Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Για κάθε ευρώ που δίνει ο Τσίπρας έχει ήδη πάρει 4 € και η οικονομία έχει χάσει άλλα 3 €

Τα πράγματα είναι απλά για όποιον γνωρίζει προπαίδεια και δεν λειτουργεί με κομματικές παρωπίδες. Για κάθε ευρώ που δίνει ο πρωθυπουργός με το κοινωνικό μέρισμα έχει ήδη πάρει 4 ευρώ μέσω της εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων του 2017 και η οικονομία έχει χάσει άλλα 3 ευρώ λόγω της υποβάθμισης των στόχων στην ανάπτυξη.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Χθες η Βουλή ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 730 εκατομμυρίων ευρώ, ποσού δηλαδή που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση όμως έχει επιβάλει μέτρα τετραπλάσιου ύψους (2,8 δισ. ευρώ) μέσω αυξήσεων έμμεσων φόρων και της πρώτης περικοπής του αφορολογήτου ορίου.

Οσο για την οικονομία χάνει τον έναν αναπτυξιακό στόχο μετά τον άλλον. Η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε πέρυσι προϋπολογισμό με εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,8%. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να προσγειώσει τον στόχο στο 1,6% και θα είναι ευχαριστημένος εάν η ανάπτυξη ξεπεράσει το 1,2%. Η αστοχία στο ΑΕΠ ισοδυναμεί με χαμένα εισοδήματα για την οικονομία και επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έχει χάσει όλες τις αναπτυξιακές ευκαιρίες της περιόδου 2015-2017 που άδραξαν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Σε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η απόσταση της οικονομίας μας από την Ευρώπη μεγάλωσε και αυτό εγκυμονεί κινδύνους.

Το μέρισμα 720 εκατομμυρίων που ψηφίσθηκε χθες δεν είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας και της πάταξης της φοροδιαφυγής, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Το 2017 δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση της οικονομίας. Αντιθέτως, χάθηκε ο κεντρικός στόχος που είχε τεθεί από την κυβέρνηση για ανάπτυξη. Μύθος είναι και τα δήθεν αποτελέσματα της κυβέρνησης από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει και τα έσοδα από το λαθρεμπόριο και τις διάφορες λίστες είναι της τάξης των μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Και η πορεία του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα δημόσια έσοδα υστερούν έναντι των στόχων στο δεκάμηνο πάνω από 2,7 δισ. Το υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που δέχθηκαν οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι, όπως έχει παραδεχθεί και από το βήμα της Βουλής ο κ. Χουλιαράκης. Η κυβέρνηση φόρτωσε τους πολίτες με υπέρογκα φορολογικά βάρη. Οι μισοί εξακολουθούν να πληρώνουν, οι άλλοι μισοί, σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν πλέον στην Εφορία.

Το υπερπλεόνασμα προκύπτει επιπλέον από τη στάση πληρωμών στο Δημόσιο και τον ετεροχρονισμό δαπανών. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει περικοπεί δραστικά, τα χρέη στους προμηθευτές του Δημοσίου αυξάνονται, η έκδοση οριστικών συντάξεων μετατίθεται για τα επόμενα έτη επιβαρύνοντας τους μελλοντικούς λογαριασμούς, τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία γίνονται πλεονασματικά με λογιστικές αλχημείες.

Επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία χάνει διαρκώς τους στόχους της και οι πολίτες αντί να αποκτήσουν νέα εισοδήματα ψάχνουν για μερίσματα…

Πολιτικός θίασος

Ο ένας εμφανίσθηκε στον Σκάι με κίτρινη νιτσεράδα «του κουτιού» για να δείξει ότι είναι μάχιμος. Ο άλλος πήγε στο στούντιο αμέσως μετά το ξεσάλωμα στην «Πάολα» για να επιτεθεί στη δήμαρχο Μάνδρας που έλεγε τον πόνο της μέσα στις λάσπες και στα ερείπια. Ο τρίτος έσβηνε στο twitter τα παλιά τιτιβίσματα του 2012 όταν έγραφε για τις πλημμύρες στη Χίο που θα ξεχαστούν μέχρι τις βροχές του Νοεμβρίου. Ολοι τους είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σημαιοφόροι του «λαϊκισμού» μέχρι το 2014 και πολιτικοί τυχοδιώκτες έως σήμερα. Η κυβέρνηση μοιάζει με περιφερόμενο θίασο, όπου ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού μπορεί να σκυλοβρίζει ελεύθερα και οι υπουργοί να βλέπουν τους Ρουβίκωνες να περνούν από τα υπουργεία τους.

Η αστάθεια στο Βερολίνο επιβαρύνει την Αθήνα

Οι συνθήκες ακυβερνησίας που επικρατούν στη Γερμανία επιδεινώνουν την κατάσταση και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο, ακόμη και τύπου Τζαμάικας με τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, παγώνει κάθε συζήτηση στο εσωτερικό της ευρωζώνης, τόσο για τις αλλαγές στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και για το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν πρόκειται στις Βρυξέλλες να πάρει αποφάσεις χωρίς πρώτα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Γερμανία. Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις αξιολογήσεις από το 2015 μεγαλώνουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία όταν μάλιστα υπάρχει κενό εξουσίας στο Βερολίνο, που έχουμε διαπιστώσει ότι δίνει τον ρυθμό στις Βρυξέλλες.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Ερντογάν απειλεί, αλλά χάνει θέσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα

Kon

Κάποιος να ενημερώσει τον Ερντογάν ότι «κέρδισε» με τη συμφωνία στο Κάιρο

Tinad

Το διπλό κραχ του Ερντογάν

Tinad

Μία εξεταστική για τις τράπεζες

Tinad

Ο Τσίπρας διορθώνει τον «συνάδελφο» νομπελίστα

Tinad

Κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon

Προτιμήστε τους επαγγελματίες που τηρούν τα μέτρα ασφαλείας

Kon

Στον Γράμμο και στο Βίτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί το αύριο

Tinad