Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2020 η τιμή της ήταν στα 1,55-1,6 ευρώ το κιλό και πλέον πωλείται από τους παραγωγούς στα 0,70 ευρώ ανά κιλό.
Οι παραγωγοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν νέες εκτάσεις, καθώς όσο βρίσκονται στις αποθήκες οι σταφίδες εσοδείας του 2020, δεν υπάρχει χώρος για τη νέα σοδειά και τονίζουν την ανάγκη ένταξης της σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό, κίνηση που θα οδηγούσε στην ταχύτερη απορρόφηση των αδιάθετων αποθεμάτων, στηρίζοντας παράλληλα και την τιμή του.
«Καθόσον η σταφίδα αποτελεί ένα ξηρό προϊόν, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα, η οποία μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους 18 μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι ότι ενδείκνυται κάλλιστα για κατανάλωση από τον ουκρανικό λαό και γενικότερα τους κατοίκους των βόρειων χωρών λόγω της σημαντικής ενεργειακής του απόδοσης, της σημαντικής θερμογένεσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό – η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή – αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους», ανέφεραν οι συνεταιριστικές οργανώσεις σε επιστολή τους.
Μάλιστα, με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητάει από το υπουργείο ΥπΑΑΤκαι την κυβέρνηση να αποδεχτούν τις προτάσεις της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών και να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ζητάει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της και να πληρώσει στην Παναιγιάλειο άμεσα τα 2.600.000 ευρώ που της οφείλει εδώ και 14 μήνες.
Σημειώνεται ότι η Παναιγιάλειος είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική αγορά, καθώς διαχειρίζεται 12.000-15.000 τόνους κορινθιακής σταφίδας ετησίως, εκ των οποίων εξάγει το 95% σε περισσότερες από 40 αγορές. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί για το προϊόν είναι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, ενώ αποστολές γίνονται μέχρι και την Αμερική, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών εκφράζει τη βούλησή της να συμβάλει οικονομικά στην απορρόφηση ενός μέρους των αποθεμάτων που αντιστοιχούν στην παραγωγή της Μεσσηνίας και Κορινθίας.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
«Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας, ενώ λόγω των αποθεμάτων υπάρχουν ελλείψεις σε παλετοκιβώτια, με αποτέλεσμα να αφήνουν τη νέα σοδειά στην ύπαιθρο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, ειδικά τώρα που το κόστος παραγωγής είναι τόσο αυξημένο», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» εκπρόσωπος του κλάδου από τη Μεσσηνία.
Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι λόγω της κατάστασης δεν γίνονται εμπορικές πράξεις και προσθέτει ότι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν τι θα ισχύσει φέτος με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Μέσω de minimis η στήριξη των σταφιδοπαραγωγών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, από τα τέλη του προηγούμενου έτους ανακοίνωσε ότι η σταφίδα θα παραμείνει στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και στη νέα ΚΑΠ, ενώ οι παραγωγοί θα στηριχτούν και μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis), υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης προώθησης του προϊόντος στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, κατέθεσε ερώτηση στον κ. Γεωργαντά για το αν σκοπεύει να υιοθετήσει την πρόταση των συνεταιριστικών οργανώσεων κορινθιακής σταφίδας, για την ένταξη του προϊόντος σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Μάλιστα, εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού επισημαίνοντας ότι είχε δεσμευθεί για τη σύσταση ειδικής επιτροπήςγια την υποβολή προτάσεων, με σκοπό την αντιστροφή του κλίματος και την περαιτέρω ανάπτυξη της σταφίδας, ωστόσο οκτώ μήνες αργότερα δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ενέργεια.