Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αφήγησή του ενδεικτική του τι έγινε τους πρώτους μήνες του 2015. Υστερα από τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας, τότε που ο Βαρουφάκης κατέγραφε με το κινητό του τις συνομιλίες, ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε την αποπομπή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.
«Μετά τη Σύνοδο τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα πώς έχει η κατάσταση μεταξύ των υπουργών του Eurogroup και του υπουργού του, ότι δεν μπορούσα να περάσω μία συμφωνία και να πετύχω ένα συμβιβασμό. Και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα, και το κοίταξε», είπε ο Ντάισελμπλουμ με ειρωνικό χαμόγελο ενώ το ακροατήριό του ξέσπασε σε δυνατά γέλια.
Η «περήφανη διαπραγμάτευση» της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς ήταν κυριολεκτικώς για γέλια και για κλάματα. Την ώρα που η σύζυγος του πρωθυπουργού μιλούσε για τη «φασιστική μπότα των δανειστών», ο σύζυγός της ικανοποιούσε το αίτημα του Ντάισελμπλουμ για αλλαγή υπουργού Οικονομικών σαν να ήταν υπάλληλός του.
Μόνο που και σε αυτό το ζήτημα ο Τσίπρας πέτυχε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά τη Ρίγα έβαλε ως τοποτηρητή των διαπραγματεύσεων τον Ευκλείδη Τσακαλώτο βάζοντας ατύπως αλλά όχι επισήμως στη γωνία τον Βαρουφάκη, που παρέμενε στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα προσχώρησε στη γραμμή του υπουργού του για διαπραγμάτευση στα άκρα προκηρύσσοντας δημοψήφισμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και να ανέβει στα ύψη ο λογαριασμός του Μνημονίου της Αριστεράς.
Αργότερα ο κ. Τσίπρας μπορεί να μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι» και να απέπεμψε τον Βαρουφάκη αλλά ήδη είχε μεγιστοποιήσει τη ζημιά για την ελληνική οικονομία.
Μετά από αυτά είναι απολύτως λογική η θέση του Ντάισελμπλουμ ότι με το δίδυμο Τσίπρα-Τσακαλώτου όλα έγιναν εύκολα και η συνεργασία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι πλέον παιχνίδι.
Ολα αυτά περίπου τα γνωρίζαμε και από τις παλαιότερες δηλώσεις του Βαρουφάκη αλλά και από τις υπογραφές των Μνημονίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Ομως αυτό που ακόμη ηχεί στα αφτιά μας είναι το γέλιο των σπουδαστών του Λονδίνου για τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση το Σκοπιανό
Εως τώρα η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «επιλύσει» το Σκοπιανό, τα έβαλε με την αντιπολίτευση επειδή δεν έχει προτείνει ακόμη όνομα λες και αυτή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με την Εκκλησία θεωρώντας ότι «ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή» και με όποιον πολίτη πιστεύει ότι ο όρος Μακεδονία δεν πρέπει να εκχωρηθεί στους γείτονες. Για αρχή καλά πάει, όταν μάλιστα ο υπουργός Αμυνας προτείνει δημοψήφισμα ακυρώνοντας στην πράξη τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών και οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχαν πρόβλημα και με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επειδή λοιπόν τα νερά είναι βαθιά για το Μαξίμου και δεν είναι να παίζει κανείς με τις κάλπες, μάλλον το Σκοπιανό δεν θα επιλυθεί επί Τσίπρα.
Οι δημοσκoπήσεις και οι κάλπες
Και η τελευταία δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα» δείχνει ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 10 μονάδες παρά το γεγονός ότι έγινε σε μια θετική συγκυρία για την κυβέρνηση μετά την παροχή του κοινωνικού μερίσματος και πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Οσο το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει σε υψηλά επίπεδα τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προσφύγει ο Τσίπρας σε πρόωρες κάλπες. Σχέδιο του Μαξίμου είναι να αξιοποιήσουν προπαγανδιστικά την εικονική έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο και να στήσουν κάλπες τον Σεπτέμβριο, ώστε να αποφύγουν τις αντιδράσεις από τη μείωση των συντάξεων. Εάν όμως δεν τους «παίρνει» δημοσκοπικά, θα μείνουν όσο περισσότερο μπορούν…
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]