Γράφει η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου*
Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι οι εδραιωμένες αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, δημιουργικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα και παθογένειες, όπου άνδρες και γυναίκες στο επιχειρείν συμπορεύονται επι ίσοις όροις.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες θα επικεντρώνονται στην αύξηση των επιχειρήσεων αλλά και στον εκσυγχρονισμό τους, συνεπάγεται αύξηση εθνικού πλούτου, παραγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομιών, αφθονία και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών και φυσικά δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Και ο ρόλος της σύγχρονης, δραστήριας και καταρτισμένης γυναίκας σε αυτήν την διαδικασία είναι κομβικός για την επιτυχία του εθνικού αυτού εγχειρήματος.
Διαχρονικά το ποσοστό των γυναικών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά είναι μικρότερο από το αντίστοιχο των ανδρών. Ενθαρρυντική ήταν η χρονιά του 2007, όταν για πρώτη φορά οι γυναίκες έφτασαν και ξεπέρασαν τους άνδρες στα ποσοστά επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων. Δυστυχώς, όμως, αυτό το παράθυρο έκλεισε το 2009, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Η ψαλίδα άνοιξε ξανά, σημαντικά, και μόλις από το 2015 διαφαίνεται μια τάση ανάκαμψης. Βρισκόμαστε πλέον σε κρίσιμο σταυροδρόμι για το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας. Και πρέπει να αποφασίσουμε ως Κοινωνία αν η σύγχρονη γυναίκα θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο της ανάκαμψης της πατρίδας μας ή απλά θα ακολουθεί τις εξελίξεις λειτουργώντας συμπληρωματικά στην ανδρική επιχειρηματικότητα.
Οι δυσκολίες είναι πολλές και παγιωμένες εδώ και δεκαετίες. Έρευνες έχουν αποδείξει πως για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολο -σε σχέση με τους άντρες- να ξεκινήσουν μία επιχειρηματική μονάδα. Κυρίως λόγω του ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη εκπαίδευση σε επιχειρησιακά θέματα από τους άνδρες. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει η Πολιτεία να επιλύσει ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές δομές του και δίνοντας οικονομικά κίνητρα σε γυναίκες να εμπλακούν πιο ενεργά με την πραγματική οικονομία και την αγορά. Όχι σε ρόλο παρατηρητή, αλλά σε ρόλο πρωταγωνιστή.
Οι γυναίκες επιχειρηματίες τείνουν να έχουν μία ισορροπία ανάμεσα στους οικονομικούς στόχους όπως το κέρδος και η ανάπτυξη και στους μη-οικονομικούς στόχους όπως η ποιότητα παραγωγής, η προσωπική ευχαρίστηση, και η βοήθεια στους άλλους. Συνήθως επιθυμούν να επιτύχουν συνδυαστικούς στόχους σε αντίθεση με τους άνδρες. Αυτός δεν είναι και ο σκοπός της ζωής άλλωστε; Να συνδυάζουμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο την εργασιακή με την οικογενειακή ευτυχία και παράλληλα να πετυχαίνουμε συνδυαστικούς στόχους που αποφέρουν ευτυχία και ικανοποίηση για εμάς και τους γύρω μας;
Οι στόχοι που είχε θέσει από την αρχή το κοινοτικό πρόγραμμα Equal (εργαλείο της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση) είναι εξαιρετικά σημαντικοί και δυστυχώς δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως. Κυρίως στους τομείς της ανάπτυξης επιχειρηματικού πνεύματος, της οριζόντιας προσέγγισης στην προώθηση της ισότητας των ανδρών και γυναικών, στη βελτίωση της απασχολησιμότητας, στην ενίσχυση των πολιτικών ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες και στην κλαδική διάρθρωση γυναικείων επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία αυτά, αποτελούν ακόμη και σήμερα βασικά ζητούμενα στην προσπάθεια που γίνεται ήδη και αναμένεται να ενταθεί για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Και από την στιγμή που έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι η συμμετοχή των γυναικών ως εκτελεστικά μέλη σε ένα διοικητικό συμβούλιο ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του, δεν μένει παρά να μετατρέψουμε την τάση σε πολιτική προτεραιότητα και να διευκολύνουμε τις γυναίκες να καταστήσουν τους εαυτούς τους συστατικό στοιχείο των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας συνολικά.
Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, θεωρώ βασικό μέλημά μου να εργαστώ για την ανάπτυξη της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καθώς αποτελεί και προτεραιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Απαιτούνταιπολιτικές που θα μπορούσαν όλες να συνοψιστούν σε μια Ατζέντα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα για την επόμενη δεκαετία. Μια Ατζέντα με πολιτικές άμεσης εφαρμογής που στόχο θα έχουν την άμβλυνση των ανισοτήτων αλλά και την διευκόλυνση της γυναίκας σε μια σειρά θεμάτων. Από την δημιουργία φιλικού και ευέλικτου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και απλούστευση των σχετικών διαδικασιών μέχρι την στήριξη των υφιστάμενων γυναικείων επιχειρήσεων για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, την υιοθέτηση καινοτομιών, την προώθηση της εξωστρέφειας και τη δικτύωση τους με συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αποτελεί κατά τη γνώμη μου προϋπόθεση όχι μόνο για να βγούμε νωρίτερα από την κρίση αλλά και για να μην την ξαναβιώσουμε στο μέλλον. Δίνοντας ίσες ευκαιρίες και κίνητρα στο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κομμάτι της χώρας μας δίνουμε κίνητρα στην ίδια την Οικονομία να αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις αξιοποιώντας το σύνολο του εργατικού και επιχειρηματικού δυναμικού της.
*Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]