Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
«Αρα πρέπει πρώτα από όλα να βοηθήσουμε τους πολίτες με τις δικές μας δυνάμεις», είπε και ανατριχίλα διαπέρασε όσους το άκουσαν. Η δήλωση αυτή λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη ότι μια ώριμη μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα γύριζε από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία από το 2012 έως και το 2017, χωρίς να έχει φτάσει ούτε καν στο στάδιο της δημοπράτησης, δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας μας.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Οι ευθύνες της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, όπως και της προηγούμενης, είναι δεδομένες. Οπως άλλωστε είναι δεδομένες οι διαχρονικές ελλείψεις και παθογένειες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων πενήντα χρόνων. Το ζούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, αλλά όταν το αποτέλεσμα της νοσηρής γραφειοκρατίας και πολυνομίας μετράται σε νεκρούς, τότε ξεφεύγει από τα όρια της αγανάκτησης. Γίνεται οργή που σαν τα μπαζωμένα ποτάμια ψάχνει δρόμο να εκτονωθεί. Η Περιφέρεια, το δασαρχείο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ, ο δήμος, οι αυθαιρετούχοι μπλέκονται όλα σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών, το οποίο γυρίζει γύρω από τον εαυτό του και από μία μεγάλη αλήθεια: Η γραφειοκρατία και η πολυνομία στην Ελλάδα είναι άσκηση εξουσίας και πλυντήριο ευθυνών.
Ιδού μια εικόνα του τέρατος που εκτρέφει αυτή η χώρα από ένα απόσπασμα της εξαιρετικής έρευνας των Δ. Σωτηρόπουλου και Λ. Χριστόπουλου για την Πολυνομία, Κακονομία και Γραφειοκρατία στην Ελλάδα (διαΝΕΟσις 2016). «Από το 2001 μέχρι το 2015 εκδόθηκαν 3.452 Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.), δηλαδή η αναλογία είναι 5 Π.Δ. ανά 1 νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία, εξαιρουμένων των κυρώσεων διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών. Οι κανονιστικές και οι ατομικές διοικητικές πράξεις αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες, καθώς ο αριθμός των Τευχών Β’ από το 2001 μέχρι το 2015 είναι 38.677, και κάθε τεύχος περιλαμβάνει τις περισσότερες φορές παραπάνω από 5 πράξεις. Οι νόμοι συμπεριλαμβάνουν 19.727 εξουσιοδοτήσεις σε περίπου 60.000 σελίδες νομοθεσίας. Τα τελευταία έτη, με την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης (Μνημόνιο I, 2010), είναι αυξημένος ο αριθμός των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (67 σε σύνολο 80) και των πολυνομοσχεδίων (24 σε σύνολο 25)».
Αλήθεια πιστεύετε ότι θα μάθουμε ποτέ ποιος νόμος και ποια υπηρεσία έφταιξε που 16 άνθρωποι πέθαναν και έξι αγνοούνται επειδή έβρεξε;
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου