Οπως επισημαίνει η απόφαση, το κρέας «Αρνάκι Λήμνου» χαρακτηρίζεται από τρυφερή, χυμώδη και απαλή υφή, ενώ έχει ιδιαίτερη, χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση και οσμή. Παράγεται από αρνιά που γεννιούνται στη Λήμνο και στον Αγιο Ευστράτιο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οφείλονται στην παραδοσιακή μέθοδο εκτροφής των αρνιών και των προβάτων και στη διατροφή τους, η οποία συνίσταται κυρίως στην πλούσια χλωρίδα των βοσκοτόπων των νησιών.
Το «Αρνάκι Λήμνου» είναι ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν, το οποίο παράγεται αδιάλειπτα εδώ και πολλά χρόνια στα δύο νησιά. Τόσο οι ιδιαίτεροι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και οι ανθρώπινες πρακτικές, οι οποίες επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν στη Λήμνο και στον Αγιο Ευστράτιο, συμβάλλουν στην παραγωγή ενός προϊόντος με περιζήτητα χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, τα πρόβατα των δύο νήσων τρέφονται ουσιαστικά από την πλούσια, σε ποικιλία και αρωματικά φυτά, θαμνώδη και ποώδη βλάστηση. Από μελέτες βρέθηκε ότι η φυσική χλωρίδα της Λήμνου απαρτίζεται από 756 φυτικά είδη, κυρίως θερόφυτα (55%). Μεταξύ αυτών απαντώνται οκτώ ελληνικά ενδημικά είδη, ένα ενδημικό του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ένα λιμναίο ενδημικό. Επιπλέον, στη νήσο του Αγίου Ευστρατίου, παρά το μικρό της μέγεθος, απαντώνται 438 διαφορετικά είδη φυτών.
Οπως επισημαίνεται, στη Λήμνο και στον Αγιο Ευστράτιο απαντώνται και είναι ευρέως διαδεδομένα τα φρύγανα. Μάλιστα, το 25% των βοσκοτόπων της περιοχής είναι φρυγανότοποι. Χαρακτηριστικά είδη φρύγανων είναι το πουρνάρι, το θυμάρι, η ρίγανη, η αγριοφασκομηλιά. Στη «μακία» ξυλώδη βλάστηση των δύο νήσων απαντώνται, επίσης, η κουτσουπιά, το δενδρολίβανο, το άγριο σπαράγγι. Επίσης, στη χλωρίδα των δύο νήσων απαντώνται συχνά αυτοφυή αγρωστώδη και ψυχανθή, που είναι τα πιο αρεστά νομευτικά είδη στα πρόβατα.
Η εν λόγω ονομασία προέλευσης έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των 1.594 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται σε κοινοτικό επίπεδο.
Ειδήσεις σήμερα
«Αφοπλίζει» η Αντζελίνα Τζολί εναντίον του Μπραντ Πιτ: «Χτύπησε εμένα και τα παιδιά μου»
Η Σοφία Χατζηπαντελή έχει δώσει όνομα στο μονόφρυδό της – Πως το αποκαλεί