Οπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, «η κυβέρνηση υλοποιεί μια σημαντική περιβαλλοντική μεταρρύθμιση όσον αφορά στην αντιπυρική προστασία. Εχουν ξεκινήσει καθαρισμοί των δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που έχουν σωρευμένη καύσιμη ύλη εδώ και δεκαετίες. Προχωράμε σε αραίωση πυκνόφυτων περιοχών, δημιουργία νέων αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι δράσεις έχουν ήδη σχεδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με το πρόγραμμα “Antinero” το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά αποκλειστικά σε δασικές περιοχές. Παράλληλα, ξεκινάει και το πρόγραμμα “Δρυάδες” για αντίστοιχες ενέργειες σε δάση που βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Και τα δυο προγράμματα υλοποιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνουν όλα μέσα στα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα».
Συνθήκες
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», οι υπηρεσίες εκπόνησαν 79 μελέτες για έργα αντιπυρικής προστασίας και καθαρισμούς, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ανάλογα με τις επικρατούσες διαφοροποιημένες κλιματολογικές και τοπογραφικές-μορφολογικές συνθήκες, τα είδη βλάστησης (χλωρίδα των περιοχών αυτών), λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πραγματικές συνθήκες (έντονη σώρευση βιομάζας και παρέλευσης αρκετού χρόνου από τη διενέργεια επεμβάσεων δασοπροστασίας σε όλες τις ανωτέρω περιοχές) αλλά και τον άμεσο κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιών.
Το «Σχέδιο Προστασίας Δασών Antinero» που θα τρέξει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας, όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022. Προτεραιότητα είναι να αφαιρεθεί η καύσιμη ύλη, να γίνει αραίωση κλαδιών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον πυρκαγιές όπως της Εύβοιας.
Εξι διαγωνισμοί
Οπως αναλύουν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, διενεργήθηκαν έξι διαγωνισμοί.
» Ο πρώτος (Πειραιάς, Νήσοι Αττικής, Ανατολική και Δυτική Αττική): Θα γίνουν καθαρισμοί σε 1.400 στρέμματα, συντήρηση δασικών δρόμων 90 χλμ. και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 155 χλμ. με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται περί τα 3,9 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται καθαρισμοί δασικής βλάστησης κατά μήκος των επαρχιακών δημοτικών και δασικών δρόμων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου καθώς και κατασκευή στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών και παρόδιων καθαρισμών, εκατέρωθεν του οδικού δικτύου σε εκτάσεις των Δασαρχείων Πειραιά, Μεγάρων και Πόρου.
» Η δεύτερη κατηγορία αφορά περιοχές σε Αττική, Ηλεία, Κεφαλλονιά, Ιωάννινα και Καστοριά και προβλέπεται να πραγματοποιηθούν καθαρισμοί σε 5.570 στρέμματα αλλά και να γίνει συντήρηση δασικών δρόμων 1.310 χλμ., με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται περί τα 4,9 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, περιλαμβάνει εκτάσεις ευθύνης των Δασαρχείων Καπανδριτίου, Πεντέλης, Αμαλιάδας, Ολυμπίας, Ιωαννίνων καθώς και τις Διευθύνσεις Δασών Κεφαλληνίας και Καστοριάς. Το πρώτο υποέργο αφορά σε Καπανδρίτι (περιλαμβάνει καλλιέργεια πυκνοφυτείας) και Πεντέλη (συντήρηση οδικού δικτύου). Το δεύτερο υποέργο αφορά σε μελέτες για αραιώσεις πυκνοφυτείας και καθαρισμούς εκατέρωθεν των αντιπυρικών ζωνών στο Δασαρχείο Αμαλιάδας, ενώ στο Δασαρχείο Ολυμπίας οι μελέτες αφορούν σε καθαρισμούς και αραιώσεις βλάστησης.
» Η επόμενη κατηγορία αφορά τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τις Σέρρες, με τους καθαρισμούς να πραγματοποιούνται σε 3.200 στρέμματα, τη συντήρηση των δασικών δρόμων σε 4.560 χλμ. και των αντιπυρικών ζωνών σε 22 χλμ., με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 5,8 εκατ. ευρώ.
» Η 4η πρόσκληση περιλαμβάνει περιοχές σε Εύβοια, Μαγνησία, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Λάρισα και Καρδίτσα με τους καθαρισμούς να γίνονται σε 7.100 στρέμματα, η συντήρηση δασικών δρόμων σε 1.725 χλμ. και αντιπυρικών ζωνών σε 110 χλμ. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 5,6 εκατ. ευρώ.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
» Ακολουθεί η πρόσκληση που αφορά σε Πιερία, Χαλκιδική και Πέλλα και αναμένονται καθαρισμοί σε 5.500 στρέμματα και συντήρηση δασικών δρόμων 2.010 χλμ. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 5,2 εκατ. ευρώ.
» Η τελευταία ομάδα περιλαμβάνει περιοχές σε Καβάλα, Δράμα, Εβρο, Ξάνθη και Ροδόπη, όπου θα γίνουν καθαρισμοί σε 9.715 στρέμματα, συντήρηση δασικών δρόμων σε 934 χλμ. και αντιπυρικών ζωνών σε 840 χλμ., με τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 5,8 εκατ. ευρώ.
Εναρξη
Ο ορίζοντας έναρξης και υλοποίηση των έργων είναι από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου 2022. Για περιοχές, όπου δεν υπήρχαν μελέτες από τα δασαρχεία ακολουθείται η διαδικασία των μελετοκατασκευών. Ηδη ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις εξής περιοχές: στον Υμηττό προβλέπονται καθαρισμοί σε 2.220 στρέμματα και συντήρηση δασικών δρόμων σε 90 χλμ., με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 5,97 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, σε Πάρνηθα και Λαύριο αναμένονται καθαρισμοί σε 3.378 στρέμματα και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών σε 498 χλμ., έργα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ.
Το έργο, πέρα από τις δράσεις που χρήζουν άμεσης υλοποίησης, όπως οι εργασίες καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, περιλαμβάνει και άλλες δράσεις πιο μακρόπνοου σχεδιασμού, όπως η εκπόνηση μελετών Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας για 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Σχέδια για 80 εκατ. στρέμματα δασικής γης
Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γιώργο Αμυρά, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης καταρτίστηκαν αντιπυρικά σχέδια για περίπου 80 εκατ. στρέμματα δασικής γης, τα οποία δεν υπήρχαν έως τώρα.
Πρόκειται για μια νέα αρχή που υλοποιείται με τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού εν όψει αντιπυρικής περιόδου. Ηδη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έχουν επισκεφτεί διάφορες περιοχές όπως η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκαν ευρείες συσκέψεις.
Επί της ουσίας, για πρώτη φορά, τα δύο υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους και από κοινού οργανώνουν συναντήσεις ανά την Ελλάδα των κατά τόπους υπηρεσιών με τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας για τον συντονισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης, καθώς και για την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και συγκεκριμένα, στην πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι οι κοινές δράσεις των δύο υπουργείων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προώθηση των συνεργειών σε τοπικό επίπεδο.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτό αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα – Τι έγινε έξω από τα δικαστήρια
Γλυκά Νερά: Χτίζει… υπεράσπιση με το ημερολόγιο της Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος – Τι θα ισχυριστεί
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιο σοκ από τη σφαγή στην Μπούκα [Σκληρές εικόνες]