Μέσω του προγράμματος επιδοτείται με ποσό έως 4.500 ευρώ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, οι δικαιούχοι θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μη σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.
Για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή, αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Σε περίπτωση που έχει υποβάλει ήδη αίτηση συμμετοχής για την αγροτική παροχή στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», επιτρέπεται να υποβάλει νέα αίτηση και να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» για συνολική ισχύ έως 30kW από τα δύο Προγράμματα, και εφόσον τηρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) η νέα αίτηση στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» αφορά πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ του φ/β σταθμού, η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στην υφιστάμενη αίτηση στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»,
β) ο Ωφελούμενος δεν έχει εκκινήσει τις εργασίες ως προς την πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»,
γ) δεν έχει συνδεθεί – ενεργοποιηθεί ο σταθμός ως προς την πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ, κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης.
Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με βασικό όφελος τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα, για όλους τους επαγγελματίες αγρότες που θα το αξιοποιήσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 50kW που προβλέπει με ενίσχυση 30% του συνολικού κόστους επένδυσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που θέσαμε, προσφάτως, σε δημόσια διαβούλευση, όπου και συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση του προγράμματος «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με τη δράση “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι” υλοποιούμε μια δέσμευση του πρωθυπουργού προς τους επαγγελματίες αγρότες με την ετήσια μείωση στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30000kWh) να φτάνει στα 3.600 ευρώ, ενώ σειρά έχει η ενεργοποίηση του Τιμολογίου “ΓΑΙΑ” που θα εξασφαλίσει, σε μακροχρόνια βάση για τους αγρότες, χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και η προώθηση ειδικού προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για το οποίο η Πολιτεία θα αναλάβει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης».
Κριτήρια και προϋποθέσεις
Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
- o ωφελούμενος πρέπει να έχει την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης,
- η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι νόμιμη σύμφωνα και με της σχετικούς πολεοδομικούς κανόνες,
- το κτίριο ή το ακίνητο που θα εγκατασταθούν θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα. Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης στο κτίριο ή το ακίνητο, η αρχική δήλωση υπαγωγής σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα,
- η μέγιστη επιλέξιμη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 50kW.
Σημειώνεται ότι εφόσον ο αιτών διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ αυτών.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής:
α) Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων, αντιστροφέα, καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κ.λπ.).
β) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βάσεων.
γ) Προμήθεια και εγκατάσταση μετρητή Φ/Β.
δ) Αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος υπό την προϋπόθεση αυτή αποτελεί μέρος των παγίων της επιχείρησης, καθώς και εργασίες εγκατάστασης αυτού.
Βήμα βήμα η υποβολή αιτήσεων
Οι υποψήφιοι ωφελούμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης https://pvstegi/.gov.gr.
Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.
Μετά την αυθεντικοποίησή του, ο αιτών δημιουργεί την αίτηση και κατόπιν υποβάλλει την αίτηση συμπληρώνοντας:
α) τον 11-ψήφιο αριθμό αγροτικής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με την οποία θα συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός,
β) την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για την οποία αιτείται επιδότηση,
γ) ένα μοναδικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (mail) που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού της χρήσης, και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για κάθε σχετική επικοινωνία με τον Ωφελούμενο,
δ) την ημερομηνία γέννησης του αιτούντα – αγρότη ή νόμιμου εκπρόσωπου σε περίπτωση νομικού προσώπου αγροτικής επιχείρησης,
ε) την ημερομηνία έναρξης αγροτικής δραστηριότητας, σε περίπτωση νομικού προσώπου – αγροτικής επιχείρησης,
στ) δήλωση, στο σχετικό πεδίο της αίτησης, ότι έχει λάβει γνώση της υποχρέωσης ότι εντός 60 ημερών από την ανάρτηση Οριστικών Πινάκων επιλέξιμων αιτήσεων θα πρέπει, εφόσον δεν έχει ήδη υποβάλλει αίτηση ή δεν έχει ήδη Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ή Σύμβαση Σύνδεσης, να υποβάλει αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον απαιτείται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης, και ότι σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης εντός τους ως άνω χρονικού διαστήματος ή σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης του εν λόγω σταθμού, γίνεται αυτόματη απένταξη από το Πρόγραμμα,
ζ) δήλωση, στο σχετικό πεδίο της αίτησης, ότι ο Ωφελούμενος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος,
η) δήλωση, στο σχετικό πεδίο της αίτησης, ότι αιτούσα επιχείρηση και τυχόν συνδεδεμένες με αυτή επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν υφίσταται για αυτές υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, δεν είναι προβληματική
ι) δήλωση, στο σχετικό πεδίο της αίτησης, ότι κατά την υποβολή της αίτησης δεν εκκρεμεί διαταγή ανάκτησης, κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, ενισχύσεων σε βάρος του Ωφελούμενου (αρχή Deggendorf ).
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης, ο ΔΕΔΔΗΕ διενεργεί αυτοματοποιημένο έλεγχο των στοιχείων που συμπλήρωσε ο αιτών ως προς την πληρότητά της και ακολούθως εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις συμμετοχής, ο αιτών ενημερώνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με κατάλληλο μήνυμα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Βεβαίωση Υποβολής Αίτησης) ότι η αίτηση του έχει υποβληθεί επιτυχώς και προωθείται προς κατάταξη.
Στην ως άνω ενημέρωση, αποτυπώνονται τα στοιχεία του αιτούντα, το σχετικό ποσό επιχορήγησης της αυτό προκύπτει με βάση την ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού που έχει υποβάλει ο αιτών σύμφωνα και με τα όρια δαπανών, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου 2024.
Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:
- Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW
- B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW
Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.
Ειδήσεις σήμερα
Συμφωνία Συνεργασίας ανάμεσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ΕΥΔΑΠ