Τις μεγαλύτερες αποδόσεις εμφάνισαν οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ αντίθετα τα λιγότερα κέρδη συγκέντρωσαν οι τιμές στα βοοειδή, στο χυμό πορτοκαλιού και στη ζάχαρη. Μοναδική εξαίρεση το βαμβάκι, η τιμή του οποίου υποχώρησε σημαντικά, ενώ οριακές απώλειες παρουσίασε και η τιμή στο ρύζι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνθήκες για το El Ninio δείχνουν τα πρώτα σημάδια τους και αναμένεται να ενισχυθούν το χειμώνα του 2023-24, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα και απασχολεί έντονα την αγορά είναι η ένταση του φαινομένου, με τις προσδοκίες μέχρι στιγμής να κάνουν αναφορά για ήπιο φαινόμενο.
Σιτάρι
Αναλυτικά, για την αγορά του σιταριού την περίοδο 2023-2024, οι παγκόσμιες προοπτικές αφορούν ενισχυμένη παραγωγή, κατανάλωση, εμπόριο και αποθέματα.
Η παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί στους 800,2 εκατ. τόνους, με την παραγωγή της Ρωσίας, της Ινδίας, της Ε.Ε. (κυρίως από Γαλλία, Ιταλία) και της Ουκρανίας να προβλέπονται σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα, αυξημένη αναμένεται και η κατανάλωση, στους 796,1 εκατ. τόνους, λόγω αυξημένης χρήσης, κυρίως σε ζωοτροφές και εμπόριο, σε 212,6 εκατ. τόνους, με τη Ρωσία, όμως, να παραμένει ανταγωνιστική, λόγω υψηλών αποθεμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δελτίο, το αυξημένο πλεόνασμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, το οποίο αποτυπώθηκε πρόσφατα στην τιμή των συμβολαίων μελλοντικής χρήσης (ΣΜΕ), ενδέχεται να λειτουργήσει αρνητικά στην τιμή του.
Από την άλλη, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις συνθήκες ξηρασίας εν αναμονή του El Ninio και το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσυρθεί από τη συμφωνία μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών, ενίσχυσαν την τιμή στα ΣΜΕ (+12% από τις αρχές Ιουνίου), προεξοφλώντας τις εν λόγω εξελίξεις, με την τάση να αναμένεται να συνεχιστεί, αν ληφθεί υπόψη και η πρόσφατη στροφή της Κίνας να εντείνει τις εισαγωγές της σε σιτάρι, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και του περιορισμού της συγκομιδής στην περιοχή Χενάν.
Χυμός πορτοκαλιού
Ελαφρά ανοδικά για τις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε και η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, όμως εξακολουθεί να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Η εκτίμηση για την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στη Φλόριντα αναμένεται στα 15,75 εκατ. κουτιά (+100.000 σε σχέση με την εκτίμηση Μαΐου), με την παραγωγή στην Καλιφόρνια να διατηρείται αμετάβλητη, διαμορφώνοντας τη συνολική παραγωγή στις ΗΠΑ σε 61,90 εκατ. κουτιά. Ταυτόχρονα, τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί κατά 40% στη Φλόριντα και τα αποθέματα στις ΗΠΑ αγγίζουν χαμηλό 50 ετών.
Οπως εκτιμούν, πάντως, οι αναλυτές, οι τιμές στο χυμό πορτοκαλιού αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής εσπεριδοειδών. Από την άλλη, το υψηλό επίπεδο των τιμών χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση των καταναλωτών, όπως και η χαμηλή πλέον ποιότητα του τελικού προϊόντος, καθώς οι προγενέστερες μολύνσεις στα δέντρα έχουν αλλάξει τη γεύση και τη σύσταση του χυμού.
Βαμβάκι
Ενισχυμένη παραγωγή, κατανάλωση και αποθέματα αναμένονται και στην αγορά βαμβακιού, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), παρά τη μειωμένη κινεζική παραγωγή.
Ωστόσο, η υπερβάλλουσα προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην τιμή του, κάτι που αποτυπώθηκε πρόσφατα, εξαιτίας των άφθονων βροχοπτώσεων στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η εξασθένηση της ζήτησης για βαμβάκι στο εξωτερικό σε συνάρτηση με τον περιορισμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν δύο επιπλέον καθοδικούς κινδύνους, που αναμένεται να περιορίσουν την ανοδική πορεία στις τιμές των ΣΜΕ βραχυπρόθεσμα.
Βοοειδή
Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η παραγωγή βοοειδών το 2024, αν και εξακολουθεί να παραμένει μειωμένη κατά 4,8%, στη βάση της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στους βοσκότοπους και του χαμηλότερου κόστους στις ζωοτροφές.
Και μπορεί οι τιμές στα ΣΜΕ των βοοειδών να πιέστηκαν προς τα κάτω, ωστόσο η αγορά εκτιμά ότι μπορούν να ενισχυθούν, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τις λιανικές πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση κατά 5% σε σχέση με τον Μάιο.
Ζάχαρη
Στον αντίποδα, πτωτικά αναμένεται να κινηθεί η παραγωγή ζάχαρης τόσο για το ζαχαροκάλαμο όσο και για το ζαχαρότευτλο. Ομως η κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί αμετάβλητη σε 12,815 εκατ. τόνους, με τα αποθέματα να εκτιμώνται χαμηλότερα, σε 1,353 εκατ. τόνους.
Αν και οι τιμές στα ΣΜΕ ζάχαρης έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό 2 εβδομάδων, οι αναλυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για συνέχιση της ανοδικής πορείας στις τιμές τους, εξαιτίας των περιορισμένων παγκόσμιων προμήθειων, με την ένταση του φαινομένου El Ninio στις μεγάλες χώρες (Βραζιλία, Ινδία) να παραμένει το κύριο στοιχείο στο οποίο στρέφει πλέον την προσοχή της η αγορά.