Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι εντυπωσιακοί. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και πλέον όλες οι προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2017 θα είναι το καλύτερο των τελευταίων 10 ετών σε ό,τι αφορά τη μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Κύπρος έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, η Ισπανία με 3,1% και η Πορτογαλία με 2,8%. Στα τέλη του 2014 η ελληνική οικονομία είχε τις καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης, τώρα τις χειρότερες. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία μετά την απόφαση της Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να μη δημοσιοποιήσει τις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις μεταθέτοντας τις ανακοινώσεις για την 1η Σεπτεμβρίου. Πιθανολογείται ότι θα έχει σημειωθεί ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης αν και η διεθνής συγκυρία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο τουρισμός έχει θετική πορεία σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αξιοποιώντας τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής ενώ και το ευρώ ευνοεί τις εξαγωγές.
Ομως η οικονομία κινείται με βήμα σημειωτόν λόγω της επιλογής της κυβέρνησης Τσίπρα να υπερφορολογήσει τα πάντα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με αποτέλεσμα να ενισχύει τις δυνάμεις της ύφεσης.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να ξεπερνούν την περίοδο της στασιμότητας θα καταστήσει δυσχερέστερη τη θέση της Ελλάδας, που παραμένει η μοναδική σε καθεστώς Μνημονίου.
Εχουμε ήδη χάσει τη διετία 2015-2016 κατά την οποία οι υπόλοιπες μνημονιακές χώρες βγήκαν από το καθεστώς της τρόικας κυρίως λόγω της θεαματικής ανάκαμψης των οικονομιών τους ενώ και φέτος η μικρή ανάκαμψη θα παρουσιάζεται ως «θρίαμβος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πραγματικότητα η απόσταση που μας χωρίζει από την υπόλοιπη ευρωζώνη μεγαλώνει και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες πιέσεις για πρόσθετα μέτρα και νέους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη θέση που θα έχουμε στην ευρωζώνη.
Το αναπτυξιακό άλμα δεν μπορεί να γίνει όσο η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στη μείωση των δαπανών. Πληρώνουμε ακριβά τους πειραματισμούς Τσίπρα το 2015, την αμφιθυμία των υπουργών σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και την επιλογή της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση εισοδημάτων που διαρκώς συρρικνώνονται.
ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ
Επί τρεις ημέρες η Αττική, η Ηλεία και η Ζάκυνθος βρίσκονταν στις φλόγες αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Το Μαξίμου κατηγορούσε όσους επέκριναν την απουσία του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι ο συντονισμός είναι θέμα των αρμόδιων αρχών και όχι του πρωθυπουργού. Χθες όμως ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε και πέταξε πάνω από τα καμένα της Ανατολικής Αττικής. Φανταζόμαστε ότι αυτό έγινε μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης και όχι γιατί θα μπορούσε να προσφέρει κάτι σημαντικό, όπως άλλωστε διέρρεε τις προηγούμενες ημέρες το ίδιο το Μαξίμου. Η παρουσία του πρωθυπουργού τις ημέρες της κρίσης ήταν απαραίτητη για ηθικούς λόγους και όχι για να κατευθύνει τους πυροσβέστες. Οι δηλώσεις του ότι οι καταστροφές στην Αττική ήταν περιορισμένες όταν κάηκαν χιλιάδες στρέμματα ήταν πιο προκλητικές από την απουσία του.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ!
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης ανακάλυψε τους υπεύθυνους των πυρκαγιών. «Σε πολλά μέσα ενημέρωσης είδαμε ρεπορτάζ που έμοιαζαν έτοιμα από καιρό», είπε ο υπουργός δίνοντας νέες διαστάσεις στα πολιτικά φληναφήματα. Μάλλον οφθαλμαπάτες έβλεπαν οι κάτοικοι στον Κάλαμο, στα Κύθηρα, στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία και όχι φλόγες που έφταναν στα σπίτια τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πιστά την αρχή ότι «εάν δεν σου αρέσει η πραγματικότητα, τότε τη διαψεύδεις». Εχουν χάσει πλέον το μέτρο και την επαφή τους με την κοινωνία.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου