Σήμερα η πτηνοτροφία και η αιγοπροβατοτροφία εξασφαλίζουν αυτάρκεια αλλά οι συγκυρίες δεν βοηθούν. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα του κόστους εκτροφής, τη γραφειοκρατία, την ενημέρωση, τη γνώση, αλλά και την έλλειψη ενός σχεδίου που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον κλάδο και θα συμβάλει στην είσοδο των νέων στον χώρο.
Μπορούν να προκύψουν όμως νέα δεδομένα, όταν το διεθνές περιβάλλον δεν είναι και τόσο φιλικό με την παραπέρα ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Σε πολλές χώρες, και στην Ευρώπη, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και ειδικά των αγελάδων στο όνομα της προστασίας του κλίματος αλλά και της υγείας των καταναλωτών. Παράλληλα, εταιρίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής με βλαστοκύταρα, κάτι που σημαίνει ότι ζώα και πτηνά δεν θα σφάζονται!
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος που θα καταναλώνουν οι άνθρωποι μέχρι το 2040 δεν θα προέρχεται από σφαγμένα ζώα.
Φυτικά υποκατάστατα
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 60% των προϊόντων κρέατος που θα καταναλώνουμε το 2040 θα είναι είτε φυτικές υποκαταστάσεις είτε άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα καλλιεργούνται σε δεξαμενές.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μετάβαση θα προκύψει μέσα από την αυξανόμενη πίεση-ανησυχία που θα προκαλέσουν οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής κρέατος στο περιβάλλον και την ταυτόχρονη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να φαντάζει μακρινή υπόθεση ωστόσο είναι μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα απασχολήσουν κυβερνήσεις και παραγωγούς.
Προς το παρόν η κτηνοτροφία παραμένει ένας ισχυρός κλάδος στον οποίο έμμεσα ή άμεσα απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Είναι ο κλάδος ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και την ένταξη στο επάγγελμα νέων.
Το λάθος που συνήθως κάνουν όλοι είναι ότι πριν ξεκινήσουν δεν υπολογίζουν σωστά το κόστος για την έναρξη της δραστηριότητας, αλλά και πώς στη συνέχεια θα αντεπεξέλθουν στα έξοδα.
Το μεγαλύτερο δε λάθος είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν την κτηνοτροφική μονάδα ως επιχείρηση.
Η καθετοποίηση της παραγωγής παραμένει ζητούμενο, ενώ η συγκρότηση ομάδων και η ανάπτυξη ομαδικών επενδύσεων παραμένει ο μεγάλος άγνωστος.
Δυσπιστία
Γενικώς υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι στα συνεργατικά σχήματα γιατί κατά το παρελθόν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης.
Δυσπιστία υπάρχει σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αν και υπάρχουν χρηματοδοτήσεις οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στα θέλω κάθε ενδιαφερόμενου.
Βεβαίως υπάρχουν και οι επιδοτήσεις οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται. Αλλά ο νέος κτηνοτρόφος ή αυτός που θέλει να εκσυγχρονιστεί θα πρέπει να υπολογίζει ότι απαιτείται κεφάλαιο που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200.000 ευρώ!
Από την άλλη υπάρχει και το κράτος το οποίο όμως δεν έχει αντιμετωπίσει την κτηνοτροφία ως κλάδο με προοπτικές.
Παρεμβάσεις έχουν γίνει, αλλά υπάρχουν τεράστια κενά στην κατασκευή στάβλων, στον ορισμό και τη διαχείριση βοσκότοπων και μια γραφειοκρατία-βουνό για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Παρά τις δυσκολίες, η κτηνοτροφία παραμένει σημαντικός κλάδος για την οικονομία και με γνώση αλλά και όραμα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική επαρχία.
Η κτηνοτροφία σε αριθμούς
(Πηγή: ΣΕΚ – Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας)
Παραγόμενο κρέας και % αυτάρκεια
Ζωικό είδος – Ποσότητα κρέατος (τόνοι) – Αυτάρκεια
Πουλερικά 165.000 75%
Χοίροι 95.000 28%
Αιγοπρόβατα 108.769 88,5%
Βοοειδή 59.000 20,0%
Λοιπά είδη 3.969 40,3%
Παραγόμενο γάλα και % αυτάρκεια
Είδος γάλακτος – Ποσότητα γάλακτος (τόνοι) – Αυτάρκεια (εκτίμηση)
Αγελαδινό γάλα 665.918 40%
Πρόβειο γάλα 707.997 94%
Γίδινο γάλα 163.803 100%
Παραγόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης
Παραγόμενο είδος – Ποσότητα (τόνοι)
Γιαούρτι 183.000
ΦΕΤΑ ΠΟΠ 114.000
Αβγά 120.000
Μέλι 15.000
Τονίζεται ότι 100.000 και πλέον κτηνοτρόφοι συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και ενδυνάμωση της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Οι εξαγωγές φέτας (388.057.728€) και γιαουρτιού (172.853.061€) φέρνουν στη χώρα μας συνολικά 561 εκατ. €.
Από την Ειδική Εκδοση ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής