλούμενη μια πρόχειρη μελέτη του Ιδρύματος Φλωρεντίας, και δεν αυξάνει τον αριθμό των αδειών σε 10 ή και περισσότερες. Με αυτό τον τρόπο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον θα είχε μεγαλώσει, καθώς λίγοι τολμούν να μπουν σε έναν κλειστό διαγωνισμό, τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν και η πολυφωνία θα προστατευόταν. Ομως αυτό που ενδιαφέρει το Μαξίμου είναι να χτίσει τη δική του διαπλοκή και όχι να ανοίξει την τηλεοπτική αγορά.
ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Η εικόνα του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κίνα παραπέμπει σε κάτι που είναι μεταξύ σχολικής εκδρομής και τουριστικού γκρουπ. Με άλλα λόγια, δεν είναι διαφορετική από τις σκηνές που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τον ΟΛΠ. Η προσέλκυση επενδυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις. Είδαμε τι είχε σημειωθεί με την περίφημη πια συζήτηση του κ. Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ, διαπιστώνουμε τους ίδιους ερασιτεχνισμούς και στην Κίνα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου