Δεν το κάνουν με το αζημίωτο, συνέπλευσαν το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαργυρώνοντας την επιλογή τους αυτή με θέσεις, αργομισθίες και οφίτσια, χρησιμοποιήθηκαν από την Κουμουνδούρου ως αναλώσιμοι για να ανακόψουν την πορεία του Μητσοτάκη προς τη νίκη, μέχρι και κόμμα έκαναν στις ευρωεκλογές μήπως περιορίσουν την ήττα του Τσίπρα, για να ψάξουν τελικά την ψήφο τους.
«Αυτός δεν είναι ικανός να πάρει ούτε την ψήφο της μάνας του», έλεγε κάποτε χαριτολογώντας ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος σε έναν από τους σημερινούς σφοδρούς πολέμιους του πρωθυπουργού, πολλάκις ευεργετηθείς με θέσεις από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτοί πάντως δεν είναι το ζητούμενο, δεν μπορούν να κάνουν την παραμικρή ζημιά στην παράταξη, οι πολίτες που έχουν ψηφίσει για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη δεν επηρεάζονται από αστειότητες, ούτε αναπολούν τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που δίχασε την κοινωνία και έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
Εχουν, όμως, απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό, πάντα οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. έχουν υψηλές προσδοκίες, γκρινιάζουν εύκολα γιατί δεν λειτουργούν ως μέλη «κομματικού στρατού» όπου επιβάλλεται σιωπητήριο, αλλά στα δύσκολα βάζουν πλάτη. Το έκαναν το 2012 όταν η χώρα βρισκόταν στον αέρα, άντεξαν το καλοκαίρι του 2015 όταν ως «ηττημένοι» του δημοψηφίσματος έβαλαν τις υποθήκες για τις νίκες του 2019, στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες το προβάδισμα της Ν.Δ. εν μέσω διεθνούς αρνητικής συγκυρίας, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπει στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Ο Κώστας Καραμανλής δεν θα λειτουργούσε ποτέ σε βάρος της ενότητας της παράταξης. Ως πρώην πρωθυπουργός και γέννημα θρέμμα της Κεντροδεξιάς, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να μιλάει σε κρίσιμες περιόδους. Αυτή η συγκυρία είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, που καλείται να αντιμετωπίσει ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από την πολιτικά τραγική απόφαση για παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Τα όσα είπε προχθές στα Ανώγεια, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησαν ότι ο Καραμανλής «αδειάζει» τον Μητσοτάκη. Στην πράξη, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε να χυθεί άπλετο φως, όπως και ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε αδιανόητο το να έχει προκληθεί το θέμα από κυβερνητική πρωτοβουλία και κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα θωρακίζουν την Πολιτεία από τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Ορθώς ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, σχολίασε χθες στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τις επισημάνσεις Καραμανλή, λέγοντας ότι πράγματι σε τέτοιες περιστάσεις το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου, ενώ αναγνώρισε ότι το θέμα αποτελεί μία κακή στιγμή για την κυβέρνηση, που ανέλαβε πρωτοβουλίες για θωράκιση των διαδικασιών.
Την ίδια ώρα, και συνεργάτες του Καραμανλή ανέφεραν ότι οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν αιχμή κατά της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες που εμπιστεύονται την κεντροδεξιά παράταξη και έχουν αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλουν να πάει η χώρα μπροστά και όχι να επιστρέψει στις περιπέτειες του 2015. Και η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά απέναντι σε μεγάλες κρίσεις, η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το σύστημα Τσίπρα είναι καταλυτική υπέρ της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού.
Στα δύσκολα χρειάζεται συσπείρωση και πίστη. Γιατί ο αντίπαλος δεν είναι εντός των τειχών, αλλά απέναντι, στις όχθες του λαϊκισμού και του διχασμού.