Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κατ’ αρχάς η χώρα μας, ελέω κυβέρνησης Τσίπρα, έχασε το μεγάλο πάρτι των αγορών που είχε στηθεί εδώ και τρία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα ελληνικά ομόλογα έμειναν εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δανείζονταν με μηδενικά επιτόκια, ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια οδηγήθηκαν σε ιστορικά υψηλά από την είσοδο νέων κεφαλαίων που προέρχονταν κατά κανόνα από το «χρήμα» που έριχναν «τζάμπα» οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Για αυτό και οι καλές ημέρες που ζει η ελληνική αγορά ομολόγων κρύβει κινδύνους. Εγινε με καθυστέρηση και κανείς δεν ξέρει εάν θα υπάρχει συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (που πρακτικά σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού) οφείλεται σε δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι τεχνικός. Ο ΟΔΔΗΧ μάζεψε τα μικρά ομόλογα που βρίσκονταν διασκορπισμένα στην αγορά και τα επαναλανσάρισε ως ενιαία δίνοντας «βάθος» στις συναλλαγές, κάτι που ενδιαφέρει τους μεγάλους παίκτες και όχι τη συνήθη «μαρίδα».
Ο δεύτερος είναι πολιτικός. Οι αγορές, ας μην το ξεχνάμε, κατά βάση είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός. Οι επενδυτές βλέπουν ότι το ρίσκο της Ελλάδας έχει μειωθεί. Η κυβέρνηση υπογράφει πλέον τα πάντα με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαδηλώνει για το «σκίσιμο των Μνημονίων» αλλά προτείνει αλλαγή μίγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων και αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι έχουν βαρεθεί να ασχολούνται με την Ελλάδα και θέλουν να ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 ώστε να μη χρειαστεί να μας ξαναδανείσουν.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Οι εκλογές δεν τρομάζουν τους επενδυτές, όπως είχε συμβεί το 2015. Αντιθέτως, όσο πιο κοντά πλησιάζουν οι κάλπες τόσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τη Ν.Δ., που προτάσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
«Μαύρη τρύπα» στην υπόθεση των αγορών παραμένουν οι τράπεζες, που χτυπήθηκαν καίρια από το περήφανο δημοψήφισμα του 2015 και τα capital controls, με αποτέλεσμα το δίλημμα «πλειστηριασμοί ή νέα κεφαλαιοποίηση» να κρατά σε απόσταση επενδύσεις και αποταμιεύσεις.
Η κυβέρνηση Τσίπρα στα τρία χρόνια της θητείας της έριξε στα τάρταρα τράπεζες και κτηματαγορά, ενώ κλιμάκωσε την εσωτερική υποτίμηση φτωχοποιώντας περαιτέρω την κοινωνία.
Η ανάκαμψη στις αγορές δεν έχει σχέση με ιστορίες επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο σχετίζεται με το ότι οι επενδυτές βλέπουν χαμηλές αξίες και σπεύδουν να τοποθετηθούν.
«Κερδοσκοπώντας», όπως θα έλεγε παλαιότερα ο κ. Τσίπρας, πριν γίνει θεσμικός συνομιλητής τους…
ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «ΒΟΛΕΥΕΙ» ΤΗ Ν.Δ.;
Προχθές η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσιάσθηκε από τον ΣΚΑΪ, έδειξε ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στις 12 μονάδες. Χθες σε έρευνα της Kapa Research που δημοσιεύθηκε στο «Εθνος» η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου ήταν στις 4,8 μονάδες. Εάν ρωτήσουν κάποιον στη Ν.Δ. ποια έρευνα είναι πιο βολική για τον πολιτικό τους σχεδιασμό, θα απαντήσουν η δεύτερη. Γιατί όσο η ψαλίδα παραμένει διψήφια ο Τσίπρας δεν μπαίνει σε σκέψεις για εκλογές. Ποια γαλοπούλα βιάζεται να έρθουν τα Χριστούγεννα; Οταν εμφανίζονται έρευνες με μικρότερη διαφορά, ο πειρασμός της κάλπης είναι μεγάλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και η ευκαιρία της Ν.Δ. μεγάλη. Γιατί οι πολίτες ξέρουν ποια είναι η πραγματική διαφορά των δύο κομμάτων.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ
Μία τελευταία υπογραφή απαιτείται για το Ελληνικό, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. «Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο υπουργείο για να δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, για το οποίο χύσατε πολλά κροκοδείλια, τελικά νομιμοποιήθηκε», τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Μόνο που την υπογραφή δεν την περιμένουν μόνο οι επενδυτές, αλλά και καμιά δεκαριά χιλιάδες οικογένειες που θέλουν να ξεκινήσει το έργο για να δουλέψουν στην κατασκευή του. Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να βάλει την υπογραφή του ο υπουργός.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου