Συγκεκριμένα, αίτημα ελληνικής ιθαγένειας κατέθεσαν τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου, δηλαδή ο Παύλος, η Αλεξία, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος και η Θεοδώρα, καθώς και τα πέντε παιδιά του Παύλου, δηλαδή η Μαρία-Ολυμπία, ο Κωνσταντίνος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και Αριστείδης. Από τη διαδικασία απέχει η Αννα Μαρία.
«Το θέμα της ελληνικής ιθαγένειας προχωράει μόνο του και δεν έχει τελειώσει ακόμα», δήλωσε ο Παύλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έξω από το σπίτι του, στην Ηρώδου Αττικού, και πρόσθεσε: «Θα μείνω λίγες ημέρες στην Ελλάδα και μετά θα πάω πάλι στην Αγγλία».
Τα σενάρια που πυροδοτήθηκαν είναι ότι ο Παύλος θέλει να έχει «ανοιχτό παράθυρο» μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ενώ σημειώνεται ότι ο Νικόλαος διαμένει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η πρόθεση των παιδιών του Παύλου να έρχονται συχνά στη χώρα μας είχε διαφανεί μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη κρούση για να ξεκινήσει η διαδικασία έγινε μέσω του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος διατηρεί διαχρονικούς προσωπικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την οικογένεια, ενώ είχε παραστεί και στην κηδεία του τέως βασιλέως τον Ιανουάριο του 2023 στη Μητρόπολη Αθηνών.
Ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος είναι και αυτός που θα κληθεί να βάλει την τελική υπογραφή, προκειμένου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση απόκτησης της ιθαγένειας.
Με την αίτηση που κατέθεσαν τα δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, υπέγραψαν πως αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι δεν έχουν καμία αξίωση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης πολιτειακής κατάστασης. Στη συνέχεια, επέλεξαν το επώνυμο «Ντε Γκρες», προκειμένου να ακολουθήσει η δημοτολογική εγγραφή τους.
Αντίστοιχη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και το 2004, όταν ο Μιχαήλ ντε Γκρες, τέως πρίγκιπας της Ελλάδος, το 2004 δήλωσε τα στοιχεία του και εγγράφηκε στα μητρώα.
Εφόσον κατατέθηκαν οι αιτήσεις με τις δηλώσεις, αυτές πηγαίνουν στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος διαπιστώνει ότι εκπληρώνονται οι προβλέψεις του νόμου 2215 του 1994 και οριστικοποιούνται οι εγγραφές. Μόλις οριστικοποιηθεί η εγγραφή τους στο δημοτολόγιο, όλοι οι Ελληνες πολίτες μπορούν να εκδώσουν τα ταυτοποιητικά έγγραφά τους, όπως ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ. Ενεργοποιούνται όλα τα δικαιώματα και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για όλους τους Ελληνες πολίτες.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, εξήγησε τους όρους της πολιτογράφησης για όσους δεν έχουν επώνυμο. «Μιλάμε για μια ιστορική περίπτωση, που η οικογένεια αυτή δεν διαθέτει επώνυμο. Από τη στιγμή που η οικογένεια δεν διαθέτει επώνυμο, μπορεί να προσδιορίσει όποιο επώνυμο θέλει. Ας πούμε, ο συγγενής, ο θείος τους, είχε επιλέξει το “Ντε Γκρες” στα ελληνικά γραμμένο, γιατί η γραφή μας είναι η ελληνική».
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσε να αναγράφεται η ιδιότητα όπως «τέως», ο κ. Μπαλέρμπας ήταν ξεκάθαρος. «Οχι, δεν υπάρχει αυτό. Βάσει του Συντάγματος της Ελλάδας, δεν υπάρχουν ούτε τίτλοι ευγενείας ούτε ιδιότητες από προηγούμενη πολιτειακή κατάσταση. Στην ουσία, όταν το 1994 τούς αφαιρέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα από την Ελληνική Δημοκρατία, έγινε διότι η πολιτεία δεν αποδεχόταν τον όρο “τέως βασιλιάς” που είχε ο Κωνσταντίνος τότε. Η ουσία είναι ότι αναγνωρίζεις την ιθαγένειά σου με το να εγγραφείς στο Δημοτολόγιο και στο Μητρώο Πολιτών».