Το θετικό αυτό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στη διατήρηση των υψηλών τιμών των εξαγωγικών προϊόντων της Ε.Ε. και στην πτώση των παγκόσμιων τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.
Οι κύριοι μοχλοί των εξαγωγών της Ε.Ε. ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί. Οσον αφορά στις εισαγωγές, η Ε.Ε. εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. έφθασαν τα 228,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας το 22% (51,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο δεύτερος προορισμός όλων των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., παρόλο που σημειώθηκε ελαφρά μείωση των εξαγωγών της Ε.Ε. εκεί, ιδίως για οινοπνευματώδη και λικέρ. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο τρίτος προορισμός, που απορροφά το 6% της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. Ωστόσο, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 29% το 2023. Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. προς την Τουρκία (7%) και την Ουκρανία αυξήθηκαν (18%).
Το 2023, η Ε.Ε. εξήγαγε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, με 3 κορυφαίες κατηγορίες προϊόντων, τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα άλεσης, τα γαλακτοκομικά και το κρασί. Οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία. Ακολουθούν εξαγωγές παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης, ειδών ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας.
Αναφορικά με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής, ήταν μειωμένες κατά 7% το 2023, φθάνοντας τα 158,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την υποχώρηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.
Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή προέλευσης, αντιπροσωπεύοντας το 11% των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. το 2023. Το Η.Β. ήταν η δεύτερη πηγή, με τις εισαγωγές να παραμένουν σταθερές. Η Ουκρανία παρέμεινε η τρίτη πηγή. Συνολικά, οι τρεις αυτές χώρες αντιπροσώπευαν το 28% των συνολικών εισαγωγών.
Μεταξύ άλλων σημαντικών εξελίξεων, η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές ήταν από την Τουρκία (18%), ακολουθούμενη από την Αίγυπτο (41%). Αλλες σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν με μειώσεις από την Αργεντινή (-33%), την Κίνα (-15%) και την Ινδονησία (-19%).
Εισάγουμε φρούτα, ξηρούς καρπούς, καφέ και τσάι
Το 2023, η Ε.Ε. συνέχισε να εισάγει ως επί το πλείστον τρεις κατηγορίες προϊόντων που αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών εισαγωγών: 1) φρούτα και ξηροί καρποί, 2) ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και 3) καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά. Αυτές οι κατηγορίες αντιπροσώπευαν μεταξύ 21 και 22 δισ. ευρώ ή 13%-14% των εισαγωγών της Ε.Ε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών το 2023 ήταν σε αξία για τα προϊόντα καπνού (27%) και τα λαχανικά (16%).
Ειδήσεις σήμερα
Μάρκος Καφούρος: «Πρακτικές Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα στη Σύρο»
Ο Θεοφάνους σε συνάντηση κορυφής στο Θέατρο Παλλάς
Θεσσαλονίκη: Απείλησαν με χειροβομβίδα μαγαζί για υποτιθέμενο χρέος 50.000 ευρώ